OIE

PetroSolar će instalirati pametna stajališta u Nišu pre kraja maja

PetroSolar pametna stajalista Nis

Slika: PetroSolar

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treći grad u Srbiji po broju stanovnika obnavlja prateću infrastrukturu za lokalni prevoz sistemima opremljenim solarnim panelima. Dolaze sa besplatnim bežičnim internetom, punjačima za mobilne uređaje i LED osvetljenjem. Grupa firmi koju predvodi PetroSolar već je dovezla pametna stajališta, a ona će u Nišu biti postavljena u centru.

Direkcija za izgradnju grada saopštila je da su naručena pametna autobuska stajališta u Nišu i da ih je PetroSolar projekt doo dopremio da bi ih instalirao u centru. Ugovor je potpisan po završetku postupka javne nabavke. Firma iz Novog Sada je obavezna da demontira stare konstrukcije i zameni ih sistemima koje imaju nezavisno solarno napajanje i baterije.

PetroSolar je odabran za taj posao zajedno s preduzećima Petro-mont doo, Amkor doo, Telefon inženjering doo i Like Line doo. Ponuda je bila 16,1 milion dinara ili 136.700 evra bez poreza na dodatnu vrednost, a to je ukupno 19,4 miliona dinara odnosno 165.000 evra.

Grad je za porudžbinu odredio najviše 20 miliona dinara. Drugoplasirana i jedina preostala grupa firmi, koju predvodi Model 5 doo, ponudila je da doveze i instalira opremu za 2,3 miliona dinara s PDV-om.

Ponuda je iznosila ukupno 19,4 miliona dinara ili 165.000 evra, u poređenju s maksimalnih 20 miliona dinara koje je grad odredio za nabavku, a jedini preostali konzorcijum je premašio limit

Lokalna samouprava je otkrila da će za početak biti instalirana 23 komada. Pametna stajališta uključuju LED osvetljenje i 4G vezu s internetom, za koju je planirano da bude besplatna. Svaka jedinica ima tri punjača za mobilne uređaje. Konzorcijumov ugovor s gradskim vlastima ističe na kraju godine. Po odredbama iz tog dokumenta, moguće su dodatne porudžbine.

U direkciji kažu da razmatraju mogućnost da se montiraju displeji koji će pokazivati procenu vremena do dolaska prevoza. Pametna stajališta će biti postavljena u centru pre kraja meseca, navode lokalne vlasti u Nišu. Na teritoriji grada živi 260.000 stanovnika, što ga čini trećim u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

voz-vodonik-Alstom

Francuski vozovi na vodonik od 2022. na nemačkoj pruzi

03 May 2021 - Prvi putnički vozovi na vodonik u svetu, koje proizvodi francuski Alstom, naći će se u redovnoj komercijalnoj upotrebi u Nemačkoj od marta 2022. godine.

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

12 April 2021 - Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

tesla hrvatska punjaci lokacije supercharger

Tesla traži partnere za gradnju punjača za električna vozila u Hrvatskoj

08 April 2021 - Američki proizvođač električnih automobila posle otvaranja prodavnice započeo je intenzivniju gradnju svojih punjača (eng. Superchargers).