OIE

Pokrenut 3Smart projekat za energetsko upravljanje zgradama u dunavskoj regiji

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sprovođenje regionalnog projekta „Pametne zgrade – pametna mreža – pametan grad“ (3Smart) zvanično je počelo. Cilj projekta je da obezbedi tehnološke i zakonodavne pretpostavke za integrisano energetsko upravljanje zgradama, distributivnim mrežama i glavnom infrastrukturom u gradovima dunavske regije.

Projekat 3Smart obuhvata razvoj modularne platforme za koordinisano energetsko upravljanje zgradama i distributivnim mrežama. Platforme će biti instalirane na pet pilot lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Pored toga, biće urađena sveobuhvatna analiza troškova i dobiti kako bi se procenio učinak platformi i dobila optimalna ekonomska vrednost investicija u mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije. Projekat treba da pokaže i optimizovane troškove mreže i da podstakne postavljanje postrojenja za skladištenje električne energije u cilju veće energetske sigurnosti u dunavskoj regiji.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program transnacionalne saradnje Interreg Dunav. Kako se navodi na sajtu programa, zemlje u dunavskoj regiji nemaju regulatorni niti tehnološki okvir potreban za početak primene šema unakrsnog energetskog upravljanja zgradama i distributivnom mrežom. Kada je reč o integraciji mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, aktuelne tendencije nisu propraćene odgovarajućom interakcijom koja bi omogućile ekonomičan rad objekta u celini.

Operatori distributivnog sistema nerado odobravaju integraciju dodatnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije koji zahtevaju velika ulaganja u mrežu i skupe rezervne kapacitete koji bi omogućili kontinuiran rad. S druge strane, zainteresovani su za uvođenje koordinisane razmene električne energije sa prozjumerima uz optimalne cene za razmenu neto električne energije.

Vodeći partner na projektu je Fakultet elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu. Laboratorija za sisteme obnovljivih izvora energije (LARES), kao deo fakulteta, odgovorna je za deo projekta koja se bavi zgradama, dok je Laboratorija za pametne mreže odgovorna deo koji se bavi distributivnim mrežama.

Partneri na projektu su preduzeća, opštine, ustanove i organizacije, kao što su Hrvatska elektroprivreda, slovenačka i mađarska opština Idrija i Strem, Evropski centar za obnovljive izvore energije Gussing, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Mašinski fakultet Univerziteta u Mostaru, između ostalih.

Povezani strateški partneri koji učestvuju u realizaciji projekta su Hrvatska energetska regulatorna agencija, Regulatorna komisija za energetiku u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorni organ Mađarske za energetiku i komunalne usluge.

Regulatorne agencije i ministarstva za energetiku, operatori distributivnog sistema i snabdevači, lokalne samouprave i regionalne agencije prepoznati su kao glavne ciljne grupe. Projekat 3Smart će biti realizovan tokom naredne dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. januar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

19. januar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

19. januar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

19. januar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike