Električna energija

Republika Srpska i ruski Rakurs-inženjering potpisali sporazum o projektu gradnje HE na reci Vrbas

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

18.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor kompanije Rakurs-inženjering iz Sankt Peterburga Leonid Černigov potpisali su u Banjaluci sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane na reci Vrbas, čija je vrednost 500 miliona evra.

Planirana je gradnja hidroelektrana Trn, Laktaši, Kosjerevo i Razboj. HE Trn bi imala instalisanu snagu 24,01 MW sa prosečnom godišnjom proizvodnjom 139,90 GWh. Instalisana snaga HE Laktaši bila bi 16,18 MW, uz prosečnu godišnju proizvodnju od 95,2 GWh. Planirana instalisana snaga HE Kosjerevo je 13,3 MW, a prosečna godišnja proizvodnja 102 GWh. HE Razboj imala bi instalisanu snagu 16,50 MW i prosečnu godišnju proizvodnju 102,1 GWh.

”Procenjuje se da bi tokom gradnje na ovim elektranam bilo angažovano više od 1.000 radnika“, rekao je ministar Đokić.

On je naveo da bi ovim projektom potpuno bio uređen vodotok Vrbasa u Lijevče polju do ušća u Savu.

“Na taj način ćemo obezbediti zaštitu zemljišta, značajno unaprediti mogućnosti bavljenja poljoprivrednom, podići kvalitet i rodnost zemljišta i imati kvalitetno navodnjavanje”, rekao je Đokić.

Generalni direktor kompanije Rakurs-inženjering iz Sankt Peterburga Leonid Černigov je rekao da poznaje hidropotencijal reke Vrbas, kao i da je osnovni sadržaj potpisanog sporazuma istraživanje mogućnosti u izgradnji HE u Republici Srpskoj.

„Zainteresovani smo za realizaciju ovog projekta”, rekao je Černigov.

On je naglasio da je njegova kompanija spremna da uradi sve neophodne analize i da razmotri mogućnost pronalaska investitora.

„Deo sporazuma se odnosi i na inovacione tehnologije, s ciljem povećanja efikasnosti hidroelektrana, ali i unapređenja bezbednosti u njihovom radu“, rekao je Černigov i napomenuo da je Sankt Petreburg spreman da pomogne u obuci inženjera iz Republike Srpske.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

Na Vrbasu postoje tri elektrane

Na reci Vrbas sada postoje tri elektrane, HE Jajce 1 (60 MW), HE Jajce 2 (30 MW) i Bočac (110 MW). U toku je gradnja male hidroelektrane (MHE) Bočac 2, snage 8,76 MW.

Elektrane Jajce 1 i Jajce 2 su u sastavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB), koja posluje u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu Bosne i Hercegovine.

U drugom entitetu BiH, Republika Srpska, nalazi se HE Bočac, kojom upravlja Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

18. septembar 2018. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

18. septembar 2018. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

18. septembar 2018. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

18. septembar 2018. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović