Životna sredina

Predstavnica Srbije član rukovodećeg tela Evropske radne grupe za životnu sredinu i zdravlje

Predstavnica Srbije clan rukovodeceg tela Evropske radne grupe za zivotnu sredinu i zdravlje

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na sastanku Evropske radne grupe za životnu sredinu i zdravlje, kojom rukovodi Regionalna Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Biljana Filipović Đušić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine za međunarodnu saradnju, imenovana je član Biroa, rukovodećeg organa Evropske radne grupe, zajedno sa još sedam predstavnika evropskih zemalja.

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da ova pozicija predstavlja čast za Srbiju i resorno ministarstvo, kao i veliki podsticaj u budućim međunarodnim i nacionalnim aktivnostima u kreiranju politika i inicijativa koje se odnose na sve oblasti životne sredine i zdravlja.

Biljana Filipović Đušić je izabrana i za kopresedavajuću Evropskog procesa životne sredine i zdravlja (European Environment and Health Process – EHP), kao prvi predstavnik Srbije dosad.

“Imenovanje u članstvo evropskog Biroa životne sredine i zdravlja i mesto kopredsedavajuće procesa, doživljavam ne samo kao podršku Srbiji u procesu koji je blisko povezan sa evropskim integracijama, već i kao podsticaj za dalje unapređenje stanja u oblasti životne sredine, uz finansijsku i ekspertsku podršku Ujedinjenih nacija i predstavnika evropskih zemalja”, izjavila je Biljana Filipović Đušić za Balkan Green Energy News.

Osim nje sastanku je prisustvovao i Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva. Predstavnici Ministarstva predstavili su primere prakse i planove u budućim nacionalnim aktivnostima, kako bi se smanjili negativni efekti faktora životne sredine na zdravlje.

EHP dobio novi institucionalni okvir

Evropski proces životne sredine i zdravlja, kojim rukovodi regionalna kancelarija SZO, već 28 godina je jedinstven evropski proces, koji ravnopravno ujedinjuje ministarstva zdravlja i životne sredine u 53 države članice SZO evropskog regiona, a pokrenut je sa ciljem eliminisanja najznačajnijih rizika iz životne sredine po ljudsko zdravlje.

Napredak ka tom cilju odvijao se kroz niz ministarskih konferencija koje su održavane svake pete godine, a poslednja, šesta, održana je u junu 2017. godine u Ostravi, na kojoj  je usvojena Deklaracija iz Ostrave.

“Na toj konferenciji Srbija se, sa vladama ostalih zemalja, saglasila o budućnosti EHP, kroz novi institucionalni okvir. Umesto nekadašnjeg Ministarskog odbora koji je politički rukovodio EHP, uspostavljen je Biro evropskog procesa, koji će upravljati čitavim procesom i omogućiti najviši nivo političke podrške, kao i koordinaciju i saradnju na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou između zemalja članica”, objašnjava Filipović Đušić.

Godišnje prerano umire 5.400 osoba zbog zagađenog vazduha

Ministarstvo životne sredine sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerskim institucijama, veoma aktivno učestvuje u EHP, sprovodi projekte koji se odnose na seoske vodovode, upravljanje rizicima od hemikalija, unapređenje sanitarno higijenskih uslova u školama, podjednak pristup vodi i sanitaciji, adaptaciju na klimatske promene i na taj način daje dobar primer ostalim zemljama regiona.

“Uzimajući u vidu alarmantan podatak istraživanja, koje je SZO sprovela u Srbiji, da 5.400 osoba godišnje prerano umire zbog posledica zagađenog vazduha, da se u Srbiji prečišćava svega osam odsto otpadnih voda, da su posledice klimatskih promena evidentne, a ekološki problemi sa nesagledivim posledicama po zdravlje ljudi, Vlada Srbije radiće na usvajanju nacionalnog portfolia za akciju u oblasti životne sredine i zdravlja, kroz koji će definisati nacionalne prioritete za naredni dvogodišnji period, kako bismo imali konkretne efekte”, najavila je Filipović Đušić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

22. mart 2018. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

22. mart 2018. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

22. mart 2018. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

22. mart 2018. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu