Intervju

Regionalni koordinacioni centar za sigurnost za JIE ubrzava integraciju regiona u EU sinhronoj zoni

ipto manousakis intervju

Slika: Manos Manousakis, direktor grčkog operatora prenosnog sistema IPTO

Objavljeno

26.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Uspostavljanje Regionalnog koordinacionog centra za sigurnost (Regional Security Coordinator – RSC) za jugoistočnu Evropu (JIE), čiji su članovi operatori prenosnog sistema za električnu energiju, važan je korak ka integraciji u evropskoj sinhronoj zoni spajanjem dva regiona za proračun kapaciteta: Grčka-Italija i Jugoistočna Evropa, rekao je Manos Manousakis, izvršni direktor grčkog operatora prenosnog sistema Independent Power Transmission Operator (IPTO ili Admie).

U intervjuu za Balkan Green Energy News on je govorio o sledećim koracim u razvoju RSC-a, budućnosti integracije tržišta električne energije u regionu i Evropskoj uniji, ali i o investicionim planovima kompanije koju vodi.

U novembru su se operatori prenosnog sistema Grčke, Bugarske i Rumunije dogovorili da osnuju RSC za JIE u Solunu. Kakav je značaj RSC-a?

Izuzetno smo zadovoljni što će ova tri operatora sistema – grčki IPTO, bugarski ESO EAD i rumunska Transelectrica, ali i italijanska Terna, u Solunu uspostaviti RSC za JIE. Očekujemo da će kompanija biti osnovana do kraja februara, a da će u potpunosti biti operativna do leta.

RSC će pružati usluge operatorima prenosnog sistema

RSC će pružati usluge operatorima prenosnog sistema, kao što je regionalni model mreže za napredne proračune i savetovanje operator koje su korektivne radnje najisplativije, bez ograničavanja nacionalnim granicama.

Zato će RSC omogućiti značajno povećanje sigurnog rada sistema, dodatnu transparentnost u proračunima i maksimiziranje kapaciteta na tržištu, kao i sveukupno smanjenje tržišnih i operativnih troškova za svoje akcionare i one kojima će pružati usluge.

Ovo je veliki korak ka koordinaciji elektroenergetskog sistema i tržišta na području JIE i primer regionalne saradnje.

Jedan od sledećih ciljeva je da se sigura da se i drugi operatori prenosnog sistema pridruže RSC-u. Možete li nam reći nešto više o sporazumu sa italijanskim operaterom i razgovorima sa operaterima drugih balkanskih zemalja?

Zahvaljujući odluci iz decembra koju su donele sve strane u projektu, italijanski operator Terna, biće od prvog dana deoničar RSC-a, zajedno s kompanijama IPTO, ESO EAD i Transelectrica.

Jedan od glavnih ciljeva RSC-a je da uključi što više zemalja, i članice EU i one koje to nisu

To znači da RSC postaje važan korak ka integraciji u evropskoj sinhronoj zoni, integrišući dva regiona za proračun kapaciteta: Grčka-Italija i Jugoistočna Evropa.

Jedan od glavnih ciljeva uspostavljanja RSC-a je da se omogući uključivanje što većeg broja zemalja, i članica EU i onih koje to nisu. Radiće na tome uz pomoć naših dobrih odnosa sa ENTSO-E i ostalim balkanskim operatorima prenosnog sistema. Sinergije u regionu i robusnost projekta su koraci u pravom smeru.

Kakva je budućnost integrisanog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi i Evropi?

IPTO postavlja kablove kojim povezuje desetine dalekih ostrva u Egejskom i Jonskom moru

Tržišta električne energije u JIE su sigurno manje razvijena u poređenju s tržištima centralne ili severne Evrope. Međutim, očigledno je da se u našem regionu poslednjih godina preduzimaju veliki koraci.

Sledeći korak za regionalna tržišta je integracija u evropski model zajedničkog tržišta

Vidimo da se povećava količina razmenjene električne energije, ima više forvard proizvoda i ugovora i na kraju, likvidnosti tržišta je veća što se odražava na povećanje energetskih ulaganja u regionu. Sledeći korak za regionalna tržišta je integracija u evropski model zajedničkog tržišta.

Kada se završi privremeno spajanje 4 MMC zemalja, tada će region u potpunosti biti integrisan zajedničko evropsko tržište. Ovo će pružiti priliku zemljama i tržištima koje nisu deo EU da se pridruže ovom tržištu bilateralnim ili regionalnim projektima.

Grčki operator prenosnog sistema je spreman da aktivno podrži bilo koju regionalnu inicijativu u tom pravcu.

Što se tiče integracije tržišta električne energije u Evropi, naredni veliki korak je primena i funkcionisanje evropskih platformi za balansiranje.

Projekt TERRE je uspešno pokrenut, što je vrlo dobar znak za uspeh svih naših zajedničkih projekata koji će omogućiti spajanje svih faza evropskog tržišta energije.

Kakav je investicioni plan kompanije IPTO?

IPTO jača i širi elektroenergetsku mrežu na kopnu kako bi omogućio da se više obnovljivih izvora energije integriše u grčki elektroenergetski sistem. U narednih nekoliko meseci Peloponez će se povezati sa mrežom na kopnu novim 400 kV dalekovodom koji će omogućiti da više proizvođača OIE započne sa radom – postupak koji je zaustavljen više od sedam godina zbog zasićenja regiona.

Ostrva su suština strategije rasta IPTO-a, koja predviđa ulaganja od pet milijardi

U narednoj deceniji, ostrva su srž strategije rasta IPTO-a, čiji je predviđeni budžet pet milijardi evra. Prema ambicioznom desetogodišnjem planu koji je nedavno stavljen na javnu raspravu, gotovo da nijedan grčki otok do 2030. neće biti izolovan i koristiti prljava goriva za proizvodnju električne energije.

Energetska izolacija ostrva biće okončana, što će povećati veličinu tržišta električne energije u zemlji, pa zato IPTO ubrzava izgradnju interkonekcija kako bi dostigao nacionalne ciljeve za energetsku tranziciju.

IPTO trenutno postavlja više od 300 kilometara kablova na dubinama do 550 metara

Trenutno IPTO postavlja više od 300 kilometara kablova na dubinama do 550 metara, povezujući desetine dalekih ostrva u Egejskom i Jonskom moru. Ostrva Kikladi se postepeno povezuju i do 2023. će sva biti na mreži, što je projekat ukupne vrednosti 400 miliona evra.

Krit bi trebalo da bude povezan sa dva podmorska kabla – dužine 134 kilometara sa naizmeničnom električnom energijom i 375 kilometara sa jednosmernom električnom energijom, koja će postaviti rekord kada je reč o dužini.

Izazovi grčkih mora su jedinstveni

Izazovi grčkih mora su jedinstveni, ali su visokokvalifikovani inženjeri IPTO-a uradili odličan posao dizajnirajući deonice i specifikacije za ova dva projekta koristeći najsavremenije tehnologije i ekološke materijale.

IPTO razvija i sisteme veštačke inteligencije

Istovremeno, IPTO se digitalizuje. Nedavno su centri za kontrolu energije nadograđeni ugradnjom digitalnih displeja. Takođe, razvijamo sisteme veštačke inteligencije za izračunavanje gubitaka i uticaja OIE na našu mrežu. Pre nego što pretpostavljamo, veštačka inteligencija će biti obavezno, a ne samo moguće sredstvo da operatori prenosnog sistema obavljaju svakodnevni posao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

26. februar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

26. februar 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

26. februar 2020. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

26. februar 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene