Energetska efikasnost

Podrška EBRD-a slovenačkoj firmi za projekte uličnog osvetljenja

EBRD Slovenija projekti ulicna rasvete

Slika: JRL

Objavljeno

24.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko preduzeće za postavljanje i održavanje uličnog svetla Javna razsvetljava d.d. (JRL) dobilo je podršku od velikog kreditora za svoje projekte u devet gradova širom zemlje. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je izvestila da su projekti Javne razsvetljave ocenjeni kao dobra ideja.

EBRD je proučavala planove ove vodeće kompanije u Sloveniji da ulaže u energetski efikasne projekte i odlučila je da podrži JRL u restukturisanju bilansa. U tom smislu odobriće  zajam u vrednosti o EUR 5,5 miliona. Sredstva iz zajma EBRD-a će se koristiti za refinansiranje srednjoročnih kredita vezanih za projekte u devet gradova širom Slovenije.

Ovo će kompaniji omogućiti da pokrene nove projekte i razvije tržište za ulično osvetljenje u opštinama kroz nove energetski efikasne projekte, kaže se u opisu projekta EBRD.

Transacija je deo programa „Okvir za ulično osvetljenje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi“, koji za cilj ima da otvori tržište za privatna preduzeća, koja onda mogu lakše da dođu do novih ugovora zasnovanih na zelenim investicijama i zelenim tehnologijama. Zajam trenutno prolazi kroz reviziju strukture, a kao datum početka realizacije određen je 25. januar 2017. godine.

JRL je je preduzeće odgovorno za održavanje saobraćajne svetlosne signalizacije u mnogim delovima Slovenije, i javnog osvetljenja u prestonici i drugim gradovima. Preduzeće iz Ljubljane, koje je u  vlasništvu kompanije Enlux d.d.,održava i osvetljenje u mnogim tunelima ove države pod Alpima, a imalo je i nekoliko važnih poslova u susednoj Hrvatskoj. Koristi moderne tehnologije, poput LED svetiljki i  drugih rešenja koja su, prema računici kompanije, ukupne račune za električnu energiju smanjila za EUR 3 miliona, kao i potrošnju za 30 miliona kilovat-časova (KWh), a smanjena je i emisija ugljen-dioksida za 30 hiljada tona u periodu od tri godine.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. novembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

24. novembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

24. novembar 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike