Mobilnost

Pošta Srbije uvela prva električna dostavna vozila

posta srbije elektricna vozila novi sad

Vozila na platou ispred Gradske kuće u Novom Sadu (foto: Pošta Srbije/Vuk Branković)

Objavljeno

11.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Pošta Srbije predstavila je najnovija električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana i kompanija u Novom Sadu – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica.

Novi Sad je prvi grad u kojem će Pošta Srbije uvesti električna vozila. Sada je kupljeno 31 vozilo, a plan je da se ceo vozni park elektrifikuje.

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, izjavio je da je dugoročno opredeljenje ove kompanije da stalno povećava udeo elektrovozila u transportnoj floti – elektromopeda, elektrobicikala i elektrokombija.

“U ovoj fazi pristiglo je 31 teretno vozilo na elektropogon koja će do kraja meseca biti angažovana na dostavi u centru grada, čime ćemo pored pružanja kvalitetnijih usluga, doprineti i boljem kvalitetu života u Novom Sadu i njegovom još boljem pozicioniranju među velikim ekološki osvešćenim evropskim gradovima”, izjavio je Đorđević.

Pošta Srbije je nedavno postavila i prve solarne panele na zgradi u Kragujevcu

On je dodao da su „ekološka“ vozila samo jedna od aktivnosti kojima Pošta Srbije nastavlja sa inovacijama svih faza tehnološkog procesa i infrastrukture, a kojima se ostvaruju značajni koraci ka održivoj ekološki odgovornoj budućnosti, ali i ekonomske uštede na duži rok.

Naredni korak je postavljanje solarnih panela na objektu poštanskog centra Novi Sad, koji je regionalni centar za celu Vojvodinu. Prvi solarni paneli u poštanskom sistemu, kako je istakao, postavljeni su nedavno u centru u Kragujevcu, dok su za narednu fazu pored Novog Sada, planirani Beograd i Niš.

Električna vozila će zameniti starija vozila na ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke

Time ćemo energiju iz obnovljivih izvora obezbediti za napajanje postrojenja i mašina za automatsko sortiranje, kao i za potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon, rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da će električna vozila zameniti starija vozila na ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke. Tako se smanjuje zagađenje vazduha i zagađenje bukom.

Grad Novi Sad će, kako je najavio, nastaviti da ulaže u održivi razvoj novim ulaganjima u električne autobuse, povećanjem broja biciklističkih staza, kao i subvencijama građanima, pre svega za kupovinu bicikala.

Proizvođač vozila koje je nabavila Pošta je kompanija Cenntro, čije je sedište u nju Džersiju u SAD. Kompanijom upravlja Peter Wang.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

11. avgust 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

11. avgust 2023. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

11. avgust 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

11. avgust 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja