Električna energija

Pomoć starima i socijalno ugroženim licima i domaćinstvima u energetskoj krizi

struja cene racuni pomoc vauceri

Foto: Csaba Nagy from Pixabay

Objavljeno

28.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Visoke cene struje zbog energetske krize prave velike probleme i domaćinstvima i firmama, pa je svaka vrsta pomoći dobrodošla. Primeri iz Hrvatske i Srbije pokazuju dva načina da se ovaj problem reši.

Zelena energetska zadruga i Zaklada Solidarna pokrenule su donacijsku kampanju „Umanjimo im brige“ kako bi prikupile 60.000 kuna (7.700 evra) za osiguranje paketa za uštedu energije za najmanje 100 osoba starije životne dobi.

Cilj ove kampanje je ranjivim osobama starije životne dobi osigurati energetski sigurniju i bezbrižniju nadolazeću zimu kroz male mere ušteda na vodi, struji i drugim energentima potrebnim za svakodnevni život, saopštili su organizatori akcije.

Oni navode da je u prošloj godini više od pola miliona ljudi u Hrvatskoj kasnilo sa plaćanjem računa za komunalije, a očekuje se da će se zbog rasta cena taj broj povećati.

Potrošači u Hrvatskoj dobiće uređaje kako bi smajili potrošnju struje

Plan je da se kampanjom osigura minimalno 100 paketa za uštedu energije vrednosti 550 kuna (70 evra). Paketi će se sastojati od najmanje dve LED sijaice, metlice za vrata i prozore, reflektirajuće folije za radijatore, produžni kabl sa prekidačem i najmanje dva perlatora za slavine.

Uz ovakav paket, kako se navodi, domaćinstvo može godišnje da uštedi do 1.300 kWh toplotne energije i do 370 kWh električne energije, odnosno do 1.600 kuna (200 evra), naveli su organizatori.

Paketi su namijenjeni osobama iznad 65 godina starosti koji su korisnici nekih od socijalnih naknada ili primaju penzije u iznosu do 2.000 kuna, a imaju prebivalište na području Zagreba ili Zagrebačke županije (prijava).

„Izgledno je da će neki od naših starijih sugrađana ove zime birati između plaćanja računa i drugih životnih troškova ili da će energente koristiti u manjoj mjeri kako bi uštedjeli. Nabavom paketa za uštedu energije to želimo prevenirati jer je izgledno da će ovakvi kompromisi ostaviti posljedice na njihovo zdravlje, ugodu stanovanja i kvalitetu života“, rekao je Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

U Srbiji pomoć u kešu

U Srbiji su se odlučili za drugu vrstu pomoći.

Naime, Vlada Pokrajine Vojvodina izdvojila je 50 miliona dinara za nabavku energenata za socijalno ugroženo stanovništvo.

Ovom merom podrške biće obuhvaćeno 3.330 najugroženijih domaćinstava, koja će dobiti vaučere od 15.000 dinara, koje će moći da iskoriste za plaćanje računa ili za refundaciju troškova za kupovinu ogrevnog drveta, uglja, peleta ili mazuta, saopštila je pokrajinska vlada.

Tri opštine već spremile vaučere

Pomoć će biti upućena opštinama koje ne mogu samostalno da obezbede sredstva za pomoć socijalno najugroženijim građanima. To su sledeće opštine: Bela Crkva, Kovin, Alibunar, Plandište, Novi Bečej, Sečanj, Žitište, Nova Crnja, Novi Kneževac, Kanjiža, Senta, Ada, Čoka, Mali Iđoš, Apatin, Bač i Vrbas.

Uslove za dobijanje subvencije će definisati centri za socijalni rad u ovim opštinama.

Pre ove odluke vojvođanske vlade Ruma, Sombor i Sremska Mitrovica najavile su da će pomoći građanima sa vaućerima u vrednosti od deset do 15 hiljada dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

28. oktobar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

28. oktobar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

28. oktobar 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

28. oktobar 2022. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović