Električna energija

Rudnici EPBiH završili 2020. sa ukupnim dugovanjima od 470 miliona evra

Rudnici EPBiH zavrsili 2020. sa ukupnim dugovanjima od 470 miliona evra

Rudnik mrkog uglja Kreka (slika: RMU Kreka)

Objavljeno

29.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Iako su rudari Rudnika mrkog uglja Kreka prekinuli štrajk posle dogovora sa predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), u ovoj kompaniji upozoravaju da su rudnici u veoma teškoj situaciji. Naime, prošlu godnu završili su sa gubitkom od 40 miliona evra i ukupnim dugovanjima od 470 miliona evra, pa će u slučaju nesprovođenja reorganizacije otići u stečaj.

Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Kreka, u kojem se proizvodi mrki ugalj za elektrane EPBiH, stupili su u štrajk tražeći da im se isplate zarade za februar, predstavi investicioni plan za ovu godinu i osigura nastavak rada 52 radnika koji su bili angažovani na određeno.

EPBiH je ispunio sve zahteve rudara

Više od 2.000 rudara prekinulo je u petak, 26. marta, generalni štrajk nakon što su uprava preduzeća i EPBiH ispunili sve njihove zahteve, izjavio je Zuhdija Tokić, predsednik Sindikalne organizacije Kreke, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Rudari se žale da im plate stalno kasne, da se nedovoljno investira u rudnike, kao i da rade u nehumanim uslovima. Oni, takođe, zahtevaju da se modernizuje proizvodnja.

RMU Kreka jedan je od sedam rudnika, uz RMU Zenica, RMU Breza, RMU Đurđevik, RMU Kakanj, RMU Abid Lolić i RMU Gračanica, koji posluju kao deo koncerna EPBiH.

EPBiH: Reorganizacija ili stečaj

Elektroprivreda BiH saopštila je da kao vladajuće društvo Koncerna EPBiH redovno ispunjava sve obaveze prema rudnicima.

Razloge za neisplaćivanje plata treba tražiti u činjenici da rudnici Koncerna EPBiH ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode, navode u EPBiH.

Dug rudnika na kraju 2020. bio je 470 miliona evra, a gubitkom 40 miliona evra

Prema preliminarnim podacima na dan 31. decembar 2020, ukupne obaveze rudnika Koncerna EPBiH  po svim osnovama, iznose 920 milion KM (470 miliona evra). Od ovog iznosa, dugovanja prema državi su blizu 495 miliona KM (252 miliona evra).

Prošlu godinu rudnici su okončali sa ukupnim gubitkom u iznosu 79 miliona KM (40 miliona evra, navode u EPBiH.

Reorganizacija nailazi na velike otpore

Reorganizacija rudnika, dodaju, pokrenut je s ciljem obezbeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja, ali ovaj proces nailazi na velike otpore i protivljenja od strane rudnika i manifestuje se  kroz obustave rada.

U slučaju opstruiranja i nesprovođenja reorganizacije, jedina opcija jeste stečaj, naglašavaju u EPBIH.

I pored više od pola milijarde KM (255 miliona evra) koliko je EBiH uložila u rudnike, nije obezbjeđeno njihovo ekonomski održivo poslovanje.

Reorganizacija mora biti sveobuhvatna  uključujući reorganizaciju i optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću, navodi EPBIH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. mart 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. mart 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu