Klimatske promene

Potrošnja uglja u EU smanjenja oko 64 odsto u poslednjih 30 godina

Slika: Semevent from Pixabay

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je poslednjih 30 godina smanjila potrošnju kamenog uglja 63 odsto, a mrkog uglja, pre svega lignita, 64 odsto. Uzrok pada, koji su pokazali podaci agencije Eurostat na kraju 2020. u odnosu na 1990, je prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije.

Trend smanjenja je prisutan dugi niz godina i zabeležen je i kod proizvodnje.

Pad potrošnje se ubrzao 2019, pa je u poređenju sa 2018. potrošnja kamenog uglja smanjena 35 odsto, a lignita 33 odsto na kraju 2020. naveo je Eurostat.

Statistička agencija EU je naglasila da bi trebalo uzeti u obzir uticaj pandemije COVID-19 na prošlogodišnji rezultat, pa će tek naredne godine pokazati pravo stanje.

EU uvozi kameni ugalj

kameni ugalj proizvodnja potrosnja eu
Slika: Eurostat

U 2020. godini EU je proizvela 56 miliona tona kamenog uglja, ali je potrošila 144 miliona tona, što znači da ga je uvozila. Na kraju 2020. u odnosu na 1990. proizvodnja je bila niža 80 odsto, a potrošnja 63 odsto.

Broj država članica EU koje proizvode kameni ugalj opao je sa 13 u 1990. na samo dve u 2020: Poljsku, koja predstavlja 96 odsto proizvodnje EU, i Češku.

Razlozi za manju potrošnju kamenog uglja je prebacivanje proizvodnje energije na prirodni gas i obnovljive izvore energije, kao i smanjenje proizvodnje koksa, koji se koristi u različitim industrijama, poput proizvodnje gvožđa i čelika, objasnio je Eurostat .

Proizvodnja i potrošnja lignita koncentrisana u šest zemalja

mrki ugallj lignit proizvodnja potrosnja eu
Slika: Eurostat

Proizvodnja i potrošnja mrkog uglja, odnosno u najvećoj meri lignita, su uravnoteženiji, kada se porede sa kamenim ugljem, ali se, takođe, smanjuju. Potrošnja EU prošle godine bila je 246 miliona tona, ili 64 odsto manje nego 1990.

Podaci o proizvodnji i potrošnji mrkog uglja su vrlo slični, jer se ovo fosilno gorivo najčešće koristi tamo gde se i kopa, dok je trgovina vrlo slaba, naveo je Eurostat.

Šest zemalja zaslužno je za 95 odsto ukupne potrošnje lignita u EU. Nemačka ima udeo od 44 odsto, Poljska 19 odsto, a Češka 12 odsto. Preostale tri zemlje su Bugarska, Rumunija i Grčka.

Lignit se pretežno koristi za proizvodnju električne energije, ali i tu je došlo do smanjenja, naveo je Evrostat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

20. avgust 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

20. avgust 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

20. avgust 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

20. avgust 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna