OIE

Rok za pretkvalifikacije za vetropark Bogdanci ističe za pet dana

Rok pretkvalifikacije vetropark Bogdanci

Foto: James Glen, Pixabay

Objavljeno

18.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Poziv kompanijama za izražavanje interesovanja za isporuku i instalaciju opreme za vetropark Bogdanci traje do 23. marta. Elektrani na Severna Makedonija su produžili rok, koji je prvobitno bio određen za 2. mart.

Državni proizvođač struje u Severnoj Makedoniji prima prijave za pretkvalifikaciju kompanija zainteresovanih da prošire vetropark Bogdanci. Dve tenderske najave koje su objavili Elektrani na Severna Makedonija (ESM) su za tri ili četiri turbine odnosno ostale komponente i usluge.

Kompanija procenjuje investiciju na 21 milion evra. Rok je pomeren sa 2. marta na 23. mart. Kapacitet vetrofarme bi trebalo da se popne iznad 50 megavata, što odgovara proizvodnji 137 gigavat-sati godišnje.

Proširenje s planiranih 13,8 megavata bi bilo ekvivalentno učinku od 37 gigavat-sati godišnje, rekli su zvaničnici. Dodatak je u dokumentaciji upisan u rasponu od 13,2 do 15 megavata.

ESM je naveo da će izvođač izabran za prvi deo, osnovnu opremu, biti zadužen da dopremi i izgradi temelje za turbine. Ugovor je za dugoročne usluge i garanciju za krivu snage, koja pokazuje proizvodnju uz različite brzine vetra. On uključuje opšte upravljanje projektom, projektovanje i konstruisanje, nabavku, osiguranje i prevoz opreme, testiranje u fabrici i probu po isporuci te infrastrukturne radove na lokaciji.

Glavne stavke u drugom delu tendera su interna mreža srednjeg napona i optičkih kablova, povezivanje s postojećim transformatorom, putevi unutar pogona i postolja za kranove i privremena skladišta. Tražene usluge takođe uključuju opšte upravljanje projektom, projektovanje i konstruisanje i nabavku opreme i mašina.

Osim toga, na spisku druge partije javnog poziva za projektovanje, nabavku i izgradnju su postupak dobijanja dozvola, softver i provera i testiranje internih puteva.

Nabavka i evaluacija se sprovode po pravilima KfW-a, razvojne banke Nemačke, koja je odobrila pozajmicu od 18 miliona evra.

ESM je objavio i tender za uslugu obezbeđivanja postojećih 16 turbina i trafoa i pristupnog puta. Postrojenje se nalazi na jugoistoku zemlje na 160 hektara na nadmorskoj visini između 300 i 500 metara. Elektrana od 36,8 megavata je povezana na mrežu 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. mart 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. mart 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. mart 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije