Životna sredina

Rezervat Bačko Podunavlje uvršten u Svetsku listu rezervata biosfere

Slika: UNESCO/Jarpsmav Pap

Objavljeno

27.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa Čovek i biosfera odlučio je da rezervat biosfere Bačko Podunavlje bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere.

Odluka je doneat 14. juna na ovogodišnjem zasedanju u Parizu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine Srbije.

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je „Evropskog Amazona“, jedne od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na celom toku Dunava. Rezervat koji se prostire na površini od 176.635 hektara. područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa, kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESKO prepoznao izuzetne vrednosti i potencijal Bačkog Podunavlja. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Evropi. Bačko Podunavlje se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru“, izjavio je Darko Tanasković, ambasador Srbije pri UNESKO-u.

Tanaksović je rekao program Čovek i biosfera ne samo da promoviše koncept održivog razvoja, već i pokazuje da ga je moguće ostvariti u praksi.

Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji, pored rezervata Golija-Studenica, koji je uključen na listu. Bačko Podunavlje se priključilo svetskoj mreži koju čine 669 rezervata biosfere koje je priznao UNESKO. Oni su osmišljeni tako da se prirodno bogatstvo od izuzetnog značaja očuva, dok se u isto vreme promoviše održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima.

Nominaciju je pripemio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode koji je projekat razvio u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Svetskim fondom za zaštitu divljih životinja (WWF).

Uspostavljanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja – Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, rekla je Duška Dimović, menadžer WWF u Srbiji.

Ona je rekla da WWF već nekoliko godina sarađuje sa partnerima u tim zemljama na zaštiti priprodnog i kulturnog bogatstva „Evropskog Amazona“, koji je obuhvaćen projektom Coop MDD, koji finansira EU.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Biljana Panjković rekla je da sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...