Mobilnost

Saradnja Jaguara i Rimca za kraljevsko venčanje

Saradnja-Jaguara-i-Rimca-za-kraljevsko-vencanje

Slika: Jaguar

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Jaguar je u saradnji sa hrvatskom kompanijom Rimac Automobili napravio od čuvenog klasika E-type moderan električni automobil, kojim su se nakon venčanja odvezli princ Hari i Megan Markl.

U jednom od najlepših automobila svih vremena, umesto šestocilindarskog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, našli su se baterija i elektromotor snage 220 kW. Električni pogon je modelu proizvedenom 1968. povećao snagu sa 246 konjskih snaga na 295, a Jaguar E-type Concept Zero od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,5 sekundi, što je za sekundu brže od modela sa klasičnim motorom.

Sa električnim Jaguarom može se preći maksimalno 270 kilometara, dok mu je za punjenje baterije potrebno nešto ispod sedam sati. Interesantno je da električni pogon ne menja originalnu konstrukciju automobila i da se vrlo brzo može vratiti u originalno stanje.

Osim pogona, promenjen je i enterijer automobila, pa se sada na sredini nalazi veliki LED ekran, dok iza volana više nema klasične instrument table, koja je zamenjena digitalnom.

Za konverziju na električni pogon delom je zaslužna i hrvatska kompanija Rimac Automobili, koju je 2009. godine osnovao Mate Rimac u Svetoj Nedelji. Pored ograničene serije svoja dva modela Concept One i Concept Two, Rimac je poznat i po tome što je proizveo baterije za hibridni sportski model Aston Martin Valkyrie, koji je razvijen u saradnji sa Red Bul Rejsingom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

24. maj 2018. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

24. maj 2018. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

24. maj 2018. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

24. maj 2018. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye