OIE

Projekat Geothermae kompanije CLEAG proglašen strateškom investicijom u Hrvatskoj

Geothermae-CLEAG

Slika: SLEAG planira 10 elektrana u regionu (AAT Geothermae)

Objavljeno

26.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Hrvatske proglasila je geotermalni projekt AAT Geothermae u Međimurju za strateški investicioni projekt. Ova inovativna geotermalna elektrana deo je programa Evropske unije NER 300, jednog od najvećih svetskih programa za finansiranje inovativnih pilot projekata sa niskim emisijama ugljen-dioksida.

Geotermalna elektrana firme AAT Geothermae bi trebalo da bude izgrađena u mestu Draškovec, u Međimurju, u severnoj Hrvatskoj.

Kako je navedeno na sajtu hrvatske vlade, projekat „Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae“ proglašen je strateškim investicionim projektom Republike Hrvatske.

Instalisana snaga elektrane, kako je navedeno na sajtu programa NER 300, je 18,6 MWe i 75 MWth, a procenjena proizvodnja energije je 258 GWh tokom 5 godina (121 GWh električne i 137 GWh toplotne energije). Investicija je procenjena na oko 600 miliona kuna (oko 81 miliona evra).

Glavni resurs za elektranu će dolaziti sa dubine od 1.800 do 2.300 metara, dok će hibridni sistem ovog projekta, kako se navodi na sajtu firme AAT Geothermae, koristiti dva izvora za proizvodnju energije: toplu vodu i zapaljive gasove rastvorene u njoj.

Gasovi će se odvajati od vode i sagorevati u gasnom motoru, a 98% CO2 iz sagorevanja i onog koji prati toplu vodu, se prikuplja i ponovo ubrizgava u izdan (aquifer), gde i ostaje. U konvencionalnim geotermalnim elektranama ovi gasovi predstavljaju otpad i zagađenje za okolinu.

Projekat je dobio 14,7 miliona evra od NER 300, programa EU koji finansira 39 projekata u različitim tehnološkim kategorijama (bioenergija, koncentrisana solarna energija, geotermalna energija, okean, pametne mreže, fotonaponska postrojenja, vetar i zahvatanje i skladištenje CO2).

CLEAG planira geotermalne elektrane u Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj

Firma AAT Geothermae je u vlasništvu kompanije CLEAG sa sedištem u Švajcarskoj, a osnovana je 2012. godine. CloZEd Loop Energy AG (CLEAG) je osnovana 2003. godine i predstavlja grupu kompanija koje posluju u sektoru obnovljivih izvora energije.

Kompanija je ranije saopštila da namerava da izgradi 10 geotermalnih elektrana u regionu, uključujući 3 u Hrvatskoj, 2 u Srbiji, 1 u Rumuniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. jul 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. jul 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. jul 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. jul 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.