Mobilnost

Pošta Srbije uvela prva električna dostavna vozila

posta srbije elektricna vozila novi sad

Vozila na platou ispred Gradske kuće u Novom Sadu (foto: Pošta Srbije/Vuk Branković)

Objavljeno

11.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pošta Srbije predstavila je najnovija električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana i kompanija u Novom Sadu – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica.

Novi Sad je prvi grad u kojem će Pošta Srbije uvesti električna vozila. Sada je kupljeno 31 vozilo, a plan je da se ceo vozni park elektrifikuje.

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, izjavio je da je dugoročno opredeljenje ove kompanije da stalno povećava udeo elektrovozila u transportnoj floti – elektromopeda, elektrobicikala i elektrokombija.

“U ovoj fazi pristiglo je 31 teretno vozilo na elektropogon koja će do kraja meseca biti angažovana na dostavi u centru grada, čime ćemo pored pružanja kvalitetnijih usluga, doprineti i boljem kvalitetu života u Novom Sadu i njegovom još boljem pozicioniranju među velikim ekološki osvešćenim evropskim gradovima”, izjavio je Đorđević.

Pošta Srbije je nedavno postavila i prve solarne panele na zgradi u Kragujevcu

On je dodao da su „ekološka“ vozila samo jedna od aktivnosti kojima Pošta Srbije nastavlja sa inovacijama svih faza tehnološkog procesa i infrastrukture, a kojima se ostvaruju značajni koraci ka održivoj ekološki odgovornoj budućnosti, ali i ekonomske uštede na duži rok.

Naredni korak je postavljanje solarnih panela na objektu poštanskog centra Novi Sad, koji je regionalni centar za celu Vojvodinu. Prvi solarni paneli u poštanskom sistemu, kako je istakao, postavljeni su nedavno u centru u Kragujevcu, dok su za narednu fazu pored Novog Sada, planirani Beograd i Niš.

Električna vozila će zameniti starija vozila na ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke

Time ćemo energiju iz obnovljivih izvora obezbediti za napajanje postrojenja i mašina za automatsko sortiranje, kao i za potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon, rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da će električna vozila zameniti starija vozila na ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke. Tako se smanjuje zagađenje vazduha i zagađenje bukom.

Grad Novi Sad će, kako je najavio, nastaviti da ulaže u održivi razvoj novim ulaganjima u električne autobuse, povećanjem broja biciklističkih staza, kao i subvencijama građanima, pre svega za kupovinu bicikala.

Proizvođač vozila koje je nabavila Pošta je kompanija Cenntro, čije je sedište u nju Džersiju u SAD. Kompanijom upravlja Peter Wang.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

11. avgust 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

11. avgust 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. avgust 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora