Životna sredina

Predstavnica Srbije član rukovodećeg tela Evropske radne grupe za životnu sredinu i zdravlje

Predstavnica Srbije clan rukovodeceg tela Evropske radne grupe za zivotnu sredinu i zdravlje

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na sastanku Evropske radne grupe za životnu sredinu i zdravlje, kojom rukovodi Regionalna Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Biljana Filipović Đušić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine za međunarodnu saradnju, imenovana je član Biroa, rukovodećeg organa Evropske radne grupe, zajedno sa još sedam predstavnika evropskih zemalja.

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da ova pozicija predstavlja čast za Srbiju i resorno ministarstvo, kao i veliki podsticaj u budućim međunarodnim i nacionalnim aktivnostima u kreiranju politika i inicijativa koje se odnose na sve oblasti životne sredine i zdravlja.

Biljana Filipović Đušić je izabrana i za kopresedavajuću Evropskog procesa životne sredine i zdravlja (European Environment and Health Process – EHP), kao prvi predstavnik Srbije dosad.

“Imenovanje u članstvo evropskog Biroa životne sredine i zdravlja i mesto kopredsedavajuće procesa, doživljavam ne samo kao podršku Srbiji u procesu koji je blisko povezan sa evropskim integracijama, već i kao podsticaj za dalje unapređenje stanja u oblasti životne sredine, uz finansijsku i ekspertsku podršku Ujedinjenih nacija i predstavnika evropskih zemalja”, izjavila je Biljana Filipović Đušić za Balkan Green Energy News.

Osim nje sastanku je prisustvovao i Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva. Predstavnici Ministarstva predstavili su primere prakse i planove u budućim nacionalnim aktivnostima, kako bi se smanjili negativni efekti faktora životne sredine na zdravlje.

EHP dobio novi institucionalni okvir

Evropski proces životne sredine i zdravlja, kojim rukovodi regionalna kancelarija SZO, već 28 godina je jedinstven evropski proces, koji ravnopravno ujedinjuje ministarstva zdravlja i životne sredine u 53 države članice SZO evropskog regiona, a pokrenut je sa ciljem eliminisanja najznačajnijih rizika iz životne sredine po ljudsko zdravlje.

Napredak ka tom cilju odvijao se kroz niz ministarskih konferencija koje su održavane svake pete godine, a poslednja, šesta, održana je u junu 2017. godine u Ostravi, na kojoj  je usvojena Deklaracija iz Ostrave.

“Na toj konferenciji Srbija se, sa vladama ostalih zemalja, saglasila o budućnosti EHP, kroz novi institucionalni okvir. Umesto nekadašnjeg Ministarskog odbora koji je politički rukovodio EHP, uspostavljen je Biro evropskog procesa, koji će upravljati čitavim procesom i omogućiti najviši nivo političke podrške, kao i koordinaciju i saradnju na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou između zemalja članica”, objašnjava Filipović Đušić.

Godišnje prerano umire 5.400 osoba zbog zagađenog vazduha

Ministarstvo životne sredine sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerskim institucijama, veoma aktivno učestvuje u EHP, sprovodi projekte koji se odnose na seoske vodovode, upravljanje rizicima od hemikalija, unapređenje sanitarno higijenskih uslova u školama, podjednak pristup vodi i sanitaciji, adaptaciju na klimatske promene i na taj način daje dobar primer ostalim zemljama regiona.

“Uzimajući u vidu alarmantan podatak istraživanja, koje je SZO sprovela u Srbiji, da 5.400 osoba godišnje prerano umire zbog posledica zagađenog vazduha, da se u Srbiji prečišćava svega osam odsto otpadnih voda, da su posledice klimatskih promena evidentne, a ekološki problemi sa nesagledivim posledicama po zdravlje ljudi, Vlada Srbije radiće na usvajanju nacionalnog portfolia za akciju u oblasti životne sredine i zdravlja, kroz koji će definisati nacionalne prioritete za naredni dvogodišnji period, kako bismo imali konkretne efekte”, najavila je Filipović Đušić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

22. mart 2018. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

22. mart 2018. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević

Većina građana Evropske unije diše zagađen vazduh

Žitelji gradova u Evropi udišu zagađen vazduh, a zemlje u regionu još zagađeniji – izveštaj

22. mart 2018. - Čak 96 odsto Evropljana u urbanim sredinama udiše zagađen vazduh, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

22. mart 2018. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel