OIE

Projekti solarnih elektrana u celom svetu trpe zastoje zbog korona virusa

Projekti solarne elektrane zastoj korona virus

Foto: ThePictureBox, Pixabay

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Brzo širenje oboljenja COVID-19 parališe globalnu privredu, a tržište fotonaponskih ćelija nije izuzetak, po poslednjim projekcijama eksperata. Projekti solarnih elektrana će, po svemu sudeći, usporiti usled poremećaja u lancu snabdevanja zbog pandemije virusa korona, a obim novih instalacija bi ove godine trebalo da padne prvi put u savremenoj istoriji, navedeno je u jednom izveštaju.

Središnja tačka je do sada bila Kina, najvažnija proizvodna sila u oblasti fotonaponske tehnologije. Projekti solarnih elektrana se suočavaju s posledicama širenja korona virusa po fabrike zbog ograničavanja kretanja širom zemlje. Zastoji su u pogonima u Vuhanu, Sičuanu i Džeđangu, izjavio je generalni direktor Clean Energy Associatesa Andy Klump za BloombergNEF.

Istraživači iz potonje organizacije su revidirali projekciju za nove kapacitete ove godine na između 108 i 143 gigavata sa 121 do 152 gigavata. To bi bio znatan pad i to prvi od osamdesetih godina prošlog veka.

Nema naznaka za okončanje krize

Proizvodnja je navodno počela da se oporavlja, ali to samo znači da se fokus pomera na izazove u isporuci i potražnji uopšte, dok pandemija nanosi nezapamćeni udarac Evropi i drugim tržištima. Štaviše, dodaje se u izveštaju, vlasti će verovatno da se preorijentišu sa čiste energije na druge velike brige.

S druge strane, novi kapaciteti vetroelektrana su i dalje na putu da 2020. postignu rekord, stoji u ažuriranim predviđanjima, ali uz upozorenje o riziku za podbacivanje u odnosu na ranije ciljeve.

Klijenti bi mogli preusmeriti neke porudžbine na Jugoistočnu Aziju

Kašnjenja u isporukama pokreću pitanje da li će veliki proizvođači sistema za proizvodnju struje iz energije sunca pokušati da dobave potkomponente iz drugih zemalja umesto Kine. Klump je ukazao na potencijal ekspanzije u Vijetnamu, Maleziji i Tajlandu, te donekle u Kambodži.

U svakom slučaju, kupci će se osloniti na velike proizvođače i stabilniji lanac snabdevanja, procenio je. Ovaj biznismen je ipak izrazio optimizam oko dugoročne perspektive u finansiranju.

Otvaranja fabrika u Kini kasne, a firmama nedostaje radna snaga

Corrine Lin, glavna analitičarka u PV InfoLinku sa Tajvana, takođe očekuje da će porudžbine za module biti odložene, ali ne do 2021. Po njenom mišljenju, potražnja će se preliti u drugo i treće tromesečje, a Kina će i dalje pokriti 42,5 gigavata ili 30 odsto svetskog nivoa.

Projekti solarnih elektrana imaju sve sporiji rast, kako se probijaju rokovi za otvaranje fabrika, a zbog pandemije korona virusa i njenih posledica nedostaje kadra, napisala je Lin i ukazala na poremećaje u prevozu. Dodala je da je u proizvodnji modula najteže doći do razvodnih kutija i aluminijumskih ramova. Cene će verovatno porasti „na kratki rok“, tvrdi analitičarka i kaže da će one „ozbiljno pasti“ kada se širenje bolesti iskontroliše.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

18. mart 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

18. mart 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

18. mart 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

18. mart 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije