Mobilnost

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

zeleni celik elektricna vozila studija

Foto: BMW

Objavljeno

11.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prelazak na 40 odsto zelenog čelika u proizvodnji električnih vozila do 2030. godine povećao bi za samo 57 evra maloprodajnu cenu električnih vozila, pokazala je analiza organizacije Transport & Environment (T&E) zasnovana na novoj studiji konsultantske kuće Ricardo.

Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. godine koštao bi još manje, samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje zelenog čelika.

Čelik napravljen pomoću zelenog vodonika i električnih lučnih peći, ili proizveden od otpada, može da smanjiti emisije CO2 iz proizvodnje automobila u Evropi za 6,9 miliona tona do 2030, što je, kako se navodi u analizi, ekvivalentno izbegavanju godišnjih emisija 3,5 miliona automobila na fosilna goriva.

Automobilski sektor trenutno troši 17 odsto čelika u EU

T&E smatra da bi automobilska industrija mogla postati vodeće tržište za proizvodnju niskougljeničnog čelika u Evropi ako zakonodavci postave prave ciljeve. Organizacija predlaže da se postavi cilj da najmanje 40 odsto čelika u novim automobilima bude zeleno do 2030, 75 odsto 2035. i 100 odsto u 2040.

Organizacija upozorava će obezbeđivanje milijardi evra investicija potrebnih za proizvodnju čelika sa niskim sadržajem ugljenika u velikoj meri zavisiti od pouzdanog tržišta za proizvođače.

Automobilski sektor je u veoma dobroj poziciji da stvori ovu potražnju jer trenutno troši 17 odsto čelika u EU. T&E je pozvao zakonodavce da pomognu u stvaranju tržišta za zeleni čelik u Evropi postavljanjem ciljeva za proizvođače automobila da koriste sve veću količinu tog čelika u novim automobilima od 2030.

„Po ceni zamene jedne gume Evropa može da izgradi industriju zelenog čelika“

zeleni celik elektricna vozila cena studija zeleni celik elektricna vozila studija

Aleks Kejns, menadžer politike automobila u T&E, rekao je da Evropa može da izgradi industriju koja će proizvoditi zeleni čelik po ceni zamene jedne gume.

„Dodatni troškovi će biti zanemarljivi i vremenom će takav čelik biti jeftiniji od konvencionalnog. Ali ,prvo su nam potrebni zakonodavci da započnu prelazak na čelik sa niskim sadržajem ugljenika u automobilskoj industriji“, naglasio je on.

Evropa će, kako se navodi u Izveštaju, moći da proizvodi do 172 miliona tona niskougljeničnog čelika godišnje do 2030. Ovo će biti više nego dovoljno da zadovolji ukupnu potražnju za čelikom u automobilskom sektoru, koji je potrošio 36 miliona tona u 2022.

„Relativno visoka vrednost automobila, posebno premijum brendova, znači da automobilska industrija može da apsorbuje kratkoročnu zelenu premiju niskougljeničnog čelika“, dodao je Kejns.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

11. jul 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

11. jul 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

11. jul 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

11. jul 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta