OIE

PetroSolar će instalirati pametna stajališta u Nišu pre kraja maja

PetroSolar pametna stajalista Nis

Slika: PetroSolar

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treći grad u Srbiji po broju stanovnika obnavlja prateću infrastrukturu za lokalni prevoz sistemima opremljenim solarnim panelima. Dolaze sa besplatnim bežičnim internetom, punjačima za mobilne uređaje i LED osvetljenjem. Grupa firmi koju predvodi PetroSolar već je dovezla pametna stajališta, a ona će u Nišu biti postavljena u centru.

Direkcija za izgradnju grada saopštila je da su naručena pametna autobuska stajališta u Nišu i da ih je PetroSolar projekt doo dopremio da bi ih instalirao u centru. Ugovor je potpisan po završetku postupka javne nabavke. Firma iz Novog Sada je obavezna da demontira stare konstrukcije i zameni ih sistemima koje imaju nezavisno solarno napajanje i baterije.

PetroSolar je odabran za taj posao zajedno s preduzećima Petro-mont doo, Amkor doo, Telefon inženjering doo i Like Line doo. Ponuda je bila 16,1 milion dinara ili 136.700 evra bez poreza na dodatnu vrednost, a to je ukupno 19,4 miliona dinara odnosno 165.000 evra.

Grad je za porudžbinu odredio najviše 20 miliona dinara. Drugoplasirana i jedina preostala grupa firmi, koju predvodi Model 5 doo, ponudila je da doveze i instalira opremu za 2,3 miliona dinara s PDV-om.

Ponuda je iznosila ukupno 19,4 miliona dinara ili 165.000 evra, u poređenju s maksimalnih 20 miliona dinara koje je grad odredio za nabavku, a jedini preostali konzorcijum je premašio limit

Lokalna samouprava je otkrila da će za početak biti instalirana 23 komada. Pametna stajališta uključuju LED osvetljenje i 4G vezu s internetom, za koju je planirano da bude besplatna. Svaka jedinica ima tri punjača za mobilne uređaje. Konzorcijumov ugovor s gradskim vlastima ističe na kraju godine. Po odredbama iz tog dokumenta, moguće su dodatne porudžbine.

U direkciji kažu da razmatraju mogućnost da se montiraju displeji koji će pokazivati procenu vremena do dolaska prevoza. Pametna stajališta će biti postavljena u centru pre kraja meseca, navode lokalne vlasti u Nišu. Na teritoriji grada živi 260.000 stanovnika, što ga čini trećim u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.