x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Privredna zona Novi Stankovci očekuje solarne elektrane snage 10 MW

15.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Privredna zona Novi Stankovci očekuje solarne elektrane snage 10 MW

Poslednjih meseci naglo je porastao interes za investicije u solarne elektrane u privrednoj zoni Novi Stankovci u Stankovcima kod Zadra, a opštinske vlasti očekuju da će u narednih godinu i po dana imati ukupno oko 10 MW instalisane snage, na površini većoj od 40 hektara. Procjenjuje se da će ukupne investicije u tri solarne elektrane u ovoj privrednoj zoni premašiti 55 miliona kuna (oko 7,44 miliona evra), piše Poslovni dnevnik.

Jedna slovenačka firma je pre mesec dana kupila zemljište u zoni Novi Stankovci za svoju elektranu, a sredinom prošle nedelje raspisan je i novi tender za sedam hektara zemljišta u istu svrhu, kaže Željko Baradić, načelnik opštine Stankovci. Prema njegovim rečima, već postoji ozbiljan interes jedne zagrebačke firme, a očekuje se još potencijalnih investitora.

Odluku da se zona Novi Stankovci specijalizuje za energetiku, konkretno solarnu energiju, i da se proširi sa 28 hektara na ukupno 92 hektara, opštinske vlasti su donele tokom 2013. godine, nakon što je nekada najuspešnija privredna zona u Hrvatskoj zapala u krizu i postala polupusta, piše Poslovni dnevnik.

U početku je interes za solarima bio značajan i zemljište su kupile dve firme, Senega iz Zadra i Solarna avenija iz Zagreba, kaže Baradić. Međutim, u narednim godinama je došlo do usporavanja privrede, a i energetskih investicija, pa je pokrenuta samo jedna investicija u solarnu elektranu snage 1 MW, koja je bila nešto manja od 15 miliona kuna (2,03 miliona evra).

To je bila investicija firme Senega, koja je završena 2017. godine, a donedavno se gotovo ništa nije događalo po pitanju projekata solarne energije u Novim Stankovcima.

Hrvatskoj “nedostaje zemlje da ostvari solarni potencijal”

Izvesno je da će putem Novih Stankovaca krenuti i mnoge druge poslovne i industrijske zone u Hrvatskoj jer su potrebe za energijom sve veće, a tehnologija proizvodnje, posebno iz obnovljivih izvora, sve dostupnija. Procenjuje se da je trenutno u Hrvatskoj instalisano manje od 30 MW u solarnim elektranama, uz još nešto manje od 570 MW u vetroelektranama.

Procene poslovnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) su da u zemlji ima kapaciteta za najmanje 9000 MW instalisane snage u vetroenergiji, i isto toliko u solarnoj energiji, ali kod solara je problem to što su potrebne ogromne površine zemljišta.

Proračuni govore da je za 1 MW snage za proizvodnju solarne energije potrebno osam hektara zemljišta, što znači da je za ostvarivanje potencijala od 9000 MW potrebno gotovo 80.000 hektara zemljišta, a to je u zemlji veličine Hrvatske nemoguće obezbediti, piše Poslovni dnevnik.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.