Vesti

Saradnja privrede i univerziteta: osniva se prvi centar za zelenu ekonomiju u Srbiji

Saradnja privrede i univerziteta, Formiran prvi Centar za zelenu ekonomiju u Srbiji

Foto: Univerzitet u Kragujevcu

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Univerzitet u Kragujevcu će uz pomoć Privredne komore Srbije osnovati istraživačko-konsultativni centar za zelenu ekonomiju. Cilj projekta je da se pruži podrška privredi i kompanijama u suočavanju sa zelenom tranzicijom. Dokument su potpisali rektor Nenad Filipović i Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS.

Centar za zelenu ekonomiju će biti prva takva spona između nauke i privrede, saopšteno je. Memorandumom su definisane zajedničke aktivnosti koje će sprovoditi kragujevački univerzitet i Privredna komora Srbije. Istakli su da će se saradnja razvijati u okviru naučnoistraživačkih projekata i aktivnosti iz oblasti zelene ekonomije. Samim tim biće stvoreni uslovi za razvoj boljeg poslovnog okruženja, poručuju budući osnivači.

Najavljeno je formiranje nekoliko ekspertskih timova za podršku privrednim subjektima. Timovi će pomagati kompanijama u zajedničkom ili pojedinačnom apliciranju za nacionalne, regionalne kao i fondove Evropske unije i projekte, navedeno je u saopštenju. Zamisao je da centar organizuje zajedničke okrugle stolove, panel-diskusije, obuke i komplementarne konsultantske usluge.

Praksa je pokazala da je kompanijama potrebna visokoprofesionalna konsultantska podrška u oblasti cirkularne ekonomije

Praksa je pokazala da je kompanijama potrebna visokoprofesionalna konsultantska podrška u oblasti cirkularne ekonomije, dekarbonizacije tehnoloških i proizvodnih procesa, kao i karbonskog računovodstva i energetske efikasnosti, saopšteno je. Centar za zelenu ekonomiju će biti prvi vid podrške domaćoj privredi u procesu tehnoloških izazova i promena, stoji u objavi.

Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, istakao je značaj konsultantske podrške koju će centar pružati kompanijama u procesu prilagođavanja zelenoj agendi. Komora je zainteresovana da otvori kancelariju u centrima izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, koji su u izgradnji, u cilju operacionalizacije procesa osnivanja Naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu i realizacije dela aktivnosti Centra za zelenu ekonomiju, kazao je Vesović.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović ukazao je na značaj projekta centra za zelenu ekonomiju u razvoju novih kurikuluma. Oni će biti zasnovani na potrebama privrede, napomenuo je. Filipović je najavio početak jednosemestralnog programa na univerzitetu za konsultante u oblasti cirkularne ekonomije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

4. maj 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

4. maj 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

4. maj 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

4. maj 2023. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada