Električna energija

Republika Srpska i ruski Rakurs-inženjering potpisali sporazum o projektu gradnje HE na reci Vrbas

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

18.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor kompanije Rakurs-inženjering iz Sankt Peterburga Leonid Černigov potpisali su u Banjaluci sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane na reci Vrbas, čija je vrednost 500 miliona evra.

Planirana je gradnja hidroelektrana Trn, Laktaši, Kosjerevo i Razboj. HE Trn bi imala instalisanu snagu 24,01 MW sa prosečnom godišnjom proizvodnjom 139,90 GWh. Instalisana snaga HE Laktaši bila bi 16,18 MW, uz prosečnu godišnju proizvodnju od 95,2 GWh. Planirana instalisana snaga HE Kosjerevo je 13,3 MW, a prosečna godišnja proizvodnja 102 GWh. HE Razboj imala bi instalisanu snagu 16,50 MW i prosečnu godišnju proizvodnju 102,1 GWh.

”Procenjuje se da bi tokom gradnje na ovim elektranam bilo angažovano više od 1.000 radnika“, rekao je ministar Đokić.

On je naveo da bi ovim projektom potpuno bio uređen vodotok Vrbasa u Lijevče polju do ušća u Savu.

“Na taj način ćemo obezbediti zaštitu zemljišta, značajno unaprediti mogućnosti bavljenja poljoprivrednom, podići kvalitet i rodnost zemljišta i imati kvalitetno navodnjavanje”, rekao je Đokić.

Generalni direktor kompanije Rakurs-inženjering iz Sankt Peterburga Leonid Černigov je rekao da poznaje hidropotencijal reke Vrbas, kao i da je osnovni sadržaj potpisanog sporazuma istraživanje mogućnosti u izgradnji HE u Republici Srpskoj.

„Zainteresovani smo za realizaciju ovog projekta”, rekao je Černigov.

On je naglasio da je njegova kompanija spremna da uradi sve neophodne analize i da razmotri mogućnost pronalaska investitora.

„Deo sporazuma se odnosi i na inovacione tehnologije, s ciljem povećanja efikasnosti hidroelektrana, ali i unapređenja bezbednosti u njihovom radu“, rekao je Černigov i napomenuo da je Sankt Petreburg spreman da pomogne u obuci inženjera iz Republike Srpske.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

Na Vrbasu postoje tri elektrane

Na reci Vrbas sada postoje tri elektrane, HE Jajce 1 (60 MW), HE Jajce 2 (30 MW) i Bočac (110 MW). U toku je gradnja male hidroelektrane (MHE) Bočac 2, snage 8,76 MW.

Elektrane Jajce 1 i Jajce 2 su u sastavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB), koja posluje u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu Bosne i Hercegovine.

U drugom entitetu BiH, Republika Srpska, nalazi se HE Bočac, kojom upravlja Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. septembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. septembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. septembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.