x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Podrška EBRD-a slovenačkoj firmi za projekte uličnog osvetljenja

24.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: JRL
Podrška EBRD-a slovenačkoj firmi za projekte uličnog osvetljenja

Slovenačko preduzeće za postavljanje i održavanje uličnog svetla Javna razsvetljava d.d. (JRL) dobilo je podršku od velikog kreditora za svoje projekte u devet gradova širom zemlje. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je izvestila da su projekti Javne razsvetljave ocenjeni kao dobra ideja.

EBRD je proučavala planove ove vodeće kompanije u Sloveniji da ulaže u energetski efikasne projekte i odlučila je da podrži JRL u restukturisanju bilansa. U tom smislu odobriće  zajam u vrednosti o EUR 5,5 miliona. Sredstva iz zajma EBRD-a će se koristiti za refinansiranje srednjoročnih kredita vezanih za projekte u devet gradova širom Slovenije.

Ovo će kompaniji omogućiti da pokrene nove projekte i razvije tržište za ulično osvetljenje u opštinama kroz nove energetski efikasne projekte, kaže se u opisu projekta EBRD.

Transacija je deo programa “Okvir za ulično osvetljenje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi”, koji za cilj ima da otvori tržište za privatna preduzeća, koja onda mogu lakše da dođu do novih ugovora zasnovanih na zelenim investicijama i zelenim tehnologijama. Zajam trenutno prolazi kroz reviziju strukture, a kao datum početka realizacije određen je 25. januar 2017. godine.

JRL je je preduzeće odgovorno za održavanje saobraćajne svetlosne signalizacije u mnogim delovima Slovenije, i javnog osvetljenja u prestonici i drugim gradovima. Preduzeće iz Ljubljane, koje je u  vlasništvu kompanije Enlux d.d.,održava i osvetljenje u mnogim tunelima ove države pod Alpima, a imalo je i nekoliko važnih poslova u susednoj Hrvatskoj. Koristi moderne tehnologije, poput LED svetiljki i  drugih rešenja koja su, prema računici kompanije, ukupne račune za električnu energiju smanjila za EUR 3 miliona, kao i potrošnju za 30 miliona kilovat-časova (KWh), a smanjena je i emisija ugljen-dioksida za 30 hiljada tona u periodu od tri godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.