x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Osam hrvatskih i kiparskih gradova učestvuje u takmičenju u uštedi energije u okviru projekta C4S

28.03.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: C4S
Osam hrvatskih i kiparskih gradova učestvuje u takmičenju u uštedi energije u okviru projekta C4S

Četiri hrvatska grada – Zadar, Rijeka, Osijek i Velika Gorica, i četiri kiparska grada – Agios Athanasios, Lakatamia, Aradippou i Paralimni, ove godine učestvuju u evropskom takmičenju u uštedi energije u okviru projekta Compete4SECAP (C4S).

Projekat, koji se finansira iz programa Horizon 2020, se osim u ove dve države sprovodi i u Letoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Mađarskoj.

Cilj C4S je da pomogne lokalnim vlastima da sprovedu svoje postojeće akcione planove za održiv energetski razvoj (Sustainable Energy Action Plans – SEAP). Projekat promoviše usvajanje standardizovanih sistema upravljanja energijom u opštinama i pomaže nadogradnju tih akcionih planova u akcione planove za održivi energetski razvoj i klimatske promene (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), u skladu sa novim standardima planiranja koje promoviše Povelja gradonačelnika.

U okviru projekta svaki grad je formirao lokalni tim za upravljanje energijom koji će implementirati sistem upravljanja energijom (Energy Management System – EnMS) u javnim zgradama i drugim delatnostim koje obavlja samouprava (javna postrojenja, ulična rasveta, vozni park).

Da bi se olakšalo uključivanje gradova i podstaklo sprovođenje projektnih aktivnosti, organizovano je i takmičenje timova za upravljanje energijom.

Hrvatska u takmičenje uključila 12 javnih zgrada

Jedan od treninga za takmičenje u uštedi energije održan u Hrvatskoj

U Hrvatskoj projekat sprovodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a gradovi su u takmičenje uključili 12 javnih zgrada – vrtiće, škole i zgrade javnih gradskih preduzeća, navodi se u saopštenju DOOR-a.

Hrvatski gradovi takmiče se i međusobno u tome čija će zgrada uštedeti najviše energije na godišnjem nivou.

Kako bi gradovi bili što uspešniji u takmičenju, ali i uvođenju sistema upravljanja energijom, na raspolaganju im je Priručnik za Sustav gospodarenja energijom za jedinice lokalne samouprave, koji je pripremljen u sklopu projekta.

Kiparski činovnici daju primer građanima

Krajem novembra 2018. u Bordou je održan sastanak svih 10 partnera u projektu

Kiparska agencija za energetiku (CEA) sprovodi projekat u ovoj ostrvskoj državi.

Kako se navodi na sajtu projekta, cilj aktivnosti na Kipru je sprovođenje akcionih planova lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta sprovođenjem takmičenja i primenom ISO 50001 u javnim zgradama i delatnostima opština.

Opština Agios Athanasios u takmičenju učestvuje sa 3 javne zgrade, dok opština Lakatamia u okviru projekta namerava da razvije sistem upravljanja energijom.

Lokalne vlasti u mestu Aradippou nastoje da nadograde svoj SEAP u SECAP i da dobiju sertifikat ISO 50001, dok u mestu Paralimni planiraju da iskoriste takmičenje kako bi podstakle zaposlene da budu energetski efikasni i tako daju dobar primer ostalim građanima.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.