Vesti

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

Objavljeno

22.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Danas je u Kragujevcu počela probna proizvodnja električnog automobila Fiat Grande Panda multinacionalne kompanije Stellantis. Serijska proizvodnja se očekuje u oktobru, a uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila iz kragujevačke fabrike bi mogla biti oko 18.000 evra.

Ceremoniji predstavljanja električnog auta Fiat Grande Panda prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Karlos Tavareš, izvršni direktor automobilske grupacije Stellantis, koja je nastala spajanjem italijansko-američkog konglomerata FCA i francuske PSA grupe.

Srbija je prva na Balkanu koja će imati serijsku proizvodnju električnih automobila, a Vučič je na ceremoniji rekao da zemlja kasni u postavljanju punjača za električna vozila i upozorio da za pet godina u Evropi neće biti drugih automobila osim električnih.

Fabrika u Kragujevcu je dve godine prilagođavana za proizvodnju električnih automobila, a ceo projekat je vredan 190 miliona evra. Država je, prema Vučićevim rečima, za to dala Stellanitisu subvenciju od 48 miliona evra, dok će proizvodnja sledeće godine doprineti rastu BDP sa 0,5 procentnih poena.

Srbija je u projekat investirala 48 miliona evra, a ukupna vrednost je 190 miliona evra

Na automatizovanim linijama u fabrici trenutno radi oko 1.000 ljudi, a nakon početka serijske proizvodnje, moguće je i povećanje broja radnika.

Novi model bi trebalo da bude plasiran na tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Najpre će se proizvoditi električni Fiat Grande Panda, ali je predviđena i proizvodnja hibirdnog modela.

Fiat Grande Panda spada u B segment automobila, ispod četiri metra dužine. Ovo je i prvo vozilo na tržištu koje ima integrisani kabl za punjenje, koji se uparuje sa standardnim onboard punjačem do sedam kilovata, navode mediji.

Država planira subvencije do 7.000 evra za kupovinu električne Pande

Početna cena je ispod 25.000 evra za potpuno električnu verziju, ali bi takav automobil mogao da košta oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije, koje bi iznosile do 7.000 evra. Što se tiče hibridnog modela, njegova cena će biti ispod 19.000 evra.

Tavareš: Stellantis je spreman za borbu protiv kineske ofanzive

Tavareš je naveo da kineski proizvođači imaju 30% niže cene automobila od evropskih, zbog manjih troškova proizvodnje, ali da Stellantis nastoji da kupce pridobije kvalitetom i inovacijama.

„Kineska ofanziva je velika, brutalna i kao što svi znamo evropske zemlje pozivaju kineske proizvođače da dođu u Evropu i to je činjenica. Mi u Stelantisu smo spremni za borbu, mi smo spremni da uložimo puno napora, da imamo dobru tehnologiju i pokazaćemo im da smo vrlo ozbiljna i opasna konkurencija,“ rekao je Tavareš.

Direktorka globalnog korporativnog planiranja kompanije Stelantis Silvija Verneti je rekla da je današnji dan prekretnica u poslovanju kompanije i da će novi model koji se pravi u Kragujevcu “pomoći Srbiji na putu održivog razvoja proizvodnje ovakvih automobila.“

„Ovo je privilegija što možemo obeležiti ovu priliku, ovu prekretnicu za našu uspešnu istoriju poslovanja u Srbiji“, rekla je Verneti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

22. jul 2024. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

22. jul 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

22. jul 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

22. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom