Životna sredina

Predstavljena Strategija komunikacije za oblast klimatskih promena

Predstavljena strategija komunikacije za oblast klimatskih promena

Slika: OEBS, Milan Obradović

Objavljeno

09.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Oblast klimatskih promena je kompleksna, ima rastući značaj i zahteva angažovanje i sinergiju celog društva. Jasna, redovna, kvalitetna i otvorena komunikacija preduslov je uspešne borbe protiv klimatskih promena, rečeno je na skupu koji su povodom predstavljanja Strategije komunikacije za oblast klimatskih promena organizovali OEBS i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Strategija komunikacije predstavlja okvir za nacionalnu komunikaciju za oblast klimatskih promena i cilj ovog dokumenta je da se građima Srbije i brojnim drugim ciljnim javnostima približi tema i značaj klimatskih promena, rekli su na predstavljanju Strategije autori Aleksandar Jovović, profesor Univerziteta u Beogradu i Branislava Jovičić, konsultant za komunikacije i predsednica Centra za promociju održivog razvoja (CPOR).

Ovaj dokument sadrži smernice i preporuke kako razviti kvalitetnu i sistematičniju komunikaciju koja daje rezultate. Takav, efektivniji pristup u komunikaciji je neophodan zbog  sve većeg značaja problema i uticaja koje klimatske promene imaju na svakodnevni život, kao i zbog obaveza koje je Republika Srbija preuzela ratifikacijom Sporazuma iz Pariza i Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji u borbi protiv klimatskih promena.

Strategija je sačinjena za potrebe Ministarstva za zaštitu životne sredine, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji. Namenjena je svima koji se bave temom klimatskih promena, a sadrži preporuke kako da se iskomuniciraju dve glavne komponente u borbi protiv klimatskih promena: mitigacija, odnosno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, i adaptacija, tj. prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Zamenik šefa delegacije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot naglasio je važnost dostupnosti kvalitetnih informacija i znanja o klimatskim promenama jer, kako je rekao, to će motivisati građane, institucije i celo društvo da se više uključe u rešavanje problema. Sa njim se složio i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije Ivan Karić, dodavši da klimatske promene ne poznaju granice i da je saradnja u ovoj oblasti neophodna.

Predstavljena Strategija komunikacije u oblasti klimatskih promena
Slika 1. Predstavljanje Strategije komunikacije za oblast klimatskih promena, hotel Metropol, Beograd (Izvor: OEBS, Milan Obradović) 

Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije, navela je da je cilj predstavljene Strategije da se u društvu postigne saglasnost i podigne svest o tome da su klimatske promene odgovornost svih. Isto tako, i konrektne aktivnosti na umanjenju posledica ovih promena moraju biti zajednički zadatak, dodala je, naglasivši da se to može postići samo dobrom komunikacijom.

Kvalitetnim i aktuelnim sadržajem do prostora u medijima i pažnje javnosti 

Da je komunikacija u oblasti klimatskih promena veoma složena i da joj se zbog toga mora pristupiti strateški, naglasio je Vladimir Đurđević iz Nacionalnog saveta za klimatske promene. “Postoji puno kontroverzi, polu-činjenica koje se komuniciraju, što stvara zabunu i doprinosi nerazumevanju u ovoj oblasti. Mora se komunicirati jasnije, i naročito se jasno moraju komunicirati moguća rešenja”, rekao je Đurđević.

Tanja Petrović iz Arhus centra, u ime organizacija civilnog društva, navela je da su zbog znanja, fleksibilnosti i resursa kojima raspolažu, organizacije civiljnog društva savršen partner za ovaj važan posao. Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije (PKS) rekao je da privredni sektor mora da bude partner a ne samo ciljna grupa u komunikaciji o klimatskim promenama, i da PKS neguje stalno otvoreni dijalog.

“Dosadašnji rezultati u komunikaciji o temi klimatskih promena su skromni: ukazalo se na značaj i važnost teme, ali komunikacija mora biti sistematičnija, promišljenija i u skladu sa savremenim trendovima u komunikaciji. Nosioci komunikacije se za prostor u medijima i pažnju javnosti moraju boriti kvalitetnim i aktuelnim sadržajem i inovativnim i kreativnim pristupom“, zaključila je Branislava Jovičić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

9. decembar 2017. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

9. decembar 2017. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

9. decembar 2017. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

9. decembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja