Električna energija

Prekogranična taksa EU na CO2 važiće za čelik, cement, đubriva, električnu energiju – nacrt

prekogranicna taksa na co2 nacrt

Slika_ https://balkangreenenergynews.com/carbon-border-tax-to-be-imposed-on-steel-iron-cement-fertilizers-aluminium-electricity-leaked-draft/

Objavljeno

07.06.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska unija će 14. jula objaviti predlog za uvođenje prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika (eng. Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), ali su neki detalji već procurili u javnost.

Izvoznici čelika, gvožđa, cementa, đubriva, aluminijuma i električne energije u Evropsku uniju, kako su ekskluzivno preneli svetski mediji, moraće da plate taksu na emisije CO2. Mediji se pozivaju na dokumenta u koja su imali uvid, ali koja su, takođe, nacrt i podložna su promenama.

Višegodišnje najave uvođenja ove takse koju bi plaćale firme iz zemalja koje ne oporezuju emitovanje CO2, već su naterale mnoge da započnu pripreme, kao što je na primer Turska, ali vidljivo je da se i u regionu Zapadnog Balkana uvođenje takse ne dočekuje skrštenih ruku.

Kako navodi Euractiv, EU razmatra prelazni period od tri godine za potpunu primenu prekogranične takse. Ona bi trebalo da važi od 2023, ali da punu primenu doživi od 2026, navodi se u nacrtu.

Taksa na CO2 trebalo bi da se odnosi na emisije iz proizvodnje, kao i emisije električne energije koja se koristi u proizvodnji

Prekoganična taksa na CO2 odnosiće se i na direktne i na indirektne emisije. Direktne emisije su emisije iz proizvodnje robe, nad kojima proizvođač ima direktnu kontrolu, uključujući emisije iz proizvodnje energije za grejanje i hlađenje koja se troši tokom proizvodnog procesa. Indirektne emisije su emisije nastale prilikom proizvodnje električne energije koja se koristi u proizvodnji robe.

EU namerava, kako se navodi, da uvede i sertifikate za prekogrančnu taksu u elektronskom formatu. Jedan sertifikat odgovaraće jednoj toni emisija CO2, indirektnih ili direktnih, koja je „deo“ određene robe uvežene u EU. Uvoznici će biti u obavezi da ove CBAM sertifikate kupuju, slično kao emisione jedinice u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

EU namerava da uvede CBAM sertifikate

Biće osnovana i institucija za CBAM, koja će izračunavati cenu sertifikata. Ta cena predstavljaće prosek cena na zatvaranju svih aukcija emisionih jedinica u okviru EU ETS-a, piše u nacrtu.

EU ETS sada predviđa da sve elektrane za proizvodnu električne energije i industrijska postrojenja moraju da obezbede emisione jedinice ekvivalente njihovim emisijama.

Prekogranična taksa na CO2 neće se primenjivati na zemlje koje su u carinskoj uniji sa EU: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

7. jun 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

7. jun 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

7. jun 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

7. jun 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta