OIE

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Foto: mrganso on Pixabay

Objavljeno

22.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kompanije koje razvijaju projekte elektrana na obnovljive izvore potcenile su efekat ograničavanja proizvodnje i pad veleprodajnih cena, što je dovelo do opasnosti od bankrotstava u zemljama poput Španije.

Prosečna tržišna cena električne energije je u Španiji u aprilu sišla na najniži nivo do sada, tek nešto iznad pet evra po megavat-satu. U Grčkoj su prvi put zabeležene negativne cene, a i po više sati zaredom su stajale na nuli. To nanosi ozbiljnu štetu proizvođačima struje iz obnovljivih izvora.

U danima sa visokom proizvodnjom zelene električne energije, u ponudi je po oko tri gigavata po cenama malo iznad nule, naveo je u jednoj prezentaciji predsednik grčke Asocijacije proizvođača energije iz fotonaponskih sistema (SPEF) Stelios Lumakis.

Reč je o berzanskom tržištu za dan unapred i, prvenstveno, proizvođačima koji pokušavaju da kupoprodajnu cenu zadrže iznad nule, kako bi im bila isplaćena državna podrška, u skladu sa ugovorima o razlici u ceni (CfD) koje su potpisali.

Kada je cena dva sata i više na nuli ili negativna, oni po zakonu nemaju prava na te subvencije.

Navedena pojava šteti operaterima elektrana na obnovljive izvore puštenih u rad nakon 2019, sa ukupnim kapacitetom oko šest megavata. One takođe nemaju prioritet u alociranju za prodaju.

Lumakis: Cilj Grčke da postane izvoznica zelene struje ne može da se postigne u aktuelnim uslovima

Situacija je još gora ukoliko se pogleda i trgovanje strujom na nivou regiona. Kupoprodajna cena u Bugarskoj je u podne, kada je proizvodnja na vrhuncu, redovno na nuli ili negativna, pa Grčka u tim periodima postaje neto uvoznica ukoliko je domaća cena imalo viša od one u susednoj zemlji.

Lumakis je naglasio da, kada je cena nula ili negativna, proizvođači postaju ravnodušni prema isključenjima koja se sprovode usled preopterećenosti mreže, budući da ionako neće zaraditi ništa. To će dovesti do osipanja investicija u Grčkoj, koje su do sada bile visoke. Lumakis je iz tog razloga pozvao na potpuni prekid izdavanja dozvola novim projektima.

Dodao je da u aktuelnim uslovima Grčka ne može da ispuni cilj da postane neto izvoznica zelene struje u okolno područje.

Rizik od rasprodaje projekata, bankrotstava

Treba napomenuti da je grčka vlada predložila zakon kojim bi bilo ukinuto pravilo od pet odsto u domenu ograničavanja proizvodnje. Naime, elektrana na obnovljive izvore koja proizvodi 100 megavat-sati godišnje mogla je da bude isključivana sa mreže tako da joj učinak bude smanjen za najviše pet megavat-sati.

Po novom rešenju, to pravilo će biti ukinuto, a operatorima mreže dozvoljeno da ograničavaju proizvodnju koliko god im bude neophodno.

I u Španiji rastu izazovi u pogledu niskih cena i restrikcija. Prosečna cena za april iznosila je samo pet evra po megavat-sati. Provajder usluga u energetici Our New Energy procenio je za Montel da je moguće da će početi bankrotstva, budući da igrači na tržištu već planiraju da rasprodaju neke investicije.

Ove prepreke ugrožavaju dostizanje ambicija za 2030. koje se tiču podizanja udela obnovljivih izvora. Grčka je sebi zadala 80 odsto, a trenutno je na 55 procenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

22. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

22. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

22. april 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

22. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka