Mobilnost

Pušten u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci

Photo: HEP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci. Na njemu je moguće istovremeno punjenje dva automobila, a vreme punjenja je od jednog do četiri sata.

Punjenje na riječkom ELEN punjaču je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva na e-mail adresu elen@hep.hr.

ELEN je projekat kojim HEP grupa želi da se usaglasi sa energetskom strategijom Evropske unije. Osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punjača u saradnji s gradovima i drugim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punjača ugrađeno u Koprivnici kao deo EU projekta „Civitas Dyn@mo“, dok se u Zagrebu nalazi jedan ultrabrzi punjač (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

Prema podacima sa ELEN-ovog sajta, punjenje električnog vozila za prelazak 500 kilometara košta 42 kune, a vozilo emituje 24 kilograma ugljen-dioksida. Radi poređenja, automobili na dizel i benzin pri prelasku iste razdaljine emituju 80, odnosno 94 kilograma CO2.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila. U garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem za njihovo punjenje koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest punjača, svaki snage 3,7 kW.

HEP sprovodi projekat elektromobilnosti u partnerstvu sa zainteresovanim gradovima, lokalnim samoupravama i svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

21. februar 2017. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

21. februar 2017. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

21. februar 2017. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

21. februar 2017. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu