Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Projekat Geothermae kompanije CLEAG proglašen strateškom investicijom u Hrvatskoj

Geothermae-CLEAG

Slika: SLEAG planira 10 elektrana u regionu (AAT Geothermae)

Objavljeno

26.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Hrvatske proglasila je geotermalni projekt AAT Geothermae u Međimurju za strateški investicioni projekt. Ova inovativna geotermalna elektrana deo je programa Evropske unije NER 300, jednog od najvećih svetskih programa za finansiranje inovativnih pilot projekata sa niskim emisijama ugljen-dioksida.

Geotermalna elektrana firme AAT Geothermae bi trebalo da bude izgrađena u mestu Draškovec, u Međimurju, u severnoj Hrvatskoj.

Kako je navedeno na sajtu hrvatske vlade, projekat „Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae“ proglašen je strateškim investicionim projektom Republike Hrvatske.

Instalisana snaga elektrane, kako je navedeno na sajtu programa NER 300, je 18,6 MWe i 75 MWth, a procenjena proizvodnja energije je 258 GWh tokom 5 godina (121 GWh električne i 137 GWh toplotne energije). Investicija je procenjena na oko 600 miliona kuna (oko 81 miliona evra).

Glavni resurs za elektranu će dolaziti sa dubine od 1.800 do 2.300 metara, dok će hibridni sistem ovog projekta, kako se navodi na sajtu firme AAT Geothermae, koristiti dva izvora za proizvodnju energije: toplu vodu i zapaljive gasove rastvorene u njoj.

Gasovi će se odvajati od vode i sagorevati u gasnom motoru, a 98% CO2 iz sagorevanja i onog koji prati toplu vodu, se prikuplja i ponovo ubrizgava u izdan (aquifer), gde i ostaje. U konvencionalnim geotermalnim elektranama ovi gasovi predstavljaju otpad i zagađenje za okolinu.

Projekat je dobio 14,7 miliona evra od NER 300, programa EU koji finansira 39 projekata u različitim tehnološkim kategorijama (bioenergija, koncentrisana solarna energija, geotermalna energija, okean, pametne mreže, fotonaponska postrojenja, vetar i zahvatanje i skladištenje CO2).

CLEAG planira geotermalne elektrane u Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj

Firma AAT Geothermae je u vlasništvu kompanije CLEAG sa sedištem u Švajcarskoj, a osnovana je 2012. godine. CloZEd Loop Energy AG (CLEAG) je osnovana 2003. godine i predstavlja grupu kompanija koje posluju u sektoru obnovljivih izvora energije.

Kompanija je ranije saopštila da namerava da izgradi 10 geotermalnih elektrana u regionu, uključujući 3 u Hrvatskoj, 2 u Srbiji, 1 u Rumuniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu