Energetska efikasnost

Priština uvodi kalorimetre u sistem daljinskog grejanja

daljinskog grejanja Pristini kalorimetre

Slika: Generalni direktori MFK Petrit Selimi (levo) i Termokosa Arsim Fetahu (desno) potpisuju memorandum (Termokos)

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Projekat vredan deset miliona dolara omogućiće da više od 12.000 korisnika daljinskog grejanja u Prištini plaća račune po utrošku umesto po veličini grejne površine.

Milenijumska fondacija Kosova (MFK) i Termokos, koji upravlja toplanama u Prištini, potpisali su memorandum o razumevanju za instalaciju merača utroška toplote vrednih ukupno 10 miliona dolara. Ova organizacija, koja radi uz podršku federalne agencije Sjedinjenih Država Millennium Challenge Corp. – MCC, finansira projekat Prishtina HeatSave.

Cilj je uspostavljanje savremenog sistema naplate u Termokosu tako da se računi korisnicima obračunavaju u skladu sa potrošenom energijom, a ne više po veličini grejne površine. Projekat će pokriti više od 12.000 korisnika i preko 60.000 radijatora. Istraživanja i anketiranje su počeli ove godine.

Prelazak na neelektrične, čistije izvore

Sredstva za kalorimetre su osigurana u okviru RELP-a (Reliable Energy Landscape Project), a on je deo Threshold Programa. Reč je o jačanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i prebacivanju na neelektrične i čistije izvore grejanja. Uključuje probne modele za podsticaje te radove na izolaciji objekata.

Kalorimetri se uvode u nameri da se potrošnja grejanja smanji 30 odsto

Dosadašnje iskustvo iz primene u drugim gradovima trebalo bi da pomogne Termokosu i domaćinstvima da smanje potrošnju toplotne energije do 30 procenata i omoguće širenje mreže daljinskog grejanja u Prištini, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor komunalne kompanije Arsim Fetahu rekao je da će građani dobiti pravičan obračun troškova.

Projekat za kvalitet vazduha

Između ostalog, MFK je prošlog meseca potpisao memorandum s Ministarstvom ekonomije i životne sredine Kosova* o projektu Dig Data: Air Quality Challenge.

Četiri finaliste: Internews Kosova, Rea, Bonevet and Llogarite, počinju s implementacijom svojih inovativnih projekata s naglaskom na uzroke zagađenosti vazduha te posledice, rizike i prevenciju. MCC podržava borbu protiv siromaštva na globalnom nivou tako što odobrava bespovratna sredstva, iz kojih se finansiraju i napori za jačanje rasta privrede i kapaciteta institucija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

1. oktobar 2020. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

1. oktobar 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

1. oktobar 2020. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

1. oktobar 2020. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik