Životna sredina

Potpisani sporazumi o finansiranju održivog razvoja sedam gradova u Hrvatskoj

Potpisani sporazumi o finansiranju odrzivog razvoja sedam gradova u Hrvatskoj

Photo: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Objavljeno

12.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije saopštilo je da je obezbedilo više od 300 miliona evra za razvoj sedam najvećih urbanih područja te zemlje. Sporazumi o sprovođenju integrisanih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) su potpisani sa predstavnicima sedam gradova kojima je obezbeđeno 303,4 miliona evra u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. godine.

Aktivnosti u okviru ITU mehanizma su podeljene u tri tematska područja: pametni gradovi (gradovi kao pokretači održivog i tehnološkog privrednog rasta), održivi gradovi (gradovi koji se bore protiv klimatskih promena poboljšavanjem energetske efikasnosti i zaštite životne sredine) i inkluzivni gradovi (gradovi koji se bore protiv siromaštva i zalažu za socijalnu integraciju).

Novac je obezbeđen za projekte za koje su gradske vlasti odlučile i koji su u skladu sa tematskim poljima koje ITU mehanizam pokriva. Potpisivanje sporazuma su prisustvovali ministarka regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i gradonačelnici ili njihovi zamenici sedam najvećih gradova Hrvatske.

Sporazumi i prateća dokumenta definišu procedure i rokove za dostavu strateških projekata i vremenski okviri za njihovo sprovođenje.

U saopštenju ministarstva se precizira da grad Zagreb posle potpisivanja sporazuma ima na raspolaganju iz fondova EU 114,9 miliona evra, Split 46,6 miliona, Rijeka 43,7, Osijek 34,6, Zadar 22,8, Slavonski Brod 20,9 u Pula 19,8 miliona evra za projekte koje lokalne vlasti smatraju da će najbolje doprineti razvoju tih urbanih područja, otvaranju novih radnih mesta i podizanju kvaliteta života njihovih građana.

Ministarka Žalac je na svečanosti potpisivanja rekla da su sredstva iz fondova Evropske unije obezbeđena da bi ovi gradovi mogli da sprovedu projekte koji pomažu njihov privrednom razvoju, dodajući da Ministarstvo nastavlja napore radi što većeg korišćenja raspoloživih sredstava iz fondova EU.

Ministarstvo na svom sajtu podseća je ITU mehanizam EU za period 2014.-2020. namenjen unapređenju održivog urbanog razvoja, jačanju uloge gradova kao pokretača privrednog razvoja i saradnje između lokalnih i regionalnih samouprava i razvoju administrativnih kapaciteta gradova kroz aktivnosti koje se finansiraju iz tri različita fonda: Evropskog fonda za regionalni razvoj, Kohezionog fonda i Evropskog socijalnog fonda.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja