Energetska efikasnost

Poziv za mala i srednja preduzeća da se prijave za besplatne energetske preglede

Vlada Srbije poziva mala i srednja preduzeca da se prijave za besplatne energetske preglede

Slika: Ronald Carreño from Pixabay

Objavljeno

06.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru podrške Evropske unije Srbiji, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), objavljen je javni poziv za mala i srednja za deset besplatnih energetskih pregleda koji će im pomoći da povećaju energetsku efikasnost poslovanja,  i tako smanje troškove poslovanja.

Na javni poziv za energetske preglede do 20. septembra mogu da se prijave mala i srednja preduzeća u većinskom privatnom vlasništvu koja su osnovana u Srbiji. Uslov za prijavljivanje je i da su firme poslovale bez prekida najmanje pet poslednjih godina i da su ostvarile profit u prethodnoj fiskalnoj godini.

Rok za prijavljivanje je 20. septembar

Energetski pregledi u odabranim preduzećima biće sprovedeni od 20. septembra do 30. oktobra, navodi se u javnom pozivu.

Odluka o izboru malih i srednjih preduzeća u kojima će biti sprovedeno deset besplatnih energetskih pregleda biće objavljena u roku od pet dana od dana zaključenja javnog poziva.

Promocija javnog poziva biće održana od danas do 17. septembra na tri radionice u tri grada u Srbiji u hibridnom obliku. Tačan datum održavanja radionica još uvek nije objavljen i zainteresovana javnost će biti naknadno obaveštena.

U javnom pozivu se navodi da se obavljanjem energetskih pregleda dobijaju informacije o potencijalima za unapređenje energetske efikasnosti, kao i o vrstama mera koje kao krajnji rezultat imaju uštedu energije.

Energija koja se uštedi direktno utiče na povećanje profita preduzeća i zbog toga su mere energetske efikasnosti, posebno one koje podrazumevaju niska i srednja ulaganja, isplative i prihvatljive za implementaciju za preduzeće koje sprovedi energetski pregled na svojoj lokaciji, navodi se u javnom pozivu, i dodaje da su mere za unapređenje energetske efikasnosti u tesnoj vezi i sa smanjenjem štetnih emisija u okolinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća