Životna sredina

Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

Program UN za zivotnu sredinu nagradjuje sampione planete Zemlje

Foto: StockSnap from Pixabay

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Devedeset tri laureata je dosad dobilo priznanje za ono što su učinili da zaštite i obnove životnu sredinu.

Prijava kandidata za nagradu Šampioni planete Zemlje traje do 20. marta. Dodeliće je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UN Environment ili UNEP.

Ovogodišnji konkurs ponovo je za priznanja u četiri kategorije: političko liderstvo, inspiraciju i akciju, preduzetničku viziju te nauku i inovacije. Uručuju se za izuzetan doprinos u oblasti zaštite okoline.

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir je uticaj u smislu napretka u zaštiti, obnovi i očuvanju životne sredine i potencijala za repliciranje i skaliranje, prenosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Preostali faktori su inovacije i koliko je ubedljiva i inspirativna priča kandidata ili kandidatkinje.

UNEP će u martu ocenjivati nominacije i zatim sastaviti užu listu za žiri. Laureati se biraju u maju i odluka je konačna. Donose je zvaničnici iz više agencija svetske organizacije i međunarodnih tela. Lane ih je bilo pet. Proglašenje je u oktobru a priznanja se uručuju na ceremoniji.

Tim UN-ovog programa će prvo proučiti kandidate i kandidatkinje i pažljivo izraditi njihove profile, koje onda razmatra šira grupa eksperata. Nagrada je ustanovljena 2005. godine. Od 93 laureata, 22 su svetski lideri, 57 su pojedinci, a 14 udruženja ili organizacije.

Zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije od vršioca dužnosti direktora komunikacija Daniela Cooneya, čija je imejl adresa daniel.cooney@un.org.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

12. februar 2020. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

12. februar 2020. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

12. februar 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

12. februar 2020. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave