Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Rekordna proizvodnja zelene energije u Hrvatskoj

Rekordna proizvodnja zelene energije u Hrvatskoj

Slika: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

07.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je u nedelju 6. decembra oborila rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, pa je proizvodnja iz hidroelektrana i vetroparkova obezbedila celokupnu potrošnju električne energije u državi.

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) saopštio je da je zbog vremenskih prilika, obilnih kiša i jakog vetra, proizvodnja u hidroelektranama i vetroelektranama juče dostigla 48 GWh, dok je potrošnja bila 47 GWh. Ujedno, kako dodaju, ovo je bio ozbiljan test za energetski sistem da prihvati ogromne količine zelene energije i analizira mogućnosti za priključenje novih elektrana na obnovljive izvore.

Hidroelektrane i vetroparkovi proizveli su 48 GWh, a potrošnja je bila 47 GWh, pa je energija izvožena

Ukupna instalirana snaga elektrana u Hrvatskoj na kraju 2019. bila je 4.817 MW, od čega u hidroelektranama 1.127 MW, u termoelektranama 2.019 MW i vetroelektranama 671 MW. Udeo hidroelektrana u proizvodnji bio je oko 53%, termoelektrana (elektrane na ugalj, gas i nuklearka Krško) oko 35%, a vetroparkova oko desetak odsto.

Hidroelektrane su juče, kako je saopštio HOPS, proizvele više od 30 GWh, pri čemu je proizvodnja dostizala i skoro 1.400 MWh/h. Novi obnovljivi izvori energije dodali su 843 MWh/h, od čega su najviše proizvele vetroelektrane, koje su iz oko 800 MW imale maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 MWh/h.

Velika proizvodnja zelene energije je test da li prenosni sistem bez investicija može da prihvati proizvodnju iz novih elektrana na obnovljive izvore

Kako su se rekordne proizvodnje dogodile u nedelju kad je potrošnja uobičajeno najmanja, hrvatska prenosna mreža je stavljena na ozbiljno iskušenje da osigura prihvat tolikih količina energije odnosno izvoz viška u susedne države, neveo je HOPS.

U kategoriju rekorda spada i to da je Hrvatska, koja 20-40% potrošnje u toku godine pokriva uvozom, juče izvozila i više od 1.100 MWh/h.

Postoji veliki broj zahteva za priključenje elektrana na obnovljive izvore u dalmatinskom području

Jučerašnja situacija, kako se navodi, može se posmatrati i kao ozbiljan test uživo za neke ekstremne situacije koje se analiziraju za potrebe razvoja prenosne mreže. Iako retke, ove situacije zahtevaju spreman odgovor.

Odgovor je utoliko potrebniji zbog zahteva za odobravanje priključenje elektrana na obnovljive izvore velike ukupne snage na dalmatinskom području, jer se sve češće nameće pitanje koliko novih kapaciteta elektroenergetski sistem može da podnese bez značajnog proširenja prenosne mreže, naveo je HOPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu