OIE

Republika Srpska i KfW dogovorili kredit od EUR 60 miliona za vetropark Hrgud

Objavljeno

15.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske odobrila je kredit u visini od EUR 60 miliona od strane nemačke Banke za razvoj (KfW), namenjen za finansiranje projekta izgradnje vetroparka Hrgud, potvrdilo je ministarstvo finansija.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) iz Trebinja, za igradnju vetroparka u Berkovićima dobila je koncesiju na 50 godina pre godinu dana. Sada će ovaj kredit pogurati investiciju do realizacije.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na EUR 64,5 miliona, od čega EUR 4,5 miliona dolazi od same ERS, dok će ostatak biti finansiran iz kredita KfW.

Projektovani kapacitet vetroparka Hrgud trebalo bi da ima 48 MW i da proizvodi oko 126 GWh električne energije godišnje. Prostire se na pet kvadratnih kilometara u selu Hrgud, na oko 1.000 metara nadmorske visine.

Povraćaj investicije očekuje se za 15 do 20 godina, zavisno od nivoa proizvodnje i toka isplate kredita.

Kredit je uzet na 15 godina, uključujući četiri godine „grejs-perioda“. Fiksna kamatna stopa, od najmanje jedan odsto godišnje i uvećana za maržu KfW-a, biće konačno utvrđena nakon isplate kredita, javlja BN.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW nagrade 2023: Predstavljanje finalista, energetska zadruga KLIK

Hrvatska energetska zadruga KLIK pomaže građanima da sami proizvedu energiju

15. oktobar 2016. - KLIK je energetska zadruga iz Hrvatske koja je stigla do završnice konkursa za nagrade EUSEW 2023 nagrada u kategoriji lokalne energetske akcije

EUSEW nagrade 2023 Predstavljanje finalista, Anastasija-Marija Moshovi donosi energetske inovacije u Grčku

Finalistkinja EUSEW 2023: žena u energetici Anastasija-Marija Moshovi

15. oktobar 2016. - Anastasija-Marija Moshovi je doktorka hemijskog inženjerstva koja pokreće energetske inovacije u Grčkoj. Jedna je od finalistkinja u izboru za EUSEW nagrade.

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

15. oktobar 2016. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

15. oktobar 2016. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja