Energetska efikasnost

Pozivaju se kompanije da podrže studente ETF-a – obezbeđen plasman u polufinale takmičenja IFEC

Foto: Facebook.com/hbridgesetf

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Naši omiljeni studenti krenuli su u nove pobede – timu H-Bridges upućen je poziv da učestvuje u polufinalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC), a Balkan Green Energy News i ove godine poziva kompanije da podrže mlade inovatore sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu.

Balkan Green Energy News je prošle godine objavio listu kompanija koje su pomogle timu H-Bridges da učestvuje u takmičenju IFEC 2018, na kom su studenti osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact. Portal će isto učiniti i ove godine.

Prošlogodišnje takmičenje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, dok se IFEC ove godine fokusira na razvoj pogona za električni bicikl – brzo, jednostavno i ekološko prevozno sredstvo, kažu studenti ETF-a za Balkan Green Energy News.

H-Bridges predstavlja prošlogodišnje rešenje u šatoru Balkan Green Energy News u Klimatskom selu

Studenti se odlučili za dvostepeni pretvarač i pametni telefon kao interfejs

Prema propozicijama takmičenja mnogi uslovi moraju biti ispunjeni, a najzahtevniji se odnose na porast temperature i gustinu snage. Razmatrano je nekoliko topologija, među kojima su invertor podizač napona, Z-source invertor i dvostepeni pretvarač. Najbolje se pokazala treća topologija, pa su se studenti za nju odlučili. Ona se sastoji iz dva dela koji su istraženi svaki za sebe, pa su studenti u njihovoj kombinaciji videli prostor za napredak.

Za dizajn uređaja najvažniji je odabir energetskih prekidača. Ono što je glavni cilj dizajna jeste postizanje visoke efikasnosti i velike gustine snage, kažu studenti i dodaju da postoje i dva različita uslova vezana za porast temperature, koji moraju biti zadovoljeni: maksimalno dozvoljen porast temperature je 40°C (za ambijentalnu temperaturu od 25°C), dok maksimalno dozvoljena temperatura kutije u kojoj se uređaj nalazi iznosi 48°C.

Izrada korisničkog interfejsa je takođe veoma važan zadatak, jer predstavlja jedinu sponu između korisnika i bicikla. Studenti su se odlučili za upotrebu pametnog mobilnog telefona sa iOS/Android aplikacijom, uzimajući u obzir prisustvo pametnih telefona u svakodnevnom životu korisnika.

Poziv za sponzorstvo

„Ove godine, tim se povećao u odnosu na prethodnu godinu i sada broji preko 20 članova. To je, za mene lično, najveći uspeh ovog tima“, kaže Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a.

Studenti aktivno rade na projektu od avgusta, a u decembru su obezbedili plasman u polufinale u kom će se takmičiti protiv najprestižnijih svetskih univerziteta kao što su Virginia Tech, Utah State University, Tsinghua University, DHBW-Stuttgart i drugi, dodaje.

„Polufinale je u martu i do tad nas čeka dosta posla. Nadam se da će kompanije prepoznati ove mlade ljude i da će pronaći način da im pomognu“, kaže Milić.

Kompanije koje su do sad već pružile podršku timu kao sponzori njihovog učešća na IFEC 2019 su Eaton, Hi-Tech Corp., Elnos, Elektrozapad, Energoprojekt Entel, Elem&Elgo, Mikro Princ, MikroElektronika, NDC i ON Semiconductor.

Komentara: (1)

elektricar / 05.02.2019.

Bravo deco, samo napred!

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5...

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.