Električna energija

Pomoć starima i socijalno ugroženim licima i domaćinstvima u energetskoj krizi

struja cene racuni pomoc vauceri

Foto: Csaba Nagy from Pixabay

Objavljeno

28.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Visoke cene struje zbog energetske krize prave velike probleme i domaćinstvima i firmama, pa je svaka vrsta pomoći dobrodošla. Primeri iz Hrvatske i Srbije pokazuju dva načina da se ovaj problem reši.

Zelena energetska zadruga i Zaklada Solidarna pokrenule su donacijsku kampanju „Umanjimo im brige“ kako bi prikupile 60.000 kuna (7.700 evra) za osiguranje paketa za uštedu energije za najmanje 100 osoba starije životne dobi.

Cilj ove kampanje je ranjivim osobama starije životne dobi osigurati energetski sigurniju i bezbrižniju nadolazeću zimu kroz male mere ušteda na vodi, struji i drugim energentima potrebnim za svakodnevni život, saopštili su organizatori akcije.

Oni navode da je u prošloj godini više od pola miliona ljudi u Hrvatskoj kasnilo sa plaćanjem računa za komunalije, a očekuje se da će se zbog rasta cena taj broj povećati.

Potrošači u Hrvatskoj dobiće uređaje kako bi smajili potrošnju struje

Plan je da se kampanjom osigura minimalno 100 paketa za uštedu energije vrednosti 550 kuna (70 evra). Paketi će se sastojati od najmanje dve LED sijaice, metlice za vrata i prozore, reflektirajuće folije za radijatore, produžni kabl sa prekidačem i najmanje dva perlatora za slavine.

Uz ovakav paket, kako se navodi, domaćinstvo može godišnje da uštedi do 1.300 kWh toplotne energije i do 370 kWh električne energije, odnosno do 1.600 kuna (200 evra), naveli su organizatori.

Paketi su namijenjeni osobama iznad 65 godina starosti koji su korisnici nekih od socijalnih naknada ili primaju penzije u iznosu do 2.000 kuna, a imaju prebivalište na području Zagreba ili Zagrebačke županije (prijava).

„Izgledno je da će neki od naših starijih sugrađana ove zime birati između plaćanja računa i drugih životnih troškova ili da će energente koristiti u manjoj mjeri kako bi uštedjeli. Nabavom paketa za uštedu energije to želimo prevenirati jer je izgledno da će ovakvi kompromisi ostaviti posljedice na njihovo zdravlje, ugodu stanovanja i kvalitetu života“, rekao je Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

U Srbiji pomoć u kešu

U Srbiji su se odlučili za drugu vrstu pomoći.

Naime, Vlada Pokrajine Vojvodina izdvojila je 50 miliona dinara za nabavku energenata za socijalno ugroženo stanovništvo.

Ovom merom podrške biće obuhvaćeno 3.330 najugroženijih domaćinstava, koja će dobiti vaučere od 15.000 dinara, koje će moći da iskoriste za plaćanje računa ili za refundaciju troškova za kupovinu ogrevnog drveta, uglja, peleta ili mazuta, saopštila je pokrajinska vlada.

Tri opštine već spremile vaučere

Pomoć će biti upućena opštinama koje ne mogu samostalno da obezbede sredstva za pomoć socijalno najugroženijim građanima. To su sledeće opštine: Bela Crkva, Kovin, Alibunar, Plandište, Novi Bečej, Sečanj, Žitište, Nova Crnja, Novi Kneževac, Kanjiža, Senta, Ada, Čoka, Mali Iđoš, Apatin, Bač i Vrbas.

Uslove za dobijanje subvencije će definisati centri za socijalni rad u ovim opštinama.

Pre ove odluke vojvođanske vlade Ruma, Sombor i Sremska Mitrovica najavile su da će pomoći građanima sa vaućerima u vrednosti od deset do 15 hiljada dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

28. oktobar 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

28. oktobar 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

28. oktobar 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

28. oktobar 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU