Električna energija

Rumunija i Srbija razgovaraju o Đerdapu 3, značajnom energetskom povezivanju

rumunija srbija mihajlovic popescu djerdap

Zorana Mihajlović i Danijel Virdžil Popesku (foto: Zorana Mihajlović/Facebook)

Objavljeno

24.05.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Regionalno povezivanje i izgradnja energetske infrastrukture su nacionalni interesi svake države, a prioritet Srbije je stvaranje regionalne energetske mape, izjavila je u Bukureštu Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike. Ona je istakla da su Rumunija i Srbija zainteresovane da razvijaju projekat reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3, koja bi trebalo da bude hibridna elektrana.

Zorana Mihajlović je u glavnom gradu Rumunije učestvovala na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i konfliktu u Ukrajini, koji je organizovalo Partnerstvo za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC). Sastanku su prisustvovali zvaničnici SAD, Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana.

Mihajlović je u Bukureštu razgovarala i sa rumunskim ministrom energetike Danijelom Virdžilom Popeskuom o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti obnovljivih izvora i izgradnji gasne interkonekcije.

Đerdap 3 je planiran kao hibridna reverzibilna hidroelektrana

Inače, ovo je njihov drugi sastanak u poslednjih nekoliko dana s obzirom da su razgovarali i na obeležavanju 50 godina hidroelektrane Đerdap 1, kojom dve zemlje zajednički upravljaju, što je slučaj i sa hidroelektranom Đerdap 2.

„Postoji obostrano interesovanje da radimo na realizaciji projekta hibridne RHE Đerdap 3. To nije samo novi izvor energije važan za balansiranje novih kapaciteta, već i projekat koji će unaprediti regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost. Plan je i izgradnja vetroparka i solarne elektrane kao i kombinacije plutajućih solara i solara na zemlji. Đerdap 3 bi praktično postao hibridna reverzibilna HE, jedinstvena u Evropi“, rekla je Mihajlović.

On je istakla da će Srbija ove godine uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju gasovoda Mokrin – rumunska granica u dužini od 12,8 kilometara. Izgradnjom ove interkonekcije, kak je rekla, zemlja će dobii mogućnost povezivanja sa gasnim sistemom Rumunije i gasovodom BRUA, koji ide od Crnog mora do Austrije i to preko Rumunije, Bugarske i Mađarske.

Dve zemlje razgovaraju i o gradnji naftovoda od naftnih polja u zapadnoj Rumuniji do Srbije.

Turk: međuvladin sporazum o saradnji SAD i Srbije olakšao bi saradnju na svim poljima

Na sastanku sa Dejvidom Turkom, zamenikom sekretara SAD za energetiku, Mihajlović je istakla da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska koja će joj obezbediti i druge snabdevače osim ruskih, a plan je da se zemlja gasno poveže i sa Severnom Makedonijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

„Želimo da razgovaramo o vašim planovima za razvoj energetskog sektora u Srbiji. Saglasan sam da bi međuvladin sporazum o saradnji olakšao saradnju na svim poljima – od razmene znanja i tehnologija, do direktnih zajedničkih projekata“, izjavio je Turk.

Mihajlović se sastala i sa Pamelom Vard, regionalnom predstavnicom za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu za trgovinu SAD, i Majklom Lalijem, šefom za trgovinske odnose u Misiji SAD u EU. U razgovoru s njima rekla je da su ispred Srbije velika ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, i veliki projekti kao što su RHE Đerdap 3 i RHE Bistrica, gde su otvorena vrata za kompanije iz SAD.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

24. maj 2022. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

24. maj 2022. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

viktor andonov cebren

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

24. maj 2022. - Gostujući u emisiji WIN WIN, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija

hrvatska geothermalna energija tender istrazna polja

Pet novih dozvola za istraživanje geotermalnih izvora u Hrvatskoj

24. maj 2022. - Temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal oko 600.000 MWh