Energetska efikasnost

Osam hrvatskih i kiparskih gradova učestvuje u takmičenju u uštedi energije u okviru projekta C4S

hrvatska-i-kipar-gradovi-usteda-energije-projekat-C4S

Slika: C4S

Objavljeno

28.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Četiri hrvatska grada – Zadar, Rijeka, Osijek i Velika Gorica, i četiri kiparska grada – Agios Athanasios, Lakatamia, Aradippou i Paralimni, ove godine učestvuju u evropskom takmičenju u uštedi energije u okviru projekta Compete4SECAP (C4S).

Projekat, koji se finansira iz programa Horizon 2020, se osim u ove dve države sprovodi i u Letoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Mađarskoj.

Cilj C4S je da pomogne lokalnim vlastima da sprovedu svoje postojeće akcione planove za održiv energetski razvoj (Sustainable Energy Action Plans – SEAP). Projekat promoviše usvajanje standardizovanih sistema upravljanja energijom u opštinama i pomaže nadogradnju tih akcionih planova u akcione planove za održivi energetski razvoj i klimatske promene (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), u skladu sa novim standardima planiranja koje promoviše Povelja gradonačelnika.

U okviru projekta svaki grad je formirao lokalni tim za upravljanje energijom koji će implementirati sistem upravljanja energijom (Energy Management System – EnMS) u javnim zgradama i drugim delatnostim koje obavlja samouprava (javna postrojenja, ulična rasveta, vozni park).

Da bi se olakšalo uključivanje gradova i podstaklo sprovođenje projektnih aktivnosti, organizovano je i takmičenje timova za upravljanje energijom.

Hrvatska u takmičenje uključila 12 javnih zgrada

Jedan od treninga za takmičenje u uštedi energije održan u Hrvatskoj

U Hrvatskoj projekat sprovodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a gradovi su u takmičenje uključili 12 javnih zgrada – vrtiće, škole i zgrade javnih gradskih preduzeća, navodi se u saopštenju DOOR-a.

Hrvatski gradovi takmiče se i međusobno u tome čija će zgrada uštedeti najviše energije na godišnjem nivou.

Kako bi gradovi bili što uspešniji u takmičenju, ali i uvođenju sistema upravljanja energijom, na raspolaganju im je Priručnik za Sustav gospodarenja energijom za jedinice lokalne samouprave, koji je pripremljen u sklopu projekta.

Kiparski činovnici daju primer građanima

Krajem novembra 2018. u Bordou je održan sastanak svih 10 partnera u projektu

Kiparska agencija za energetiku (CEA) sprovodi projekat u ovoj ostrvskoj državi.

Kako se navodi na sajtu projekta, cilj aktivnosti na Kipru je sprovođenje akcionih planova lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta sprovođenjem takmičenja i primenom ISO 50001 u javnim zgradama i delatnostima opština.

Opština Agios Athanasios u takmičenju učestvuje sa 3 javne zgrade, dok opština Lakatamia u okviru projekta namerava da razvije sistem upravljanja energijom.

Lokalne vlasti u mestu Aradippou nastoje da nadograde svoj SEAP u SECAP i da dobiju sertifikat ISO 50001, dok u mestu Paralimni planiraju da iskoriste takmičenje kako bi podstakle zaposlene da budu energetski efikasni i tako daju dobar primer ostalim građanima.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže