Mobilnost

Saradnja Jaguara i Rimca za kraljevsko venčanje

Saradnja-Jaguara-i-Rimca-za-kraljevsko-vencanje

Slika: Jaguar

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Jaguar je u saradnji sa hrvatskom kompanijom Rimac Automobili napravio od čuvenog klasika E-type moderan električni automobil, kojim su se nakon venčanja odvezli princ Hari i Megan Markl.

U jednom od najlepših automobila svih vremena, umesto šestocilindarskog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, našli su se baterija i elektromotor snage 220 kW. Električni pogon je modelu proizvedenom 1968. povećao snagu sa 246 konjskih snaga na 295, a Jaguar E-type Concept Zero od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,5 sekundi, što je za sekundu brže od modela sa klasičnim motorom.

Sa električnim Jaguarom može se preći maksimalno 270 kilometara, dok mu je za punjenje baterije potrebno nešto ispod sedam sati. Interesantno je da električni pogon ne menja originalnu konstrukciju automobila i da se vrlo brzo može vratiti u originalno stanje.

Osim pogona, promenjen je i enterijer automobila, pa se sada na sredini nalazi veliki LED ekran, dok iza volana više nema klasične instrument table, koja je zamenjena digitalnom.

Za konverziju na električni pogon delom je zaslužna i hrvatska kompanija Rimac Automobili, koju je 2009. godine osnovao Mate Rimac u Svetoj Nedelji. Pored ograničene serije svoja dva modela Concept One i Concept Two, Rimac je poznat i po tome što je proizveo baterije za hibridni sportski model Aston Martin Valkyrie, koji je razvijen u saradnji sa Red Bul Rejsingom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

24. maj 2018. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

24. maj 2018. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

24. maj 2018. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

24. maj 2018. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra