Električna energija

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Foto: Joe from Pixabay

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Broj radnika u termoelektrani na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj pada na samo 35, jer su cene električne energije na tržištu suviše niske da bi mogla da računa na ikakav profit. S druge strane, vlada je omogućila državnom postrojenju Maritsa East 2 da opstane još bar godinu dana.

Tržišne sile u Evropi su nemilosrdne prema proizvodnji struje iz uglja. Neke zemlje su do pre samo par godina veoma oklevale da odrede rokove za prestanak upotrebe tog fosilnog goriva ili su ih odlagale. Sada čak i noviji i rekonstruisani pogoni koriste sve manje svog kapaciteta ili se naglo zatvaraju. Jedan od najistaknutijih primera je Bugarska, gde je kompanija ContourGlobal objavila da će u svojoj elektrani Maritsa iztok 3, ili Maritsa East 3, ostaviti samo 35 zaposlenih.

Troškovi rada su visoki jer proizvođači moraju da u okviru Sistema za trgovanje emisijama Evropske unije (EU ETS) kupuju dozvole za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte. To čini struju iz uglja nekonkurentnom. Međutim, nekontrolisano urušavanje ovog sektora bi verovatno ugrozilo bezbednost snabdevanja energentima.

Treba pomenuti da je proizvodnja struje u Bugarskoj u junu pala na najniži nivo od 2019. godine. Uz kvarove u nuklearnoj elektrani Kozloduy, tome je najviše doprineo pad učinka termoelektrana na ugalj – za 12 odsto na mesečnom nivou i 19 odsto na godišnjem. Ovakva postrojenja ipak još uvek nemaju zamenu tokom veoma hladnih i toplih dana, kada je potrošnja električne energije mnogo veća.

Elektrane na ugalj u Bugarskoj su u prvih šest meseci 2024. proizvele upola manje nego u istom periodu prošle godine, a tri puta manje nego 2022, pokazuju statistički podaci.

ContourGlobal Maritsa East 3 nije mogao da opstane na otvorenom tržištu

National Electricity Co. (NEK), državna elektroprivreda, čiji je vlasnik Bulgarian Energy Holding (BEH), ima udeo od 27 odsto u firmi ContourGlobal Maritsa East 3. ContourGlobal, sa sedištem u Londonu, deo je investicione kompanije KKR.

Tržište električne energije je trenutno prezasićeno, a potražnja za terminskim ugovorima je slaba

Pomenuta termoelektrana nije mogla da izvuče ni pozitivnu nulu u svom poslovanju nakon što joj je u februaru istekao petnaestogodišnji ugovor sa NEK-om. Naime, našla se na otvorenom tržištu. Vasil Štonov, izvršni direktor preduzeća ContourGlobal Maritsa East 3, otkrio je za Radio Zagora da će još 160 ljudi ostati bez posla, što je trećina broja radnika od pre rezova.

Tržište električne energije je trenutno prezasićeno, a slaba je potražnja za terminskim ugovorima – fjučersima, objasnio je. Cena za isporuku u januaru iznosi 90 evra po megavat-satu, a proizvodnja iz lignita košta više od 140 evra po megavat-satu, naglasio je Štonov.

Termoelektrana može da obnovi proizvodnju u slučaju krize

Otpremnine u ovom pogonu će u proseku biti kao devet plata, dodao je prvi čovek firme. Zaposleni koji preostanu će raditi na projektima za solar i skladištenje energije u baterijama, naveo je Štonov. Po njegovoj tvrdnji, termoelektrana će u slučaju energetske krize moći da angažuje ljudstvo i obnovi proizvodnju.

Kompanija je ranije objavila da planira da izgradi fotonaponski sistem od 80 megavata. Pored toga se prijavila za subvencije za spaljivanje otpada i gasnu elektranu.

Inače, ContourGlobal se upravo pridružio evropskim asocijacijama SolarPower Europe i WindEurope. U sedam zemalja, uključujući Rumuniju, upravlja zelenim elektranama ukupne snage 1,7 gigavata.

Ugovor sa vladom sačuvao državnu termoelektranu Maritsa East 2

Za razliku od postrojenja Maritsa East 3, jedina državna termoelektrana na ugalj Maritsa East 2 dobila je od vlade još jedan jednogodišnji ugovor. NEK se obavezao da otkupi ukupno 2,63 teravat-sata struje u periodu koji je počeo 1. jula. Radi poređenja, prethodni aranžman je bio za 2,2 teravat-sata.

Po novim propisima Evropske unije za tržišta električne energije i gasa, države članice mogu da podnesu zahtev za uvođenje takozvanog kapacitetnog mehanizma za sistemski važne proizvodne pogone.

Ova bugarska termoelektrana je spala na dva bloka od ukupno 300 megavata.

Najnovija elektrana na ugalj u Evropi, Ptolemaida 5 u Grčkoj, nikada nije dostigla punu snagu, a ove godine u maju gotovo da uopšte nije radila. Za to vreme, Srbija se sprema da pusti u rad Kostolac B3. To će verovatno biti poslednja elektrana na ugalj u Evropi, ne računajući Tursku, a i tamošnji projekti se klimaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

10. jul 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

10. jul 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

10. jul 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

10. jul 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata