OIE

Proizvodnja zelene energije uvećana 14,7 odsto u Severnoj Makedoniji u 2021.

severna makedonija udeo oie solarni paneli

Foto: Klaus-Uwe Gerhardt from Pixabay

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja elektrana na obnovljive izvore energije u Severnoj Makedoniji povećana je prošle godine 14,7 odsto u odnosu na godinu pre, dok je na drugoj strani proizvodnja termoelektrana na ugalj smanjena 17,1 odsto. Udeo obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji je, takođe, povećan, sa 29,2 na 31,4 odsto.

Velike i male hidroelektrane (HE), solarne i elektrane na biogas i biomasu, ukupne snage 795 megavata (MW), proizvele su 1.662 gigavat-sati (GWh) ili 31,4 odsto ukupne proizvodnje u Severnoj Makedoniji, navodi se u godišnjem izveštaju Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge Severne Makedonije (ERC).

Velike HE su obezbedile najveći deo ove proizvodnje ili 68 odsto, zatim male hidroelektrane (MHE) 19 odsto i vetroparkovi šest odsto. Rastu proizvodnje zelene energije najviše su doprinele velike HE, čija je proizvodnja uvećana više od deset odsto, ali i fotonaponske elektrane koje su 2020. proizvele 37 GWh, a prošle godine 51 gigavat-sat ili 38 odsto više.

Fotonaponske elektrane su uvećale proizvodnju sa 37 na 51 gigavat-sat

Taj rast dokazuje podatak da je u elektroenergetski sistemu tokom 2021. priključeno 49 novih elektrana, od čega je 48 solarnih postrojenja, a samo jedna MHE. Snaga solarnih elektrana je 14 MW, a jedne MHE 0,2 MW.

U Izveštaju se i konstatuje da je prošle godine zabeležen značajan rast potrošača koji instaliraju fotonaponske panele za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju (prozjumeri), kao i ukupna proizvodnja u ovakvoj vrsti postrojenja.

Termoelektrane na ugalj, mazut i prirodni gas su prošle godine obezbedile 68,5 odsto proizvodnje ili 3.622 GWh. Iako su najveći proizvođači pad od 17,1 odsto u odnosu na 2020. samo produžava trend smanjenja proizvodnje.

Pad bi bio i veći da nije bilo veće proizvodnje u TE-TO Skoplje, koja radi na prirodni gas, i u TEC Negotino, koja radi na mazut. Obe su radile više zbog energetske krize. Kogeneracijska elektrana TE-TO Skoplje je prošle godine uvećala proizvodnju za 453 GWh na 1.503 GWh, a Negotino je pokrenuto iz “hladne rezerve” i obezbedilo je 27 GWh.

severna makedonija udeo oie elektricna energija

Veliki pad domaće proizvodnje u poslednih deset godina

Proizvodnja struje u Severnoj Makedoniji je od 2010. do 2021. smanjena sa 6.744 GWh na 5.284 GWh. Najveći „doprinos“ dala je kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) čija proizvodnja je smanjena sa 6.476 GWh na 3.274 GWh.

Do toga je došlo zbog prekida ili smanjene proizvodnje u termoelektranama REK Bitola i REK Oslomej, koji su izazvani lošim kvalitetom uglja, nedovoljnim koičinama domaćeg uglja, približavanjem kraja životnog veka termoelektrana, nedovoljnim investicijama, navodi se u Izveštaju.

Na drugoj strani, proizvodnja HE varira u zavisnosti od hidroloških uslova, pa se kreće od 2.185 GWh u 2010.do samo 816 GWh u 2017.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

14. jun 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

14. jun 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

14. jun 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

14. jun 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić