Mobilnost

Osijek dobio 1,77 miliona evra za e-mobilnost i biciklističke staze

Osijek-biciklisticke-staze

Foto: Pixabay/arembowski

Objavljeno

09.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Osijek dobio je dva ugovora za sredstva u ukupnom iznosu od 13,1 miliona kuna (1,77 miliona evra), i to za projekat e-mobilnost koji uključuje uspostavljanje sistema javnih bicikala i za rekonstrukciju dve biciklističke staze, navodi se u saopštenju na sajtu grada.

Projekat e-mobilnost predviđa nabavku ukupno 175 javnih bicikala, od kojih će 50 biti električni bicikli, postavljanje 25 samouslužnih stanica za odlaganje bicikala, a Osijek će dobiti i sistem „pametnog“ upravljanja saobraćajem, piše u saopštenju.

Posebno je zanimljiva činjenica da će energija potrebna za funkcionisanje samouslužnih stanica dolaziti iz solarnih elektrana postavljenih na stanicama.

Drugim projektom, pod nazivom „Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta“, grad će obezbediti biciklističku mobilnost na obe deonice, za koje je studija izvodljivosti pokazala najveću potrebu prema kriterijumu dnevnih migracija. Takođe, ove staze će se rekonstrukcijom najzad uskladiti sa Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik: projekti će pomoći da Osijek opravda epitet grada bicikala

Osječki dogradonačelnik istakao je da je Gradu cilj da kroz ove projekte unapredi biciklističku infrastrukturu i podstakne još više građana da koriste ovo ekološko i zdravo prevozno sredstvo, stoji u saopštenju. Realizacijom ovih projekata Osijek će još jednom opravdati epitet grada bicikala i najrazvijenije biciklističke mreže u Hrvatskoj, ali i postati jedan od predvodnika usluge deljenja prijevoza u celoj državi, rekao je on.

Ugovore za finansiranje projekata u Osijeku svečano su zameniku gradonačelnika Borisu Piližoti uručili ministar u Vladi Republike Hrvatske za regionalni razvoj i fondove EU Marko Pavić i Tomislav Petric, direktor SAFU, hrvatske centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Ugovori su uručeni nakon sednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, gde su dodeljena sredstva za nove projekte slavonskih gradova i opština u ukupnom iznosu od 234 miliona kuna (oko 31,6 miliona evra). Pored brojnih ministara, državnih sekretara, gradonačelnika, i drugih zvaničnika, sednici su prisustvovali i predstavnici Svetske banke, piše u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

9. septembar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

9. septembar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

9. septembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

9. septembar 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW