Otpad

Ronioci izvukli 15 tona otpada u akciji čišćenja mora na ostrvu Vis

Ronioci 15 tona otpada ciscenja mora ostrvu Vis

Slika: Ivana Nobilo / Roniti se mora

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ronioci iz ronilačkog kluba Roniti se mora su u najnovijoj akciji čišćenja mora na ostrvu Vis izvukli skoro 15 tona otpada, uključujući metalnu nadgradnju broda, ostatke kanalizacionih cevi, bicikle, akumulatore, građevinski otpad, plastiku i kamionske gume.

U sklopu 22. po redu ekološke akcije Think Green, ronioci, njih 60, odradili su ukupno 600 radnih sati pod vodom, čisteći gradsku rivu, luku i plažu. Osim otpada prikupljenog pod vodom, na ostrvu je sakupljeno šest tona otpadnih guma i bele tehnike, kao i hiljadu litara otpadnih ulja.

Klub Roniti se mora već deset godina organizuje akcije Think Green

Zagrebački ronilački klub Roniti se mora iz već deset godina organizuje akcije Think Green, u okviru kojih se čisti more, kao i reke i jezera širom Hrvatske, a osim čišćenja podiže se i ekološka svest i ukazuje javnosti na probleme zagađivanja životne sredine, saopštili su organizatori.

think-green-vis

Slika: Roniti se mora

Ove godine se prvi put potpuno zbrinjava izvučeni otpada. U partnerstvu sa C.I.O.S grupacijom, koja je pružila logističku podršku, sav materijal prikupljen tokom akcije je odvezen sa ostrva i biće razvrstan i adekvatno zbrinut.

Po prvi put akcija je uljučivala i zbrinjavanje izvučenog otpada

Tako su, na primer, italijanska puška, municija raznog kalibra i noževi izronjeni iz viškog mora predati na desalinizaciju.

Trodnevnu akciju na Visu pomogli su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska, C.I.O.S., Ambasada Velike Britanije i drugi partneri.

U jednoj od ranijih akcija, ronioci iz ekipe Think Green su čistili zagrebačko jezero Jarun, gde su izvukli veću količinu otpada, najviše staklene i plastične ambalaže, ali i automobilskih guma, starih zvučnika i tepiha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. jun 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

28. jun 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

28. jun 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

28. jun 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja