OIE

Počinje treća faza projekta „Solarni katuni“, biće ugrađena 54 fotonaponska sistema

Počinje treca faza projekta Solarni katuni, bice ugradjena 54 fotonaponska sistema

Photo: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Objavljeno

04.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, započelo je treću fazu projekta “Solarni katuni”, u okviru koje će biti ugrađena 54 fotonaponska sistema na katunima u Crnoj Gori.

“Za treću fazu projekta izdvojena su budžetska sredstva od skoro 55.000 evra. Navedeni iznos odnosi se na 70 odsto ukupne vrednosti projekta, dok je 30 odsto učešće korisnika”, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo ekonomije.

Za potrebe sprovođenja ove faze projekta, a u skladu sa sprovedenim javnom nabavkom za nabavku i instalaciju fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori, angažovana je firma BB Solar iz Podgorice.

U okviru prve dve faze projekta, koje su sprovedene 2012. i 2013. godine, ugrađeno je ukupno 189 fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori, za šta je iz budžeta izdvojeno 154.400 evra. Završetak treće faze projekta očekuje se u prvoj polovini ove godine, nakon čega će ukupan broj ugrađenih fotonaponskih sistema na crnogorskim katunima biti 243.

Ministarstva ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2011. godine sprovode projekat “Solarni katuni”, koji ima za cilj da se što većem broju domaćinstava omoguće bolji uslovi života i rada, kao i da se stvore uslovi za povećavanje broja stočara na katunima.

“Projekat predstavlja jedan od pionirskih projekata u oblasti iskorišćavanja značajnog solarnog potencijala u Crnoj Gori. Ugradnjom fotonaponskih solarnih sistema rešavaju se problemi snabdevanja električnom energijom, što smanjuje potrebu za elektrifikacijom određenih područja, a energija dobijena na ovaj način je besplatna za korisnike objekata”, navode u Ministarstvu ekonomije.

Projektom se, kako dodaju, promovišu strateški principi promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i osnovna načela regionalnog razvoja Crne Gore, sa posebnim fokusom na razvoj severnog regiona kroz primenu niskougljeničnih tehnologija i održivi razvoj poljoprivrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. januar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. januar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. januar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. januar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu