OIE

Potpisan memorandum za bržu izgradnju vetroelektrane Mesihovina

Photo: EP HZHB

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivredna hrvatske zajednice Herceg Bosne potpisala je memorandom sa USAID-om koji bi trebalo da ubrza izgradnju vetroelektrane Mesihovina, kapaciteta 44 MW.

Sporazum su potpisali direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi i generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja, koji su time potvrdili saradnju na projektu Investiranje u sektor energije (USAID-EIA). Projekat stavlja naglasak na izradu studije slučaja za VE Mesihovina, neophodne za izdavanje dozvole za njenu izgradnju.

„Ovim sporazumom omogućiće se identifikacija zakonskih, regulatornih i administrativnih prepreka s kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola. USAID će skratiti i pojednostaviti procedure, te podstaći investicije u energetski sektor“, navodi se u saopštenju EP HZHB.

Nakon potpisivanja memoranduma direktor Misije USAID Piter Dafi rekao je da spore procedure prilikom izdavanja dozvola i zakonske praznine ometaju BiH da iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije.

Ugovor o izgradnji VE Mesihovina vredan 72 miliona evra potpisan je sa kompanijom Simens u martu prošle godine. Podstanicu treba da izgradi konzorcijum kompanija ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek, u posebnom projektu vrednom četiri miliona evra.

Izgradnju VE Mesihovina finansira nemačka razvojna banka KfW, koja takođe kreditira izgradnju vetroparkova Hrgud i Podvaležje sa 60, odnosno 65 miliona evra.

Elektroprivreda HZHB je najmanja od tri bosanske državne energetske kompanije, sa sedištem u Federaciji BiH. Najveća od tri je Elektroprivreda BiH, takođe sa sedištem u Federaciji, dok u Republici Srpskoj radi Elektroprivreda RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

23. januar 2017. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

23. januar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. januar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

23. januar 2017. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga