Klimatske promene

Potrošnja uglja u EU smanjenja oko 64 odsto u poslednjih 30 godina

Slika: Semevent from Pixabay

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je poslednjih 30 godina smanjila potrošnju kamenog uglja 63 odsto, a mrkog uglja, pre svega lignita, 64 odsto. Uzrok pada, koji su pokazali podaci agencije Eurostat na kraju 2020. u odnosu na 1990, je prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije.

Trend smanjenja je prisutan dugi niz godina i zabeležen je i kod proizvodnje.

Pad potrošnje se ubrzao 2019, pa je u poređenju sa 2018. potrošnja kamenog uglja smanjena 35 odsto, a lignita 33 odsto na kraju 2020. naveo je Eurostat.

Statistička agencija EU je naglasila da bi trebalo uzeti u obzir uticaj pandemije COVID-19 na prošlogodišnji rezultat, pa će tek naredne godine pokazati pravo stanje.

EU uvozi kameni ugalj

kameni ugalj proizvodnja potrosnja eu
Slika: Eurostat

U 2020. godini EU je proizvela 56 miliona tona kamenog uglja, ali je potrošila 144 miliona tona, što znači da ga je uvozila. Na kraju 2020. u odnosu na 1990. proizvodnja je bila niža 80 odsto, a potrošnja 63 odsto.

Broj država članica EU koje proizvode kameni ugalj opao je sa 13 u 1990. na samo dve u 2020: Poljsku, koja predstavlja 96 odsto proizvodnje EU, i Češku.

Razlozi za manju potrošnju kamenog uglja je prebacivanje proizvodnje energije na prirodni gas i obnovljive izvore energije, kao i smanjenje proizvodnje koksa, koji se koristi u različitim industrijama, poput proizvodnje gvožđa i čelika, objasnio je Eurostat .

Proizvodnja i potrošnja lignita koncentrisana u šest zemalja

mrki ugallj lignit proizvodnja potrosnja eu
Slika: Eurostat

Proizvodnja i potrošnja mrkog uglja, odnosno u najvećoj meri lignita, su uravnoteženiji, kada se porede sa kamenim ugljem, ali se, takođe, smanjuju. Potrošnja EU prošle godine bila je 246 miliona tona, ili 64 odsto manje nego 1990.

Podaci o proizvodnji i potrošnji mrkog uglja su vrlo slični, jer se ovo fosilno gorivo najčešće koristi tamo gde se i kopa, dok je trgovina vrlo slaba, naveo je Eurostat.

Šest zemalja zaslužno je za 95 odsto ukupne potrošnje lignita u EU. Nemačka ima udeo od 44 odsto, Poljska 19 odsto, a Češka 12 odsto. Preostale tri zemlje su Bugarska, Rumunija i Grčka.

Lignit se pretežno koristi za proizvodnju električne energije, ali i tu je došlo do smanjenja, naveo je Evrostat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. avgust 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. avgust 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. avgust 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. avgust 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji