OIE

Potpisan memorandum za bržu izgradnju vetroelektrane Mesihovina

Photo: EP HZHB

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivredna hrvatske zajednice Herceg Bosne potpisala je memorandom sa USAID-om koji bi trebalo da ubrza izgradnju vetroelektrane Mesihovina, kapaciteta 44 MW.

Sporazum su potpisali direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi i generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja, koji su time potvrdili saradnju na projektu Investiranje u sektor energije (USAID-EIA). Projekat stavlja naglasak na izradu studije slučaja za VE Mesihovina, neophodne za izdavanje dozvole za njenu izgradnju.

„Ovim sporazumom omogućiće se identifikacija zakonskih, regulatornih i administrativnih prepreka s kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola. USAID će skratiti i pojednostaviti procedure, te podstaći investicije u energetski sektor“, navodi se u saopštenju EP HZHB.

Nakon potpisivanja memoranduma direktor Misije USAID Piter Dafi rekao je da spore procedure prilikom izdavanja dozvola i zakonske praznine ometaju BiH da iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije.

Ugovor o izgradnji VE Mesihovina vredan 72 miliona evra potpisan je sa kompanijom Simens u martu prošle godine. Podstanicu treba da izgradi konzorcijum kompanija ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek, u posebnom projektu vrednom četiri miliona evra.

Izgradnju VE Mesihovina finansira nemačka razvojna banka KfW, koja takođe kreditira izgradnju vetroparkova Hrgud i Podvaležje sa 60, odnosno 65 miliona evra.

Elektroprivreda HZHB je najmanja od tri bosanske državne energetske kompanije, sa sedištem u Federaciji BiH. Najveća od tri je Elektroprivreda BiH, takođe sa sedištem u Federaciji, dok u Republici Srpskoj radi Elektroprivreda RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

23. januar 2017. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

23. januar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

23. januar 2017. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

23. januar 2017. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić