Električna energija

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji u Republici Srpskoj

javna-rasprava-zakon-o-elektricnoj-energiji-Republika-Srpska

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2019.

Komentari

0

Podeli

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina održana je prva javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji u Republici Srpskoj, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Javna rasprava će trajati 60 dana, a zasad nije saopšteno gde će biti organizovana sledeća javna razmatranja novog propisa.

Na javnoj raspravi u Bijeljini Milan Baštinac, pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i rudarstva RS, izjavio je da će zakon obezbediti da krajnji potrošač bira snabdevača, prenela je agencija Srna.

Za proizvođače električne energije zakon će značiti mogućnost da se pojave na otvorenom tržištu i prodaju električnu energiju po većoj ceni na berzama električne energije, što će im omogućiti veću profitabilnost i mogućnost za dalje investranje, naveo je Baštinac.

On je istakao da je donošenje zakona do kraja godine u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici i put ka liberalizaciji tržišta električne energije u RS.

Vaso Arsenović, v.d. direktor preduzeća “Elektro-Bijeljina”, izjavio je da će zakon definisati razdvajanje proizvođača, distributera i snabdevača električnom energijom.

Najvažnije je da će se jasno znati koji su poslovi distributera, a koji snabdevača i formiraće se određeni pul proizvođača koji će po realnim tržišnim principima snabdevati sve potrošače RS, dodao je on.

Đokić: Reforma neće biti jednostavna

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, u intervjuu za Balkan Green Energy News izjavio je da će novim zakonom biti definisane i nove šeme podsticaja za obnovljive izvore energije.

Povodom početka javne rasprave on je izjavio da zakon donosi reformu koja neće biti jednostavna i kroz nju će morati da prođu svi energetski subjekti, odnosno po pet distributivnih i proizvodnih preduzeća, prenela je RTRS.

On je napomenuo da ovaj zakon nije ranije donesen jer RS ima politiku niskih cena i najnižu cenu električne energije u regionu. Ali, kako je rekao, nije cilj da se sada cene povećaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPBiH bi za placanje CO2 godisnje morala da odvoji 200 miliona evra

EPBiH bi za plaćanje CO2 godišnje morala da odvoji 200 miliona evra

12 May 2021 - Trošak emisija premašuje ukupni trošak uglja i proizvodnju električne energije iz ovog energenta čini potpuno neisplativom.

TES 2030. gubitak 870 miliona evra CO2 ember

TEŠ bi do 2030. mogao da napravi gubitak od 870 miliona evra zbog troškova CO2

10 May 2021 - Termoelektrana Šoštanj bi mogla da bude zatvorena pre 2033, što je najraniji rok koji Slovenija razmatra za prestanak korišćenja uglja.

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.