OIE

Rumunska Oltenia odabrala partnere za prelazak sa uglja na solar, gas

Restrukturiranje Oltenie, preko 1GW iz obnovljivih

Foto: Didgeman / Pixabay

Objavljeno

07.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Rumunska državna kompanija CE Oltenia započela je pregovore o partnerstvima za izgradnju osam solarnih elektrana i jednog gasnog postrojenja. OMV Petrom i Tinmar Energy su dali najbolje ponude na tenderima i pregovori su u toku.

Na tenderu za osam fotonaponskih postrojenja javila su se tri ponuđača, od kojih su odabrana dva, a za gasnu elektranu Turceni je prihvaćena jedina ponuda, prenosi rumunski portal Energy-Center. Predsednik Uprave CE Oltenije Daniel Burlan izjavio je da očekuje da će ubrzo osnovati i zajedničke projektne firme koje će izgraditi pogone.

Predsednik uprave Daniel Burlan najavio je da će uskoro biti osnovana projektna preduzeća

CE Oltenia, glavni državni proizvođač uglja i upravljač termoelektranama, u procesu je restrukturiranja. Evropska komisija je dala zeleno svetlo Rumuniji da mu isplati državnu pomoć u visini 2,66 milijardi evra za prelazak te elektroenergetske kompanije na gasne i elektrane na obnovljive izvore ukupnog kapaciteta do dva gigavata. CE Oltenia je treća po proizvodnji struje u državi.

Partneri su kompanije OMV Petrom i Tinmar Energy

Prema rezultatima tendera, OMV Petrom će sa EC Oltenijom raditi na uspostavljanju mešovitih firmi za implementaciju projekata solarnih parkova zbirne snage 455 megavata na četiri lokacije.

Jedna od njih je zatvoreno odlagalište pepela i šljake kod termoelektrane Ișalnița, gde je u planu solarni park od 85 megavata. Ostali projekti su za deponije u kompleksu Rovinari.

Tinmar Energi pregovara o partnerstvu za izgradnju četiri solarne elektrane od ukupno 280 megavata i gasne elektrane od 475 megavata koja će zameniti postojeći kapacitet termoelektrane na lignit Turceni od 330 megavata. Na njenom odlagalištu pepela i šljake će se nalaziti jedno od navedenih fotonaponskih postrojenja, snage 112 megavata, a ostala će biti na deponijama kod termoelektrane Rovinari.

Za blok od 850 megavata na prirodni gas koji bi zamenio blokove 7 i 8 termoelektrane Ișalnița, sa po 330 megavata, nije bilo ponuda. Novi poziv za investitore biće objavljen tokom ovog meseca, dodato je u članku.

Protest u Krajovi, zbog zagađenja

Građani koji žive u okruženju termoelektrane Craiova 2 jedva čekaju promene. Oni su održali protest pod maskama ispred ulaza u taj pogon i postavili natpise sa porukama da žele udišu čist vazduh.

Meštani protestuju jer svaki put kada dune vetar, pepeo i šljaka prekriju sve, prenosi lokalni radio. Oni se već dva meseca žale da su prekriveni pepelom. Prema rečima lokalaca, kuće, dvorišta i automobili zatrpani su prahom iz ove termoelektrane, koja pripada CE Olteniji.

Prema planu restrukturiranja, dekarbonizacija kompanije biće završena 2026. godine. Rumunija se obavezala da će prestati sa upotrebom uglja najkasnije 2032. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. februar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. februar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

7. februar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

7. februar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra