Energetska efikasnost

Poziv za mala i srednja preduzeća da se prijave za besplatne energetske preglede

Vlada Srbije poziva mala i srednja preduzeca da se prijave za besplatne energetske preglede

Slika: Ronald Carreño from Pixabay

Objavljeno

06.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru podrške Evropske unije Srbiji, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), objavljen je javni poziv za mala i srednja za deset besplatnih energetskih pregleda koji će im pomoći da povećaju energetsku efikasnost poslovanja,  i tako smanje troškove poslovanja.

Na javni poziv za energetske preglede do 20. septembra mogu da se prijave mala i srednja preduzeća u većinskom privatnom vlasništvu koja su osnovana u Srbiji. Uslov za prijavljivanje je i da su firme poslovale bez prekida najmanje pet poslednjih godina i da su ostvarile profit u prethodnoj fiskalnoj godini.

Rok za prijavljivanje je 20. septembar

Energetski pregledi u odabranim preduzećima biće sprovedeni od 20. septembra do 30. oktobra, navodi se u javnom pozivu.

Odluka o izboru malih i srednjih preduzeća u kojima će biti sprovedeno deset besplatnih energetskih pregleda biće objavljena u roku od pet dana od dana zaključenja javnog poziva.

Promocija javnog poziva biće održana od danas do 17. septembra na tri radionice u tri grada u Srbiji u hibridnom obliku. Tačan datum održavanja radionica još uvek nije objavljen i zainteresovana javnost će biti naknadno obaveštena.

U javnom pozivu se navodi da se obavljanjem energetskih pregleda dobijaju informacije o potencijalima za unapređenje energetske efikasnosti, kao i o vrstama mera koje kao krajnji rezultat imaju uštedu energije.

Energija koja se uštedi direktno utiče na povećanje profita preduzeća i zbog toga su mere energetske efikasnosti, posebno one koje podrazumevaju niska i srednja ulaganja, isplative i prihvatljive za implementaciju za preduzeće koje sprovedi energetski pregled na svojoj lokaciji, navodi se u javnom pozivu, i dodaje da su mere za unapređenje energetske efikasnosti u tesnoj vezi i sa smanjenjem štetnih emisija u okolinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. septembar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. septembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. septembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. septembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.