Energetska efikasnost

Pozivaju se kompanije da podrže studente ETF-a – obezbeđen plasman u polufinale takmičenja IFEC

Foto: Facebook.com/hbridgesetf

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

05.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Naši omiljeni studenti krenuli su u nove pobede – timu H-Bridges upućen je poziv da učestvuje u polufinalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC), a Balkan Green Energy News i ove godine poziva kompanije da podrže mlade inovatore sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu.

Balkan Green Energy News je prošle godine objavio listu kompanija koje su pomogle timu H-Bridges da učestvuje u takmičenju IFEC 2018, na kom su studenti osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact. Portal će isto učiniti i ove godine.

Prošlogodišnje takmičenje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, dok se IFEC ove godine fokusira na razvoj pogona za električni bicikl – brzo, jednostavno i ekološko prevozno sredstvo, kažu studenti ETF-a za Balkan Green Energy News.

H-Bridges predstavlja prošlogodišnje rešenje u šatoru Balkan Green Energy News u Klimatskom selu

Studenti se odlučili za dvostepeni pretvarač i pametni telefon kao interfejs

Prema propozicijama takmičenja mnogi uslovi moraju biti ispunjeni, a najzahtevniji se odnose na porast temperature i gustinu snage. Razmatrano je nekoliko topologija, među kojima su invertor podizač napona, Z-source invertor i dvostepeni pretvarač. Najbolje se pokazala treća topologija, pa su se studenti za nju odlučili. Ona se sastoji iz dva dela koji su istraženi svaki za sebe, pa su studenti u njihovoj kombinaciji videli prostor za napredak.

Za dizajn uređaja najvažniji je odabir energetskih prekidača. Ono što je glavni cilj dizajna jeste postizanje visoke efikasnosti i velike gustine snage, kažu studenti i dodaju da postoje i dva različita uslova vezana za porast temperature, koji moraju biti zadovoljeni: maksimalno dozvoljen porast temperature je 40°C (za ambijentalnu temperaturu od 25°C), dok maksimalno dozvoljena temperatura kutije u kojoj se uređaj nalazi iznosi 48°C.

Izrada korisničkog interfejsa je takođe veoma važan zadatak, jer predstavlja jedinu sponu između korisnika i bicikla. Studenti su se odlučili za upotrebu pametnog mobilnog telefona sa iOS/Android aplikacijom, uzimajući u obzir prisustvo pametnih telefona u svakodnevnom životu korisnika.

Poziv za sponzorstvo

„Ove godine, tim se povećao u odnosu na prethodnu godinu i sada broji preko 20 članova. To je, za mene lično, najveći uspeh ovog tima“, kaže Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a.

Studenti aktivno rade na projektu od avgusta, a u decembru su obezbedili plasman u polufinale u kom će se takmičiti protiv najprestižnijih svetskih univerziteta kao što su Virginia Tech, Utah State University, Tsinghua University, DHBW-Stuttgart i drugi, dodaje.

„Polufinale je u martu i do tad nas čeka dosta posla. Nadam se da će kompanije prepoznati ove mlade ljude i da će pronaći način da im pomognu“, kaže Milić.

Kompanije koje su do sad već pružile podršku timu kao sponzori njihovog učešća na IFEC 2019 su Eaton, Hi-Tech Corp., Elnos, Elektrozapad, Energoprojekt Entel, Elem&Elgo, Mikro Princ, MikroElektronika, NDC i ON Semiconductor.

Komentara: (1)
elektricar / 05.02.2019.

Bravo deco, samo napred!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

5. februar 2019. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

5. februar 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

5. februar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

5. februar 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja