Otpad

Pobednik clim@ takmičenja Inspidere ima rešenje za pretvaranje stajnjaka u bio-tekstil, plastiku, papir

Pobednik clim@ takmicenja Inspidere ima resenje za pretvaranje stajnjaka u bio-tekstil, plastiku, papir

Slika: GGF

Objavljeno

24.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle predstavljanja drugih finalista i učesnika clim@ takmičenja za startapove koje je organizovao Fond za zeleni razvoj (GGF), Balkan Green Energy News je došao i do pobednika – Inspidere iz Holandije je metodom pretvaranja otpada od kravljeg stajnjaka u bio-tekstil, plastiku i papir, nazvanom Mestic, pobrao simpatije svih tokom velikog finala. Inspidere rešava problem viška stajskog đubriva tako što ga pretvara u resurs za proizvodnju održivih proizvoda, posebno za modnu industriju.

Vizija startapa Inspidere B.V. je da pruži inovativna rešenja za probleme koji su u žiži javnosti razvojem sledeće generacije materijala i vlakana. Rešenja ovog startapa imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života kupaca.

Problem

Višak stajskog đubriva može izazvati ekološke katastrofe

Intenzivna poljoprivreda u mnogim delovima sveta prezasićuje zemlju hranjivim materijama iz stajnjaka. Ovaj višak stajnjaka je akutni problem koji se mora rešiti kako bi se izbegle velike ekološke katastrofe.

Tekstilna industrija ima veliki ekološki otisak jer uglavnom koristi tradicionalne izvore celuloze kao što su drvo ili pamuk. Istovremeno, pitanja u vezi sa zdravljem i sigurnošću, socijalnom zaštitom, platama, radnim vremenom i slobodom udruživanja i kolektivnog pregovaranja ugrožavaju ljudska prava u Aziji. Osim toga, prerada tekstila podrazumeva visoku upotrebu vode i hemikalija, a 95% industrije se oslanja na fosilna goriva.

Transformacija celuloze iz đubriva u korisne materijale

Mestic smanjuje zavisnost od proizvodnje u dalekim zemljama

Mestic je metoda koja pretvara celulozu iz đubriva u korisne materijale kao što su bio-plastika i tekstil. Ovim rešenjem Inspidere ne rešava samo trenutni problem stajskog đubriva, već i uvodi lokalno proizvedeni materijal, koji je koristan za proizvodnju i tekstilnu industriju. Takođe, smanjuje se zavisnost od proizvodnje u dalekim zemljama, koje u nekim slučajevima imaju etički diskutabilne prakse, kao što je dečiji rad.

Frakcija đubriva koja se ne koristi za proizvodnju papira ili tkanina kombinuje se sa mineralima. Kada je reč o upotrebi energije za proizvodnju, ovo je održivi konkurent veštačkim đubrivima na bazi nafte.

Povezivanje dve industrije koje su ogromni zagađivači

Inspidere je svojom metodom Mestic povezao dve industrije koje su ogromni zagađivači, tekstilnu industriju i poljoprivredni sektor.

Rešavanjem dva velika ekološka problema jednom inovacijom može se postići značajno smanjenje gasova sa efektom staklene bašte: prosečna majica od 150 grama napravljena ovom metodom smanjuje za 1 kilogram ekvivalentne emisije CO2 u poređenju sa trenutnim praksama.

Održivi izvor sirovina za sektor mode

Implementacija metode Mestic pretvara globalni problem stajskog đubriva u novi održivi i lokalni izvor biorazgradivog materijala i pomaže u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Početni fokus startapa Inspidere je na tekstilnoj industriji, konkretnije modnoj industriji. Većina glavnih brendova u modi postavila je cilj da do 2030. godine budu 100% održivi. Ipak, ne postoje vlakna koja su održiva i mogu da se proizvedu u velikim količinama kako bi se zadovoljila potražnja. Ali, Mestic to omogućava, pošto ima dovoljno celuloze u stajnjaku da zameni čitavu tekstilnu i papirnu industriju.

One woman show – Jalila Essaidi

Direktor i osnivač startapa Inspidere BV je Jalila Essaidi (rođena 1980). Ona je holandski umetnik i preduzetnik koja živi i radi u Ajndhovenu. Njena uža specijalnost je oblast bio-materijala i biološka umetnosti (bio-art). Najpoznatija je po svom radu nazvanom Bulletproof Skin, što je u stvari paukova svila ojačana in vitro ljudskom kožom. Sa inovacijom Mestic osvojila je 2016. nagradu Global Change Award H&M Fondacije, kao i Chivas Venture 2018, i Global Change Award 2018.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu