x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pozivaju se kompanije da podrže studente ETF-a – obezbeđen plasman u polufinale takmičenja IFEC

05.02.2019. | Komentari: 1Autor:

Foto: Facebook.com/hbridgesetf
Pozivaju se kompanije da podrže studente ETF-a – obezbeđen plasman u polufinale takmičenja IFEC

Naši omiljeni studenti krenuli su u nove pobede – timu H-Bridges upućen je poziv da učestvuje u polufinalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja International Future Energy Challenge (IFEC), a Balkan Green Energy News i ove godine poziva kompanije da podrže mlade inovatore sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu.

Balkan Green Energy News je prošle godine objavio listu kompanija koje su pomogle timu H-Bridges da učestvuje u takmičenju IFEC 2018, na kom su studenti osvojili četvrto mesto i nagradu Best Education Impact. Portal će isto učiniti i ove godine.

Prošlogodišnje takmičenje je za temu imalo razvoj uređaja za potrebe sistema za skladištenje energije, dok se IFEC ove godine fokusira na razvoj pogona za električni bicikl – brzo, jednostavno i ekološko prevozno sredstvo, kažu studenti ETF-a za Balkan Green Energy News.

H-Bridges predstavlja prošlogodišnje rešenje u šatoru Balkan Green Energy News u Klimatskom selu

Studenti se odlučili za dvostepeni pretvarač i pametni telefon kao interfejs

Prema propozicijama takmičenja mnogi uslovi moraju biti ispunjeni, a najzahtevniji se odnose na porast temperature i gustinu snage. Razmatrano je nekoliko topologija, među kojima su invertor podizač napona, Z-source invertor i dvostepeni pretvarač. Najbolje se pokazala treća topologija, pa su se studenti za nju odlučili. Ona se sastoji iz dva dela koji su istraženi svaki za sebe, pa su studenti u njihovoj kombinaciji videli prostor za napredak.

Za dizajn uređaja najvažniji je odabir energetskih prekidača. Ono što je glavni cilj dizajna jeste postizanje visoke efikasnosti i velike gustine snage, kažu studenti i dodaju da postoje i dva različita uslova vezana za porast temperature, koji moraju biti zadovoljeni: maksimalno dozvoljen porast temperature je 40°C (za ambijentalnu temperaturu od 25°C), dok maksimalno dozvoljena temperatura kutije u kojoj se uređaj nalazi iznosi 48°C.

Izrada korisničkog interfejsa je takođe veoma važan zadatak, jer predstavlja jedinu sponu između korisnika i bicikla. Studenti su se odlučili za upotrebu pametnog mobilnog telefona sa iOS/Android aplikacijom, uzimajući u obzir prisustvo pametnih telefona u svakodnevnom životu korisnika.

Poziv za sponzorstvo

„Ove godine, tim se povećao u odnosu na prethodnu godinu i sada broji preko 20 članova. To je, za mene lično, najveći uspeh ovog tima“, kaže Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone ETF-a.

Studenti aktivno rade na projektu od avgusta, a u decembru su obezbedili plasman u polufinale u kom će se takmičiti protiv najprestižnijih svetskih univerziteta kao što su Virginia Tech, Utah State University, Tsinghua University, DHBW-Stuttgart i drugi, dodaje.

„Polufinale je u martu i do tad nas čeka dosta posla. Nadam se da će kompanije prepoznati ove mlade ljude i da će pronaći način da im pomognu“, kaže Milić.

Kompanije koje su do sad već pružile podršku timu kao sponzori njihovog učešća na IFEC 2019 su Eaton, Hi-Tech Corp., Elnos, Elektrozapad, Energoprojekt Entel, Elem&Elgo, Mikro Princ, MikroElektronika, NDC i ON Semiconductor.

Komentari (1)

elektricar / 05.02.2019.

Bravo deco, samo napred!

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.