UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Energetska efikasnost

Podrška EBRD-a slovenačkoj firmi za projekte uličnog osvetljenja

EBRD Slovenija projekti ulicna rasvete

Slika: JRL

Objavljeno

24.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko preduzeće za postavljanje i održavanje uličnog svetla Javna razsvetljava d.d. (JRL) dobilo je podršku od velikog kreditora za svoje projekte u devet gradova širom zemlje. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je izvestila da su projekti Javne razsvetljave ocenjeni kao dobra ideja.

EBRD je proučavala planove ove vodeće kompanije u Sloveniji da ulaže u energetski efikasne projekte i odlučila je da podrži JRL u restukturisanju bilansa. U tom smislu odobriće  zajam u vrednosti o EUR 5,5 miliona. Sredstva iz zajma EBRD-a će se koristiti za refinansiranje srednjoročnih kredita vezanih za projekte u devet gradova širom Slovenije.

Ovo će kompaniji omogućiti da pokrene nove projekte i razvije tržište za ulično osvetljenje u opštinama kroz nove energetski efikasne projekte, kaže se u opisu projekta EBRD.

Transacija je deo programa “Okvir za ulično osvetljenje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi”, koji za cilj ima da otvori tržište za privatna preduzeća, koja onda mogu lakše da dođu do novih ugovora zasnovanih na zelenim investicijama i zelenim tehnologijama. Zajam trenutno prolazi kroz reviziju strukture, a kao datum početka realizacije određen je 25. januar 2017. godine.

JRL je je preduzeće odgovorno za održavanje saobraćajne svetlosne signalizacije u mnogim delovima Slovenije, i javnog osvetljenja u prestonici i drugim gradovima. Preduzeće iz Ljubljane, koje je u  vlasništvu kompanije Enlux d.d.,održava i osvetljenje u mnogim tunelima ove države pod Alpima, a imalo je i nekoliko važnih poslova u susednoj Hrvatskoj. Koristi moderne tehnologije, poput LED svetiljki i  drugih rešenja koja su, prema računici kompanije, ukupne račune za električnu energiju smanjila za EUR 3 miliona, kao i potrošnju za 30 miliona kilovat-časova (KWh), a smanjena je i emisija ugljen-dioksida za 30 hiljada tona u periodu od tri godine.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova

Bec visak struje vetroelektrana daljinsko grejanje

Beč će višak struje iz vetroelektrana upotrebljavati za daljinsko grejanje

08 June 2021 - Voda u dva rezervoara će se grejati u periodima slabe potražnje za strujom, tako da vetroelektrane ne ostanu neiskorišćene, i ići u grejnu mrežu u Beču

Tomasevic zeleno-leve Mozemo gradonacelnik Zagreba

Tomašević iz zeleno-leve liste Možemo! biće gradonačelnik Zagreba

31 May 2021 - Tomislav Tomašević s rekordnim brojem glasova pobedio na izborima za gradonačelnika Zagreba ispred zeleno-leve koalicije Možemo!

Gradjani ce za subvencije za zamenu stolarije moci da se prijave u junu

Prijava za subvencije za zamenu stolarije u junu, sledeće godine 100 miliona evra

26 May 2021 - Zbog nedovoljno sredstava, državnu pomoć ove godine neće dobiti veliki broj građana, ministarka najavljuje da će 2022. biti obezbeđeno 100 miliona evra.