OIE

Potpisan memorandum za bržu izgradnju vetroelektrane Mesihovina

Photo: EP HZHB

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivredna hrvatske zajednice Herceg Bosne potpisala je memorandom sa USAID-om koji bi trebalo da ubrza izgradnju vetroelektrane Mesihovina, kapaciteta 44 MW.

Sporazum su potpisali direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi i generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja, koji su time potvrdili saradnju na projektu Investiranje u sektor energije (USAID-EIA). Projekat stavlja naglasak na izradu studije slučaja za VE Mesihovina, neophodne za izdavanje dozvole za njenu izgradnju.

„Ovim sporazumom omogućiće se identifikacija zakonskih, regulatornih i administrativnih prepreka s kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola. USAID će skratiti i pojednostaviti procedure, te podstaći investicije u energetski sektor“, navodi se u saopštenju EP HZHB.

Nakon potpisivanja memoranduma direktor Misije USAID Piter Dafi rekao je da spore procedure prilikom izdavanja dozvola i zakonske praznine ometaju BiH da iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije.

Ugovor o izgradnji VE Mesihovina vredan 72 miliona evra potpisan je sa kompanijom Simens u martu prošle godine. Podstanicu treba da izgradi konzorcijum kompanija ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek, u posebnom projektu vrednom četiri miliona evra.

Izgradnju VE Mesihovina finansira nemačka razvojna banka KfW, koja takođe kreditira izgradnju vetroparkova Hrgud i Podvaležje sa 60, odnosno 65 miliona evra.

Elektroprivreda HZHB je najmanja od tri bosanske državne energetske kompanije, sa sedištem u Federaciji BiH. Najveća od tri je Elektroprivreda BiH, takođe sa sedištem u Federaciji, dok u Republici Srpskoj radi Elektroprivreda RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. januar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. januar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

23. januar 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

23. januar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije