Električna energija

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Foto: SPalionica otpada Riverside 1 (foto: Cory)

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, u čijem vlasništvu je spalionica otpada na obali Temze u predrađu Londona, potpisali su ugovor o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement -PPA). Dogovor predstavlja vezu dva zanimljiva poslovno-tehnološka rešenja: korporativnih ugovora o otkupu struje, koji se obično koriste u sektoru obnovljivih izvora energije, i postrojenja za termički tretman otpada, koja su deo uređenog sistema za upravljanje otpadom.

Korporativni ugovori o otkupu električne energije omogućavaju direktan odnos proizvođača i potrošača energije. Kupci su zainteresovani da dobiju zelenu energiju i to po unapred ugovorenim cenama, pa se direktno dogovaraju sa vlasnicima vetroparkova i solarnih elektrana, a proizvođači na ovaj način dobijaju siguran plasman i obezbeđene prihode.

Naravno, u ovom slučaju kupac struje nije potrošač, već trgovac Danske Comodities, kompanija u vlasništvu naftnog giganta Equinor. Inače, ovo je prvi ugovor o otkupu struje koji je Danske Commodities potpisao sa postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada. Dosad je u Velikoj Britaniji takve dogovore postizao sa vlasnicima vetroparkova i kogeneracionih postrojenja.

Ovo je prvi ugovor o otkupu struje koji Danske Commodities potpisuje sa postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada

Ugovor dve kompanije predviđa da Danske Commodities obezbedi balansiranje i prodaju energije iz postrojenja za energetski tretman otpada, navodi se u saopštenju ove firme, koja trenutno upravlja sa elektranama snage 7 GW u Evropi.

Prodavac struje je kompanija Cory koja se bavi upravljanjem otpadom i recikliranjem. Njena spalionica otpada Riverside 1, u pregrađu Londona Belvedere, jedno je od najvećih postrojenja za proizvodnju energije iz otpada (eng. energy-from-waste – EfW) u Velikoj Britaniji.

Spalionica otpada se nalazi na Temzi u predgrađu Londona zvanom Belvedere

Postrojenje sagoreva oko 750.000 tona otpada godišnje sakupljenog u osam londonskih opština. Reč je otpadu koji se ne može reciklirati, pa se u skladu sa hijerarhijom otpada primenju sledeći korak, a to je energetsko iskorišćenje. Tako se smanjuje deponovanje otpada i dobija električna energija. Riverside 1 je 2020. termički tretirao 782.000 tona otpada i proizveo 532.000 MWh bazne električne energije.

Zanimljivo je da spalionica Riverside 1 otpad dobija rekom Temzom čime se, kako navode, štedi gorivo i smanjuje zagađenje koje bi napravili kamioni prilikom drumskog transporta. Kompanija Cory namerava da investira 800 miliona funti u u ovu rečnu infrstrukturu uključujući i novu spalionicu Riverside 2.

Povećana potražnja za firmama koje pružaju energetske usluge

Potpisivanje ugovora o otkupu električne energije sa iskusnom trgovačkom kompanijom kao što je Danske Commodities omogućava kompaniji Cory pristup energetskom tržištu i smanjuje joj rizik likvidnosti, rekao je Ben Butler, finansijski direktor.

Tor Mosegaard, potpredsednik i šef trgovine električnom energijom u Evropi u firmi Danske Commodities, izjavio je da je energetsko iskorišćenje otpada win-win kombinacija – to je održiv način upravljanja otpadom, koji se ne može reciklirati, i proizvodnja energije, koja je sada potrebna više nego ikada.

On je istakao da je na tržištu prisutna povećana tražnja za partnerima koji nude energetske usluge, a imaju iskustvo i jaku kreditnu sposobnost. Kao iskusan partner za balansiranje i trgovinu, podržan od strane kompanije Equinor, Danske Commodities može da zadovolji potražnju i da doprinos optimizaciji tržišta električne energije u Evropi, dodao je Mosegaard.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik