Energetska efikasnost

Pozivaju se kompanije da podrže studente ETF-a – obezbeđen plasman u polufinale takmičenja IFEC

Foto: Facebook.com/hbridgesetf

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Naši omiljeni studenti krenuli su u nove pobede – timu H-Bridges upućen je poziv da učestvuje u polufinalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC), a Balkan Green Energy News i ove godine poziva kompanije da podrže mlade inovatore sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu.

Balkan Green Energy News je prošle godine objavio listu kompanija koje su pomogle timu H-Bridges da učestvuje u takmičenju IFEC 2018, na kom su studenti osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact. Portal će isto učiniti i ove godine.

Prošlogodišnje takmičenje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, dok se IFEC ove godine fokusira na razvoj pogona za električni bicikl – brzo, jednostavno i ekološko prevozno sredstvo, kažu studenti ETF-a za Balkan Green Energy News.

H-Bridges predstavlja prošlogodišnje rešenje u šatoru Balkan Green Energy News u Klimatskom selu

Studenti se odlučili za dvostepeni pretvarač i pametni telefon kao interfejs

Prema propozicijama takmičenja mnogi uslovi moraju biti ispunjeni, a najzahtevniji se odnose na porast temperature i gustinu snage. Razmatrano je nekoliko topologija, među kojima su invertor podizač napona, Z-source invertor i dvostepeni pretvarač. Najbolje se pokazala treća topologija, pa su se studenti za nju odlučili. Ona se sastoji iz dva dela koji su istraženi svaki za sebe, pa su studenti u njihovoj kombinaciji videli prostor za napredak.

Za dizajn uređaja najvažniji je odabir energetskih prekidača. Ono što je glavni cilj dizajna jeste postizanje visoke efikasnosti i velike gustine snage, kažu studenti i dodaju da postoje i dva različita uslova vezana za porast temperature, koji moraju biti zadovoljeni: maksimalno dozvoljen porast temperature je 40°C (za ambijentalnu temperaturu od 25°C), dok maksimalno dozvoljena temperatura kutije u kojoj se uređaj nalazi iznosi 48°C.

Izrada korisničkog interfejsa je takođe veoma važan zadatak, jer predstavlja jedinu sponu između korisnika i bicikla. Studenti su se odlučili za upotrebu pametnog mobilnog telefona sa iOS/Android aplikacijom, uzimajući u obzir prisustvo pametnih telefona u svakodnevnom životu korisnika.

Poziv za sponzorstvo

„Ove godine, tim se povećao u odnosu na prethodnu godinu i sada broji preko 20 članova. To je, za mene lično, najveći uspeh ovog tima“, kaže Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a.

Studenti aktivno rade na projektu od avgusta, a u decembru su obezbedili plasman u polufinale u kom će se takmičiti protiv najprestižnijih svetskih univerziteta kao što su Virginia Tech, Utah State University, Tsinghua University, DHBW-Stuttgart i drugi, dodaje.

„Polufinale je u martu i do tad nas čeka dosta posla. Nadam se da će kompanije prepoznati ove mlade ljude i da će pronaći način da im pomognu“, kaže Milić.

Kompanije koje su do sad već pružile podršku timu kao sponzori njihovog učešća na IFEC 2019 su Eaton, Hi-Tech Corp., Elnos, Elektrozapad, Energoprojekt Entel, Elem&Elgo, Mikro Princ, MikroElektronika, NDC i ON Semiconductor.

Komentara: (1)
elektricar / 05.02.2019.

Bravo deco, samo napred!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora