OIE

Potpisan memorandum za bržu izgradnju vetroelektrane Mesihovina

Photo: EP HZHB

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivredna hrvatske zajednice Herceg Bosne potpisala je memorandom sa USAID-om koji bi trebalo da ubrza izgradnju vetroelektrane Mesihovina, kapaciteta 44 MW.

Sporazum su potpisali direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi i generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja, koji su time potvrdili saradnju na projektu Investiranje u sektor energije (USAID-EIA). Projekat stavlja naglasak na izradu studije slučaja za VE Mesihovina, neophodne za izdavanje dozvole za njenu izgradnju.

„Ovim sporazumom omogućiće se identifikacija zakonskih, regulatornih i administrativnih prepreka s kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola. USAID će skratiti i pojednostaviti procedure, te podstaći investicije u energetski sektor“, navodi se u saopštenju EP HZHB.

Nakon potpisivanja memoranduma direktor Misije USAID Piter Dafi rekao je da spore procedure prilikom izdavanja dozvola i zakonske praznine ometaju BiH da iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije.

Ugovor o izgradnji VE Mesihovina vredan 72 miliona evra potpisan je sa kompanijom Simens u martu prošle godine. Podstanicu treba da izgradi konzorcijum kompanija ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek, u posebnom projektu vrednom četiri miliona evra.

Izgradnju VE Mesihovina finansira nemačka razvojna banka KfW, koja takođe kreditira izgradnju vetroparkova Hrgud i Podvaležje sa 60, odnosno 65 miliona evra.

Elektroprivreda HZHB je najmanja od tri bosanske državne energetske kompanije, sa sedištem u Federaciji BiH. Najveća od tri je Elektroprivreda BiH, takođe sa sedištem u Federaciji, dok u Republici Srpskoj radi Elektroprivreda RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski