OIE

Proizvodnja zelene energije uvećana 14,7 odsto u Severnoj Makedoniji u 2021.

severna makedonija udeo oie solarni paneli

Foto: Klaus-Uwe Gerhardt from Pixabay

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Proizvodnja elektrana na obnovljive izvore energije u Severnoj Makedoniji povećana je prošle godine 14,7 odsto u odnosu na godinu pre, dok je na drugoj strani proizvodnja termoelektrana na ugalj smanjena 17,1 odsto. Udeo obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji je, takođe, povećan, sa 29,2 na 31,4 odsto.

Velike i male hidroelektrane (HE), solarne i elektrane na biogas i biomasu, ukupne snage 795 megavata (MW), proizvele su 1.662 gigavat-sati (GWh) ili 31,4 odsto ukupne proizvodnje u Severnoj Makedoniji, navodi se u godišnjem izveštaju Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge Severne Makedonije (ERC).

Velike HE su obezbedile najveći deo ove proizvodnje ili 68 odsto, zatim male hidroelektrane (MHE) 19 odsto i vetroparkovi šest odsto. Rastu proizvodnje zelene energije najviše su doprinele velike HE, čija je proizvodnja uvećana više od deset odsto, ali i fotonaponske elektrane koje su 2020. proizvele 37 GWh, a prošle godine 51 gigavat-sat ili 38 odsto više.

Fotonaponske elektrane su uvećale proizvodnju sa 37 na 51 gigavat-sat

Taj rast dokazuje podatak da je u elektroenergetski sistemu tokom 2021. priključeno 49 novih elektrana, od čega je 48 solarnih postrojenja, a samo jedna MHE. Snaga solarnih elektrana je 14 MW, a jedne MHE 0,2 MW.

U Izveštaju se i konstatuje da je prošle godine zabeležen značajan rast potrošača koji instaliraju fotonaponske panele za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju (prozjumeri), kao i ukupna proizvodnja u ovakvoj vrsti postrojenja.

Termoelektrane na ugalj, mazut i prirodni gas su prošle godine obezbedile 68,5 odsto proizvodnje ili 3.622 GWh. Iako su najveći proizvođači pad od 17,1 odsto u odnosu na 2020. samo produžava trend smanjenja proizvodnje.

Pad bi bio i veći da nije bilo veće proizvodnje u TE-TO Skoplje, koja radi na prirodni gas, i u TEC Negotino, koja radi na mazut. Obe su radile više zbog energetske krize. Kogeneracijska elektrana TE-TO Skoplje je prošle godine uvećala proizvodnju za 453 GWh na 1.503 GWh, a Negotino je pokrenuto iz “hladne rezerve” i obezbedilo je 27 GWh.

severna makedonija udeo oie elektricna energija

Veliki pad domaće proizvodnje u poslednih deset godina

Proizvodnja struje u Severnoj Makedoniji je od 2010. do 2021. smanjena sa 6.744 GWh na 5.284 GWh. Najveći „doprinos“ dala je kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) čija proizvodnja je smanjena sa 6.476 GWh na 3.274 GWh.

Do toga je došlo zbog prekida ili smanjene proizvodnje u termoelektranama REK Bitola i REK Oslomej, koji su izazvani lošim kvalitetom uglja, nedovoljnim koičinama domaćeg uglja, približavanjem kraja životnog veka termoelektrana, nedovoljnim investicijama, navodi se u Izveštaju.

Na drugoj strani, proizvodnja HE varira u zavisnosti od hidroloških uslova, pa se kreće od 2.185 GWh u 2010.do samo 816 GWh u 2017.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

14. jun 2022. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker

shell energy europe cropex garancije porekla

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

14. jun 2022. - Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama koje organizuje berza električne energije CROPEX

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

14. jun 2022. - Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, saopštila je SolarPower Europe

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

14. jun 2022. - Hunan Rich Photovoltaic iz Kine potpisao je s Vladom Srbije memorandum o projektu fabrike solarnih panela u Srbiji