OIE

Počinje izgradnja nove toplane na biomasu u Banjaluci uz pomoć privatnog partnera

Slika: IEE

Objavljeno

31.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti Banjaluke pokrenule su proces izgradnje toplane na biomasu i modernizacije postojeće toplovodne mreže. Ugovor o osnivanju privrednog društva Eko-toplane Banjaluka potpisan je sa investitorom IEE Group.

Ugovor koji su potpisale gradske vlasti Banjaluke i kompanija IEE d.o.o. se odnosi na strateško partnerstvo i u njemu se precizno određuju investicije i udeo u firmi EKO. Prema tom ugovoru grad će uložiti ukupno  15.675.164,00 konvertibilnih maraka (oko 7,5 miliona evra) i za to dobija 49% osnovnog kapitala toplane dok kompanija IEE treba da uloži ukupno 16.335.670,00 konvertibilnih maraka (oko 8 miliona evra) i za to dobija 51% osnovnog kapitala.

Početak radova na izgradnji toplane na biomasu je planiran za 1. jun na parceli pored dosadašnje toplane. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je izjavio da će grad dobiti dvadesetčetvoročasno grejanje i da će biti ostvarene velike uštede.

Uz izgradnju nove biće izvedeni radovi na restrukturiranju stare toplane, a deo zaposlenih će preći u firmu Eko-toplane. Gradske vlasti Banjaluke i predstavnici Vlade Republike Srpske su procenili da će izgradnjom toplane na biomasu biti ostvarene uštede od više miliona evra za mazut, koji se koristi u staroj toplani.

Tehnologija u novoj toplani je delo domaćih stručnjaka, a to će pokrenuti i elektro-mašinsku i građevinsku industriju u Republici Srpskoj, izjavio  je izvršni direktor IEE Dragiša Zečević.

Direktor Šuma Srpske Risto Marić rekao je da će to državno preduzeće obezbediti dovoljno biomase i drvnog sortimenta za proizvodnju drvne sečke na teritoriji grada.

Predstavnici kompanije IEE su precizirali da će nova toplana na biomasu imati snagu od 49 megavata, dodajući da će ta kompanija upravljati toplanom i voditi nabavku i pripremu drvne sečke. Kompanija IEE je izgradila toplanu na biomasu u Gradišci i za to dobila je nagradu od Evropske banke za obnovu i razvoj 2015. i nagradu za najuspešniji projekat 2016. na međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama.

Nova toplana u Banjaluci će biti dugoročno održiv i stabilan poslovni sistem, ocenili su predstavnici te kompanije.

Prema prvim procenama stručnjaka, izgradnjom nove toplane na biomasu i modernizacijom sistema daljinskog grejanja Banjaluka će smanjiti emisije CO2 za oko 80.000 tona godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

31. maj 2017. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

31. maj 2017. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

31. maj 2017. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

31. maj 2017. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva