Životna sredina

Revizorski sud EU: Milijarde protraćene na tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji

cirkularna-ekonomija

Foto: 8618939 from Pixabay

Objavljeno

04.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji u zemljama Evropske unije (EU) daleko kasni za planom uprkos milijardama evra potrošenih u te svrhe, navodi se u izveštaju koji je objavio Evropski revizorski sud (ECA). Akcioni planovi i finansijska podrška EU su veoma malo pomogli u tranziciji članica ka cirkularnoj ekonomiji, posebno kada je u pitanju cirkularni dizajn proizvoda i proizvodnih procesa, saopštio je ECA.

S obzirom na takvu situaciju, EU ima male šanse da ostvari svoj cilj da udvostruči stopu reciklaže materijala tokom ove decenije u odnosu na prethodnu, navodi se u saopštenju ECA.

Između 2015. i 2021. prosečna stopa cirkularnosti za svih 27 zemalja EU porasla je za samo 0,4 procentna poena, pri čemu je sedam država – Litvanija, Švedska, Rumunija, Danska, Luksemburg, Finska i Poljska – čak nazadovalo tokom tog perioda.

Prosečna stopa cirkularnosti između 2015. i 2021. porasla je za samo 0,4 procentna poena, pri čemu je sedam zemalja čak nazadovalo

EU je izdvojila više od 10 milijardi evra između 2016. i 2020. godine za ulaganje u zelene inovacije i podršku preduzećima da napreduju u tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji. Međutim, zemlje članice su potrošile ogromnu većinu ovog novca na upravljanje otpadom, a ne na njegovu prevenciju kroz cirkularni dizajn proizvoda, napominje ECA.

Štednja materijala i svođenje otpada na najmanju moguću meru su od suštinskog značaja za postizanje ciljeva Evropskog zelenog dogovora, rekla je članica ECA Annemie Turtelboom, dodavši da je tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji “skoro u zastoju u evropskim zemljama.”

Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji je “skoro u zastoju” u zemljama EU

Konstatujući da je napredak zemalja EU zaustavljen poslednjih godina, revizori su takođe istakli nedovoljan fokus na dizajnu proizvoda koji bi pomogao da oni budu bezbedniji, a proizvodni procesi održiviji.

ECA ističe i problem planirane zastarelosti proizvoda

ECA je posebno istakla i problem planirane zastarelosti (planned obsolescence) – prakse veštačkog ograničavanja životnog veka ili upotrebne vrednosti proizvoda kako bi morao biti zamenjen novim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

4. jul 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

4. jul 2023. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

4. jul 2023. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

4. jul 2023. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom