Otpad

Ronioci izvukli 15 tona otpada u akciji čišćenja mora na ostrvu Vis

Ronioci 15 tona otpada ciscenja mora ostrvu Vis

Slika: Ivana Nobilo / Roniti se mora

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ronioci iz ronilačkog kluba Roniti se mora su u najnovijoj akciji čišćenja mora na ostrvu Vis izvukli skoro 15 tona otpada, uključujući metalnu nadgradnju broda, ostatke kanalizacionih cevi, bicikle, akumulatore, građevinski otpad, plastiku i kamionske gume.

U sklopu 22. po redu ekološke akcije Think Green, ronioci, njih 60, odradili su ukupno 600 radnih sati pod vodom, čisteći gradsku rivu, luku i plažu. Osim otpada prikupljenog pod vodom, na ostrvu je sakupljeno šest tona otpadnih guma i bele tehnike, kao i hiljadu litara otpadnih ulja.

Klub Roniti se mora već deset godina organizuje akcije Think Green

Zagrebački ronilački klub Roniti se mora iz već deset godina organizuje akcije Think Green, u okviru kojih se čisti more, kao i reke i jezera širom Hrvatske, a osim čišćenja podiže se i ekološka svest i ukazuje javnosti na probleme zagađivanja životne sredine, saopštili su organizatori.

think-green-vis

Slika: Roniti se mora

Ove godine se prvi put potpuno zbrinjava izvučeni otpada. U partnerstvu sa C.I.O.S grupacijom, koja je pružila logističku podršku, sav materijal prikupljen tokom akcije je odvezen sa ostrva i biće razvrstan i adekvatno zbrinut.

Po prvi put akcija je uljučivala i zbrinjavanje izvučenog otpada

Tako su, na primer, italijanska puška, municija raznog kalibra i noževi izronjeni iz viškog mora predati na desalinizaciju.

Trodnevnu akciju na Visu pomogli su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska, C.I.O.S., Ambasada Velike Britanije i drugi partneri.

U jednoj od ranijih akcija, ronioci iz ekipe Think Green su čistili zagrebačko jezero Jarun, gde su izvukli veću količinu otpada, najviše staklene i plastične ambalaže, ali i automobilskih guma, starih zvučnika i tepiha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.