OIE

Potpisan memorandum za bržu izgradnju vetroelektrane Mesihovina

Photo: EP HZHB

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivredna hrvatske zajednice Herceg Bosne potpisala je memorandom sa USAID-om koji bi trebalo da ubrza izgradnju vetroelektrane Mesihovina, kapaciteta 44 MW.

Sporazum su potpisali direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi i generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja, koji su time potvrdili saradnju na projektu Investiranje u sektor energije (USAID-EIA). Projekat stavlja naglasak na izradu studije slučaja za VE Mesihovina, neophodne za izdavanje dozvole za njenu izgradnju.

„Ovim sporazumom omogućiće se identifikacija zakonskih, regulatornih i administrativnih prepreka s kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola. USAID će skratiti i pojednostaviti procedure, te podstaći investicije u energetski sektor“, navodi se u saopštenju EP HZHB.

Nakon potpisivanja memoranduma direktor Misije USAID Piter Dafi rekao je da spore procedure prilikom izdavanja dozvola i zakonske praznine ometaju BiH da iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije.

Ugovor o izgradnji VE Mesihovina vredan 72 miliona evra potpisan je sa kompanijom Simens u martu prošle godine. Podstanicu treba da izgradi konzorcijum kompanija ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek, u posebnom projektu vrednom četiri miliona evra.

Izgradnju VE Mesihovina finansira nemačka razvojna banka KfW, koja takođe kreditira izgradnju vetroparkova Hrgud i Podvaležje sa 60, odnosno 65 miliona evra.

Elektroprivreda HZHB je najmanja od tri bosanske državne energetske kompanije, sa sedištem u Federaciji BiH. Najveća od tri je Elektroprivreda BiH, takođe sa sedištem u Federaciji, dok u Republici Srpskoj radi Elektroprivreda RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.

Solar Energy Group Kosovu solarnu elektranu 150 MW

Solar Energy Group će na Kosovu* podići solarnu elektranu od 150 MW

01 March 2021 - Solar Energy Group je potpisao sporazum s KOSTT-om o povezivanju svoje buduće solarne elektrane od 150 megavata na mrežu

ORSP sprema protest mini hidroelektrana u Rakiti dozvolu

ORSP sprema protest ako mini hidroelektrana u Rakiti ne izgubi dozvolu

01 March 2021 - Pokret Odbranimo reke Stare planine najavljuje protest ukoliko nadležno ministarstvo do 7. marta ne ukine dozvolu za MHE Zvonce u Rakiti

vodonik strategija koncept

Srbija do 2030. može da ima 100 MW kapaciteta za vodonik

26 February 2021 - Koncept za vodoničnu strategiju Srbije pripremila je radna grupa koju čine predstavnici Mašinskog fakulteta, Instituta Mihajlo Pupin i Elektromašinogradnje.