OIE

Republika Srpska i KfW dogovorili kredit od EUR 60 miliona za vetropark Hrgud

Objavljeno

15.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske odobrila je kredit u visini od EUR 60 miliona od strane nemačke Banke za razvoj (KfW), namenjen za finansiranje projekta izgradnje vetroparka Hrgud, potvrdilo je ministarstvo finansija.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) iz Trebinja, za igradnju vetroparka u Berkovićima dobila je koncesiju na 50 godina pre godinu dana. Sada će ovaj kredit pogurati investiciju do realizacije.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na EUR 64,5 miliona, od čega EUR 4,5 miliona dolazi od same ERS, dok će ostatak biti finansiran iz kredita KfW.

Projektovani kapacitet vetroparka Hrgud trebalo bi da ima 48 MW i da proizvodi oko 126 GWh električne energije godišnje. Prostire se na pet kvadratnih kilometara u selu Hrgud, na oko 1.000 metara nadmorske visine.

Povraćaj investicije očekuje se za 15 do 20 godina, zavisno od nivoa proizvodnje i toka isplate kredita.

Kredit je uzet na 15 godina, uključujući četiri godine „grejs-perioda“. Fiksna kamatna stopa, od najmanje jedan odsto godišnje i uvećana za maržu KfW-a, biće konačno utvrđena nakon isplate kredita, javlja BN.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. oktobar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. oktobar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. oktobar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. oktobar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.