OIE

Počinje izgradnja nove toplane na biomasu u Banjaluci uz pomoć privatnog partnera

Slika: IEE

Objavljeno

31.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti Banjaluke pokrenule su proces izgradnje toplane na biomasu i modernizacije postojeće toplovodne mreže. Ugovor o osnivanju privrednog društva Eko-toplane Banjaluka potpisan je sa investitorom IEE Group.

Ugovor koji su potpisale gradske vlasti Banjaluke i kompanija IEE d.o.o. se odnosi na strateško partnerstvo i u njemu se precizno određuju investicije i udeo u firmi EKO. Prema tom ugovoru grad će uložiti ukupno  15.675.164,00 konvertibilnih maraka (oko 7,5 miliona evra) i za to dobija 49% osnovnog kapitala toplane dok kompanija IEE treba da uloži ukupno 16.335.670,00 konvertibilnih maraka (oko 8 miliona evra) i za to dobija 51% osnovnog kapitala.

Početak radova na izgradnji toplane na biomasu je planiran za 1. jun na parceli pored dosadašnje toplane. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je izjavio da će grad dobiti dvadesetčetvoročasno grejanje i da će biti ostvarene velike uštede.

Uz izgradnju nove biće izvedeni radovi na restrukturiranju stare toplane, a deo zaposlenih će preći u firmu Eko-toplane. Gradske vlasti Banjaluke i predstavnici Vlade Republike Srpske su procenili da će izgradnjom toplane na biomasu biti ostvarene uštede od više miliona evra za mazut, koji se koristi u staroj toplani.

Tehnologija u novoj toplani je delo domaćih stručnjaka, a to će pokrenuti i elektro-mašinsku i građevinsku industriju u Republici Srpskoj, izjavio  je izvršni direktor IEE Dragiša Zečević.

Direktor Šuma Srpske Risto Marić rekao je da će to državno preduzeće obezbediti dovoljno biomase i drvnog sortimenta za proizvodnju drvne sečke na teritoriji grada.

Predstavnici kompanije IEE su precizirali da će nova toplana na biomasu imati snagu od 49 megavata, dodajući da će ta kompanija upravljati toplanom i voditi nabavku i pripremu drvne sečke. Kompanija IEE je izgradila toplanu na biomasu u Gradišci i za to dobila je nagradu od Evropske banke za obnovu i razvoj 2015. i nagradu za najuspešniji projekat 2016. na međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama.

Nova toplana u Banjaluci će biti dugoročno održiv i stabilan poslovni sistem, ocenili su predstavnici te kompanije.

Prema prvim procenama stručnjaka, izgradnjom nove toplane na biomasu i modernizacijom sistema daljinskog grejanja Banjaluka će smanjiti emisije CO2 za oko 80.000 tona godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. maj 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. maj 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. maj 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. maj 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.