Energetska efikasnost

Prva radionica MVP Plus projekta održana u Podgorici

GIZ-ORF-EE-MVP-Plus2

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

28.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ-ov Otvoreni reigonalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) je od 26. do 27. februara 2019. godine održao radionicu u okviru svog novog MVP Plus projekta u Podgorici, u Crnoj Gori. Ovaj skup dao je priliku za detaljno predstavljanje novog ORF-EE-ovog projekta Jačanje saradnje između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti u jugoistočnoj Evropi u cilju održivog razvoja mjera energetske efikasnosti i zaštite klime“ (MVP Plus) i planiranih aktivnosti.

Na prvoj projektnoj radionici okupili su se predstavnici i predstavnice ministarstava, agencija, fondova i drugih institucija nadležnih i aktivnih u sektoru energetske efikasnosti (EE) i klime iz šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana, kao i predstavnici njemačke razvojne organizacije GIZ.

Prvi dan bio je posvećen diskusijama i prezentacijama na temu sistema za monitoring i izvještavanje o energetskoj efikasnosti u Jugoističnoj Evropi (JIE) i razmatranju budućih koraka u okviru projekta MVP Plus. Drugi dan je održana obuka o Platformi za monitoring i verifikaciju (MVP), web alatu za prikupljanje podataka i izračun energetskih ušteda koji su ORF-EE i partneri originalno razvili u ranijoj fazi implementacije.

Već u novembru 2018. godine na sastanku Koordinacione grupe za energetsku efikasnost Energetske zajednice Berina Delalić-Gurda, ORF-EE projektna menadžerica odgovorna za MVP Plus, najavila je skoro pokretanje ovog projekta i pojasnila da će biti usmjeren na nadogradnju MVP alata i njegovo usklađivanje sa zahtjevima Direktive o energetskoj efikasnosti, kao i na integraciju MVP-a na opštinskom nivou.

U Podgorici je iskoristila priliku da naglasi da će spomenuti pristup upotpuniti primjenu MVP alata na državnom nivou, omogućavajući sistemsko i transparentno prikupljanje podataka u cilju unaprijeđenja mjera energetske efikasnosti i redukcije emisija CO2, što je posebno bitno za razvoj i izvještavanje o implementaciji Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost (NEEAPs).

Delalić-Gurda je izjavila: „Ovim pristupom će se poboljšati komunikacija između različitih upravnih nivoa u ORF-EE-ovim partnerskim zemljama u regionu, u cilju efektivnije izrade sektorskih politika.“

Marko Radulović, generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost pri Ministarstvu ekonomije Crne Gore, zahvalio se GIZ ORF-EE-u na organizaciji ovog skupa u Podgorici i izrazio svoje zadovoljstvo što su se predstavnici svih šest zemalja JIE, partnera ORF-EE-a, u Podgorici okupili, te time ukazali na prepoznavanje značaja MVP alata.

„Učešće predstavnika zemalja JIE na današnjem skupu predstavlja najbolji pokazatelj potrebe za alatom kao što je MVP u našoj regiji“, naglasio je Radulović i istakao da će ovaj instrument pomoći zemljama JIE kroz lakši proces monitoringa i verifikacije rezultata provedbe nacionalnih indikativnih ciljeva za energetsku efikasnost.

Dodao je i to da su Crna Gora kao i druge ugovorne strane Energetske zajednice u JIE preuzele određene obaveze u smislu unapređenja energetske efikasnosti u svojim zemljama, koristeći priliku da podsjeti sve prisutne da najveća odgovornost leži na javnom sektoru, od kojeg se očekuje da predvodi svojim primjerom i pokaže važnost ulaganja napora u promociju metoda i mjera usmjerenih na racionalizaciju potrošnje energije i upotrebu čistih izvora energije u regiji.

Predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope koji su prisustvovali radionici izrazili su zahvalnost za pruženu priliku da podijele svoja iskustva i čuju o iskustvima drugih kada je riječ o praćenju, verifikaciji i izvještavanju o mjerama EE. Zaključili su da je to ključno u njihovom pokušaju da se usredsrede na glavne aspekte u kojima su potrebni dodatni napori za uspostavljanje sistema za prikupljanje podataka, omogućavajući i krajnjim korisnicima da se uključe u sam proces.

U razmjeni sa partnerima, ORF-EE je iskoristio priliku događaja u cilju zajedničkog dogovora o sljedećim koracima koje treba preduzeti, zakazavši narednu regionalnu radionicu za jun ove godine. Zaključeno je da će kalkulacija primarne uštede energije biti ključna tema narednog skupa.

Posredstvom projekta MVP Plus, ORF-EE će uložiti u nadogradnju MVP alata fokusirajući se na savladavanje novih zahtjeva za izvještavanje u okviru Direktive o energetskoj efiaksnosti, te nastavljajući ulaganje u izgradnju kapaciteta zaposlenih u ministarstvima, agencijama i drugim institucijama nadležnim za prikupljanje podataka o uštedama energije u JIE.

Očekuje se da će projekt pokrenuti diskusiju o primjeni MVP baze podataka za evaluaciju efektivnosti prethodnih aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti, kao i o kvalitetnijem planiranju daljih mjera politika. Ovakvim pristupom će kompletan ciklus po pitanju EE politika, koji pored implementacije uključuje i monitoring, evaluaciju i planiranje krucijalnih sledećih koraka, biti ojačan.

Kontinuiranu potporu primjeni MVP alata u JIE pružaju i GIZ-ovi bilateralni projekti „Promocija energetske efikasnosti u BiH“ i „Kosovo projekt energetske efikasnosti“.

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) implementira njemačka razvojna organizacija GIZ u ime Njemačke vlade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

28. februar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

28. februar 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

28. februar 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

28. februar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela