Električna energija

Republika Srpska i ruski Rakurs-inženjering potpisali sporazum o projektu gradnje HE na reci Vrbas

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

18.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor kompanije Rakurs-inženjering iz Sankt Peterburga Leonid Černigov potpisali su u Banjaluci sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane na reci Vrbas, čija je vrednost 500 miliona evra.

Planirana je gradnja hidroelektrana Trn, Laktaši, Kosjerevo i Razboj. HE Trn bi imala instalisanu snagu 24,01 MW sa prosečnom godišnjom proizvodnjom 139,90 GWh. Instalisana snaga HE Laktaši bila bi 16,18 MW, uz prosečnu godišnju proizvodnju od 95,2 GWh. Planirana instalisana snaga HE Kosjerevo je 13,3 MW, a prosečna godišnja proizvodnja 102 GWh. HE Razboj imala bi instalisanu snagu 16,50 MW i prosečnu godišnju proizvodnju 102,1 GWh.

”Procenjuje se da bi tokom gradnje na ovim elektranam bilo angažovano više od 1.000 radnika”, rekao je ministar Đokić.

On je naveo da bi ovim projektom potpuno bio uređen vodotok Vrbasa u Lijevče polju do ušća u Savu.

“Na taj način ćemo obezbediti zaštitu zemljišta, značajno unaprediti mogućnosti bavljenja poljoprivrednom, podići kvalitet i rodnost zemljišta i imati kvalitetno navodnjavanje”, rekao je Đokić.

Generalni direktor kompanije Rakurs-inženjering iz Sankt Peterburga Leonid Černigov je rekao da poznaje hidropotencijal reke Vrbas, kao i da je osnovni sadržaj potpisanog sporazuma istraživanje mogućnosti u izgradnji HE u Republici Srpskoj.

“Zainteresovani smo za realizaciju ovog projekta”, rekao je Černigov.

On je naglasio da je njegova kompanija spremna da uradi sve neophodne analize i da razmotri mogućnost pronalaska investitora.

“Deo sporazuma se odnosi i na inovacione tehnologije, s ciljem povećanja efikasnosti hidroelektrana, ali i unapređenja bezbednosti u njihovom radu”, rekao je Černigov i napomenuo da je Sankt Petreburg spreman da pomogne u obuci inženjera iz Republike Srpske.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

Na Vrbasu postoje tri elektrane

Na reci Vrbas sada postoje tri elektrane, HE Jajce 1 (60 MW), HE Jajce 2 (30 MW) i Bočac (110 MW). U toku je gradnja male hidroelektrane (MHE) Bočac 2, snage 8,76 MW.

Elektrane Jajce 1 i Jajce 2 su u sastavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB), koja posluje u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu Bosne i Hercegovine.

U drugom entitetu BiH, Republika Srpska, nalazi se HE Bočac, kojom upravlja Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

TES 2030. gubitak 870 miliona evra CO2 ember

TEŠ bi do 2030. mogao da napravi gubitak od 870 miliona evra zbog troškova CO2

10 May 2021 - Termoelektrana Šoštanj bi mogla da bude zatvorena pre 2033, što je najraniji rok koji Slovenija razmatra za prestanak korišćenja uglja.

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.

Drina-Buk-Bijela-hidroelektrana

Kamen temeljac za HE Buk Bijela biće položen 17. maja

04 May 2021 - Kamen temeljac za HE Buk Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, najavila je srpska premijerka Ana Brnabić.