Električna energija

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji u Republici Srpskoj

javna-rasprava-zakon-o-elektricnoj-energiji-Republika-Srpska

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2019.

Komentari

0

Podeli

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina održana je prva javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji u Republici Srpskoj, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Javna rasprava će trajati 60 dana, a zasad nije saopšteno gde će biti organizovana sledeća javna razmatranja novog propisa.

Na javnoj raspravi u Bijeljini Milan Baštinac, pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i rudarstva RS, izjavio je da će zakon obezbediti da krajnji potrošač bira snabdevača, prenela je agencija Srna.

Za proizvođače električne energije zakon će značiti mogućnost da se pojave na otvorenom tržištu i prodaju električnu energiju po većoj ceni na berzama električne energije, što će im omogućiti veću profitabilnost i mogućnost za dalje investranje, naveo je Baštinac.

On je istakao da je donošenje zakona do kraja godine u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici i put ka liberalizaciji tržišta električne energije u RS.

Vaso Arsenović, v.d. direktor preduzeća „Elektro-Bijeljina“, izjavio je da će zakon definisati razdvajanje proizvođača, distributera i snabdevača električnom energijom.

Najvažnije je da će se jasno znati koji su poslovi distributera, a koji snabdevača i formiraće se određeni pul proizvođača koji će po realnim tržišnim principima snabdevati sve potrošače RS, dodao je on.

Đokić: Reforma neće biti jednostavna

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, u intervjuu za Balkan Green Energy News izjavio je da će novim zakonom biti definisane i nove šeme podsticaja za obnovljive izvore energije.

Povodom početka javne rasprave on je izjavio da zakon donosi reformu koja neće biti jednostavna i kroz nju će morati da prođu svi energetski subjekti, odnosno po pet distributivnih i proizvodnih preduzeća, prenela je RTRS.

On je napomenuo da ovaj zakon nije ranije donesen jer RS ima politiku niskih cena i najnižu cenu električne energije u regionu. Ali, kako je rekao, nije cilj da se sada cene povećaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

18. oktobar 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

18. oktobar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

18. oktobar 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

18. oktobar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane