Otpad

Potpisan sporazum o unapređivanju sistema sakupljanja otpada u Rasinskom okrugu

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sporazum o projektu kojim treba da se razvije sistem odvojenog sakupljanja otpada u četiri opštine Rasinskog okrugu potpisan je u Gradskoj upravi Kruševca između Nemačke razvojne agencije GIZ i predstavnika Kruševca, Aleksandrovca, Brusa i Varvarina.

Projekt ima za cilj otvaranje novih radnih mesta u sektoru sakupljanje otpada i reciklaže za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i unapređivanje sistema upravljanja komunalnim otpadom uvođenjem odvojenog sakupljanja otpada.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević izjavila je na svečanosti povodom potpisivanja sporazuma da je za projekat nazvan Razvojni sistem odvojenog sakupljanja otpada za reciklažu u Rasinskom okrugu obezbeđeno više od 200.000 evra za kupovinu opreme, obuku ljudi i za podizanje svesti stanovništva o važnosti i koristi od reciklaže.

Predstavnici Nemačke razvojne agencije su izjavili na svečanosti da će iskustva stečena kroz sprovođenje ovog projekta biti upotrebljena kao primer dobre prakse i kao biznis model za ostale regione u Srbiji ali i za druge zemlje Jugoistočne Evrope kako da se kroz modernizaciju komunalnih usluga doprinese održivom razvoju i smanjenju nezaposlenosti.

Tender za kupovinu opreme je objavljen dan pre potpisivanja sporazuma i time je projekat započet, rekla je na svečanosti, Amira Omanović, zamenik menadžera za modernizaciju opštinskih usluga Otvorenog regionalnog fonda jugoistočne Evrope koji administrira GIZ. Taj fond aktivno radi na ovakvim i sličnim projektima u šest šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ove četiri opštine Rasinskog okruga treba da dobiju kontejnere za prikupljanje stakla, papira, kartona i pet ambalaže, kante za domaćinstva i vozila za prikupljanje i prevoz meštovitog otpada.

Gradske vlasti Kruševca su u februaru 2017. godine od GIZ-a dobili opremu za pilot projekat primarne separacije čvrstog komunalnog otpada na mestu nastanka. Kruševac je kao preduslov za počinjanje tog projekta nabavio specijalno otvoreno vozilo za sakupljanje ambalažnog otpada vredno oko 2,5 miliona dinara dok je Javno komunalno preduzeće Kruševac od GIZ-a pre toga već dobilo 481 kantu sa točkićima za sakupljanje komunalnog otpada, 10 pocinkovanih reciklažnih kontejnera i sortirnu traku za reciklažni centar.

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.