OIE

Rekordna proizvodnja zelene energije u Hrvatskoj

Rekordna proizvodnja zelene energije u Hrvatskoj

Slika: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

07.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je u nedelju 6. decembra oborila rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, pa je proizvodnja iz hidroelektrana i vetroparkova obezbedila celokupnu potrošnju električne energije u državi.

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) saopštio je da je zbog vremenskih prilika, obilnih kiša i jakog vetra, proizvodnja u hidroelektranama i vetroelektranama juče dostigla 48 GWh, dok je potrošnja bila 47 GWh. Ujedno, kako dodaju, ovo je bio ozbiljan test za energetski sistem da prihvati ogromne količine zelene energije i analizira mogućnosti za priključenje novih elektrana na obnovljive izvore.

Hidroelektrane i vetroparkovi proizveli su 48 GWh, a potrošnja je bila 47 GWh, pa je energija izvožena

Ukupna instalirana snaga elektrana u Hrvatskoj na kraju 2019. bila je 4.817 MW, od čega u hidroelektranama 1.127 MW, u termoelektranama 2.019 MW i vetroelektranama 671 MW. Udeo hidroelektrana u proizvodnji bio je oko 53%, termoelektrana (elektrane na ugalj, gas i nuklearka Krško) oko 35%, a vetroparkova oko desetak odsto.

Hidroelektrane su juče, kako je saopštio HOPS, proizvele više od 30 GWh, pri čemu je proizvodnja dostizala i skoro 1.400 MWh/h. Novi obnovljivi izvori energije dodali su 843 MWh/h, od čega su najviše proizvele vetroelektrane, koje su iz oko 800 MW imale maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 MWh/h.

Velika proizvodnja zelene energije je test da li prenosni sistem bez investicija može da prihvati proizvodnju iz novih elektrana na obnovljive izvore

Kako su se rekordne proizvodnje dogodile u nedelju kad je potrošnja uobičajeno najmanja, hrvatska prenosna mreža je stavljena na ozbiljno iskušenje da osigura prihvat tolikih količina energije odnosno izvoz viška u susedne države, neveo je HOPS.

U kategoriju rekorda spada i to da je Hrvatska, koja 20-40% potrošnje u toku godine pokriva uvozom, juče izvozila i više od 1.100 MWh/h.

Postoji veliki broj zahteva za priključenje elektrana na obnovljive izvore u dalmatinskom području

Jučerašnja situacija, kako se navodi, može se posmatrati i kao ozbiljan test uživo za neke ekstremne situacije koje se analiziraju za potrebe razvoja prenosne mreže. Iako retke, ove situacije zahtevaju spreman odgovor.

Odgovor je utoliko potrebniji zbog zahteva za odobravanje priključenje elektrana na obnovljive izvore velike ukupne snage na dalmatinskom području, jer se sve češće nameće pitanje koliko novih kapaciteta elektroenergetski sistem može da podnese bez značajnog proširenja prenosne mreže, naveo je HOPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

7. decembar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. decembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. decembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

7. decembar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije