Životna sredina

Rezervat Bačko Podunavlje uvršten u Svetsku listu rezervata biosfere

Slika: UNESCO/Jarpsmav Pap

Objavljeno

27.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa Čovek i biosfera odlučio je da rezervat biosfere Bačko Podunavlje bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere.

Odluka je doneat 14. juna na ovogodišnjem zasedanju u Parizu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine Srbije.

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je „Evropskog Amazona“, jedne od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na celom toku Dunava. Rezervat koji se prostire na površini od 176.635 hektara. područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa, kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESKO prepoznao izuzetne vrednosti i potencijal Bačkog Podunavlja. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Evropi. Bačko Podunavlje se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru“, izjavio je Darko Tanasković, ambasador Srbije pri UNESKO-u.

Tanaksović je rekao program Čovek i biosfera ne samo da promoviše koncept održivog razvoja, već i pokazuje da ga je moguće ostvariti u praksi.

Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji, pored rezervata Golija-Studenica, koji je uključen na listu. Bačko Podunavlje se priključilo svetskoj mreži koju čine 669 rezervata biosfere koje je priznao UNESKO. Oni su osmišljeni tako da se prirodno bogatstvo od izuzetnog značaja očuva, dok se u isto vreme promoviše održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima.

Nominaciju je pripemio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode koji je projekat razvio u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Svetskim fondom za zaštitu divljih životinja (WWF).

Uspostavljanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja – Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, rekla je Duška Dimović, menadžer WWF u Srbiji.

Ona je rekla da WWF već nekoliko godina sarađuje sa partnerima u tim zemljama na zaštiti priprodnog i kulturnog bogatstva „Evropskog Amazona“, koji je obuhvaćen projektom Coop MDD, koji finansira EU.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Biljana Panjković rekla je da sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

27. jun 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

27. jun 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

27. jun 2017. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

27. jun 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto