x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Otvorena prva biciklistička staza na svetu od reciklirane plastike

23.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: PlasticRoad.eu
Otvorena prva biciklistička staza na svetu od reciklirane plastike

Prva biciklistička staza na svetu proizvedena od reciklirane plastike otvorena je nedavno u gradu Zvole u Holandiji. Proizvod pod imenom PlasticRoad predstavlja potpuno cirkularno rešenje sa mnogo manjim karbonskim otiskom od tradicionalnih puteva, s obzirom na duži životni vek i manjom potrebom za transportom tokom izgradnje, navode kompanije koje su razvile rešenje – holandske firme KWS i Wavin i francuski Total.

Prvi PlasticRoad na svetu otvoren je 11. septembra. Ova 30 metara duga biciklistička staza sadrži recikliranu plastiku u količini jednakoj 218.000 plastičnih čaša za poneti ili 500.000 plastičnih čepova. Ova pilot lokacija opremljena je senzorima koji prate performanse staze kao što su temperatura, broj prolazaka biciklom i izdržljivost, što znači da je ovo ujedno i prva pametna biciklistička staza na svetu.

Očekuje se da druga pilot biciklistička staza PlasticRoad bude postavljena do kraja 2018. godine, takođe u Holandiji, u gradu Gitornu.

Nova upotreba plastičnog otpada visoke vrednosti

Svake godine se širom sveta konzumira 350 miliona tona plastike, a najveći deo završi na deponijama ili u spalionicama. PlasticRoad predstavlja pruža mogućnost za novu upotrebu plastičnog otpada visoke vrednosti – njegovo recikliranje i ugrađivanje u puteve. Krajnji cilj je upotreba 100% reciklirane plastike u proizvodnji PlasticRoad staza i puteva, navode kompanije koje su razvile projekat.

Uz činjenicu da nudi rešenje za upotrebu otpadne plastike, PlasticRoad takođe predstavlja način brže izgradnje puteva, sa manjim uticajem na životnu sredinu i manje emisija CO2. Ovo omogućavaju montažni, modularni elementi i šuplja kostrukcija koja omogućava bolji odvod kišnice u slučaju velikih padavina.

Tržišni lideri udružili snage da ponude cirkularno rešenje

KWS je tržišni lider u izgradnji puteva i proizvodnji asfalta u Holandiji, a ideja projekta PlasticRoad je inspirisana zahtevima tržišta u pogledu smanjenja buke, zaštitom od poplava, dugotrajnosti i održivosti, navodi se na sajtu projekta.

Tržišni lider u recikliranju plastike, Wavin je pravi izbor projektnog partnera sa znanjem i iskustvom na ovom polju. Vrednost kompanije Wavin na projektu ogleda se i u proizvodnji plastičnih elemenata za odvod kišnice.

I Total ima opsežna znanja na polju plastike. Kompanija daje važan doprinos projektu kroz poboljšanje karakteristika plastike, recikliranja plastike i dostupnih proizvodnih tehnika, navodi se na sajtu projekta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.