OIE

Republika Srpska i KfW dogovorili kredit od EUR 60 miliona za vetropark Hrgud

Objavljeno

15.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske odobrila je kredit u visini od EUR 60 miliona od strane nemačke Banke za razvoj (KfW), namenjen za finansiranje projekta izgradnje vetroparka Hrgud, potvrdilo je ministarstvo finansija.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) iz Trebinja, za igradnju vetroparka u Berkovićima dobila je koncesiju na 50 godina pre godinu dana. Sada će ovaj kredit pogurati investiciju do realizacije.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na EUR 64,5 miliona, od čega EUR 4,5 miliona dolazi od same ERS, dok će ostatak biti finansiran iz kredita KfW.

Projektovani kapacitet vetroparka Hrgud trebalo bi da ima 48 MW i da proizvodi oko 126 GWh električne energije godišnje. Prostire se na pet kvadratnih kilometara u selu Hrgud, na oko 1.000 metara nadmorske visine.

Povraćaj investicije očekuje se za 15 do 20 godina, zavisno od nivoa proizvodnje i toka isplate kredita.

Kredit je uzet na 15 godina, uključujući četiri godine „grejs-perioda“. Fiksna kamatna stopa, od najmanje jedan odsto godišnje i uvećana za maržu KfW-a, biće konačno utvrđena nakon isplate kredita, javlja BN.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

15. oktobar 2016. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

15. oktobar 2016. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

15. oktobar 2016. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

koncesije vetropark Ljubusa Tomislavgradu

Počeo postupak dodele koncesije za vetropark Ljubuša u Tomislavgradu

15. oktobar 2016. - Kantonalne vlasti su pokrenule postupak dodele koncesije za planirani vetropark Ljubuša snage 80 megavata