Energetska efikasnost

Resalta uvodi energetski efikasno osvetljenje u fabrici bojlera Gorenje Tiki

Resalta-osvetljenje-Gorenje

Foto: Gorenje

Objavljeno

15.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Resalta, ESCO kompanija sa sedištem u Sloveniji, započinje projekat osvetljenja u Staroj Pazovi za fabriku bojlera Gorenje Tiki, članicu slovenačke grupe Gorenje. Gorenje Tiki jedan je od pet najvećih proizvođača bojlera u Evropi, čijih šest linija godišnje isporuči pola miliona malih, srednjih i velikih grejača vode, saopštila je Resalta.

Resalta će renovirati rasvetu u proizvodnoj hali fabrike Gorenje Tiki, u kojoj će instalirati 905 LED svetiljki i time zameniti 982 fluorescentne svetiljke. Ove mere će poboljšati uslove osvetljenja i prilagoditi ih najboljim industrijskim standardima, a istovremeno smanjiti instalisanu snagu za 120 kW. Smanjeni kapacitet će generisati uštede energije od 892 MWh svake godine za Gorenje Tiki, a smanjiti godišnje emisije CO2 za 437 tona.

Projekat modernizacije osvetljenja generisaće uštede energije od 892 MWh i smanjiti emisije CO2 za 437 tona godišnje

Projekti obnove rasvete su isplativ i tehnološki jednostavan način poboljšanja energetske efikasnosti i stvaranja neposrednih rezultata koji dovode do energetskih i finansijskih ušteda, uz smanjenje emisija CO2, navodi se u saopštenju. LED osvetljenje je energetski efikasno jer troši manje struje nego fluorescentna alternativa, sa dužim životnim ciklusom.

Foto: Gorenje

Ovo je 11. projekat Resalte u okviru grupe Gorenje. Resaltino partnerstvo sa Gorenjem obuhvata tri zemlje, a započelo je 2012. godine prvim projektom osvetljenja u Velenju, sedištu Gorenja. Od tada su Resalta i Gorenje zajedno realizovali dva projekta CHP, dva projekta hlađenja, energetski pregled, instalirali sistem upravljanja energijom, obnovili stanicu komprimovanog vazduha u Velenju i instalirali kotlove na prirodan gas i CHP jedinicu u fabrici Mora Moravia u Češkoj.

Pored toga, Resalta je realizovala projekat u poslovnoj zgradi Staklopana u Beogradu, koja je takođe deo grupe Gorenje. Zajednički projekti su smanjili emisije CO2 za preko 5.000 tona godišnje i uštedeli hiljade MWh energije za klijenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. jul 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. jul 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. jul 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. jul 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora