OIE

Poziv za nominacije projekata za EU nagradu za održivu energiju 2018

Poziv za nominacije projekata za EU nagradu za održivu energiju 2018

Slika: EUSEW

Objavljeno

09.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Briselu se ove godine od 4. do 8. juna održava Evropska nedelja održive energije (EUSEW 2018), a poziv za nominacije izuzetnih i inovativnih projekata za EU nagrade za održivu energiju je već otvoren.

Evropska nedelja održive energije tradicionalno okuplja vodeće ličnosti sektora i obuhvata raznovrstan i vrlo bogat program sačinjen sa ciljem da omogući diskusiju i planiranje evropske energetske budućnosti, od razvoja novih politika do razmene ideja o održivoj energetici.

Proces nominacija za ovogodoišnje nagrade je već počeo, a poziv za prijavu projekata je otvoren do 23 februara.

Prvo pravilo koje bi trebalo imeti u vidu prilikom nominacije projekata je da bilo ko iz EU može prijaviti noviji projekat, bilo da je u pitanju neka inicijativa na lokalnom nivou ili projekat od šireg značaja za celu industriju. Bitno je da taj projekat, odnosno njegova primena može pomoći građanima, industriji ili javnom sektoru u dostizanju ciljeva Energetske unije.

Aktivnosti, projekti i akcije koje su još u fazi planiranja ili nisu u potpunosti operativne, ne mogu biti prijavljeni za nagradu, kao ni oni projekti koji su ranijih godina bili nominovani.

Nagrade se dodeljuju za izuzetne inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Nominacije za najuži izbor, a zatim i finalisti se biraju sa liste najuspešnijih projekata za čistu, bezbednu i efikasnu energiju, a nagrade dodeljuju stručni žiri i građani EU.

Prošle godine se 12 projekata našlo u najužem izboru, u četiri kategorije, među kojima je prvi put bila Kategorija energetskih ostvra. Projekat grčkog ostrva Tilos je bio dvostruki pobednik  – poneo je nagradu u Kategoriji energetskih ostvra, kao i nagradu građana EU.

Nagrada u Kategoriji potrošači dodeljena je irskom projektu Home Energy Saving Kit, u Kategoriji javni sektor nagrađen je projekat CELSIUS, dok je u Kategoriji biznis nagrađen je slovački projekat SINBIO.

Kategorije za nagrade 2018

Potrošači – nagrađuju se akcija koje vode promeni ponašanja pojedinačnih korisnika energije.

Javni sektor – nagrada se dodeljuje javnim ili neprofitnim organizacijama za preduzimanje izuzetnih inicijativa u oblasti energetske efikasnosti ili korištenja obnovljivih izvora.

Biznis – ova kategorija prepoznanje privatne organizacije koje su preduzele značajne akcije za smanjenje sopstvene potrošnje energije i / ili povećanje učešća obnovljive energije u svojim aktivnostima (npr. fabrike, kompanije, saobraćaj).

Mladi lideri energetike – priznanja se dodeljuju izuzetno mladim osobama ili grupi pojedinaca (ispod 30 godina starosti) u okviru bilo koje organizacije, koji reprezentuju moćnu ulogu današnjih mladih u oblasti održive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. februar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

9. februar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora