OIE

Rekordna proizvodnja zelene energije u Hrvatskoj

Rekordna proizvodnja zelene energije u Hrvatskoj

Slika: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

07.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je u nedelju 6. decembra oborila rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, pa je proizvodnja iz hidroelektrana i vetroparkova obezbedila celokupnu potrošnju električne energije u državi.

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) saopštio je da je zbog vremenskih prilika, obilnih kiša i jakog vetra, proizvodnja u hidroelektranama i vetroelektranama juče dostigla 48 GWh, dok je potrošnja bila 47 GWh. Ujedno, kako dodaju, ovo je bio ozbiljan test za energetski sistem da prihvati ogromne količine zelene energije i analizira mogućnosti za priključenje novih elektrana na obnovljive izvore.

Hidroelektrane i vetroparkovi proizveli su 48 GWh, a potrošnja je bila 47 GWh, pa je energija izvožena

Ukupna instalirana snaga elektrana u Hrvatskoj na kraju 2019. bila je 4.817 MW, od čega u hidroelektranama 1.127 MW, u termoelektranama 2.019 MW i vetroelektranama 671 MW. Udeo hidroelektrana u proizvodnji bio je oko 53%, termoelektrana (elektrane na ugalj, gas i nuklearka Krško) oko 35%, a vetroparkova oko desetak odsto.

Hidroelektrane su juče, kako je saopštio HOPS, proizvele više od 30 GWh, pri čemu je proizvodnja dostizala i skoro 1.400 MWh/h. Novi obnovljivi izvori energije dodali su 843 MWh/h, od čega su najviše proizvele vetroelektrane, koje su iz oko 800 MW imale maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 MWh/h.

Velika proizvodnja zelene energije je test da li prenosni sistem bez investicija može da prihvati proizvodnju iz novih elektrana na obnovljive izvore

Kako su se rekordne proizvodnje dogodile u nedelju kad je potrošnja uobičajeno najmanja, hrvatska prenosna mreža je stavljena na ozbiljno iskušenje da osigura prihvat tolikih količina energije odnosno izvoz viška u susedne države, neveo je HOPS.

U kategoriju rekorda spada i to da je Hrvatska, koja 20-40% potrošnje u toku godine pokriva uvozom, juče izvozila i više od 1.100 MWh/h.

Postoji veliki broj zahteva za priključenje elektrana na obnovljive izvore u dalmatinskom području

Jučerašnja situacija, kako se navodi, može se posmatrati i kao ozbiljan test uživo za neke ekstremne situacije koje se analiziraju za potrebe razvoja prenosne mreže. Iako retke, ove situacije zahtevaju spreman odgovor.

Odgovor je utoliko potrebniji zbog zahteva za odobravanje priključenje elektrana na obnovljive izvore velike ukupne snage na dalmatinskom području, jer se sve češće nameće pitanje koliko novih kapaciteta elektroenergetski sistem može da podnese bez značajnog proširenja prenosne mreže, naveo je HOPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

08 April 2021 - U opštini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji započeće gradnja elektrane snage 20 MW u koju će biti investiran 71 million evra.

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

08 April 2021 - Prošle godine je rast kapaciteta elektrana na obnovljive izvore u svetu iznosio 261 megavat, 45,1 odsto više nego 2019. godine, a predvode ga solar i vetar

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

07 April 2021 - U Sloveniji se broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica s uređajima za samosnabdevanje strujom popeo na 8.641

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

05 April 2021 - Premijer Edi Rama je pred izbore u Albaniji izjavio da neće biti dozvoljena gradnja nijedne hidrocentrale na reci Vjosi i da je to područje zaštićeno