Vesti

Saradnja privrede i univerziteta: osniva se prvi centar za zelenu ekonomiju u Srbiji

Saradnja privrede i univerziteta, Formiran prvi Centar za zelenu ekonomiju u Srbiji

Foto: Univerzitet u Kragujevcu

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Univerzitet u Kragujevcu će uz pomoć Privredne komore Srbije osnovati istraživačko-konsultativni centar za zelenu ekonomiju. Cilj projekta je da se pruži podrška privredi i kompanijama u suočavanju sa zelenom tranzicijom. Dokument su potpisali rektor Nenad Filipović i Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS.

Centar za zelenu ekonomiju će biti prva takva spona između nauke i privrede, saopšteno je. Memorandumom su definisane zajedničke aktivnosti koje će sprovoditi kragujevački univerzitet i Privredna komora Srbije. Istakli su da će se saradnja razvijati u okviru naučnoistraživačkih projekata i aktivnosti iz oblasti zelene ekonomije. Samim tim biće stvoreni uslovi za razvoj boljeg poslovnog okruženja, poručuju budući osnivači.

Najavljeno je formiranje nekoliko ekspertskih timova za podršku privrednim subjektima. Timovi će pomagati kompanijama u zajedničkom ili pojedinačnom apliciranju za nacionalne, regionalne kao i fondove Evropske unije i projekte, navedeno je u saopštenju. Zamisao je da centar organizuje zajedničke okrugle stolove, panel-diskusije, obuke i komplementarne konsultantske usluge.

Praksa je pokazala da je kompanijama potrebna visokoprofesionalna konsultantska podrška u oblasti cirkularne ekonomije

Praksa je pokazala da je kompanijama potrebna visokoprofesionalna konsultantska podrška u oblasti cirkularne ekonomije, dekarbonizacije tehnoloških i proizvodnih procesa, kao i karbonskog računovodstva i energetske efikasnosti, saopšteno je. Centar za zelenu ekonomiju će biti prvi vid podrške domaćoj privredi u procesu tehnoloških izazova i promena, stoji u objavi.

Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, istakao je značaj konsultantske podrške koju će centar pružati kompanijama u procesu prilagođavanja zelenoj agendi. Komora je zainteresovana da otvori kancelariju u centrima izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, koji su u izgradnji, u cilju operacionalizacije procesa osnivanja Naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu i realizacije dela aktivnosti Centra za zelenu ekonomiju, kazao je Vesović.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović ukazao je na značaj projekta centra za zelenu ekonomiju u razvoju novih kurikuluma. Oni će biti zasnovani na potrebama privrede, napomenuo je. Filipović je najavio početak jednosemestralnog programa na univerzitetu za konsultante u oblasti cirkularne ekonomije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

4. maj 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

4. maj 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

4. maj 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

4. maj 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije