Energetska efikasnost

Osam hrvatskih i kiparskih gradova učestvuje u takmičenju u uštedi energije u okviru projekta C4S

hrvatska-i-kipar-gradovi-usteda-energije-projekat-C4S

Slika: C4S

Objavljeno

28.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Četiri hrvatska grada – Zadar, Rijeka, Osijek i Velika Gorica, i četiri kiparska grada – Agios Athanasios, Lakatamia, Aradippou i Paralimni, ove godine učestvuju u evropskom takmičenju u uštedi energije u okviru projekta Compete4SECAP (C4S).

Projekat, koji se finansira iz programa Horizon 2020, se osim u ove dve države sprovodi i u Letoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Mađarskoj.

Cilj C4S je da pomogne lokalnim vlastima da sprovedu svoje postojeće akcione planove za održiv energetski razvoj (Sustainable Energy Action Plans – SEAP). Projekat promoviše usvajanje standardizovanih sistema upravljanja energijom u opštinama i pomaže nadogradnju tih akcionih planova u akcione planove za održivi energetski razvoj i klimatske promene (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), u skladu sa novim standardima planiranja koje promoviše Povelja gradonačelnika.

U okviru projekta svaki grad je formirao lokalni tim za upravljanje energijom koji će implementirati sistem upravljanja energijom (Energy Management System – EnMS) u javnim zgradama i drugim delatnostim koje obavlja samouprava (javna postrojenja, ulična rasveta, vozni park).

Da bi se olakšalo uključivanje gradova i podstaklo sprovođenje projektnih aktivnosti, organizovano je i takmičenje timova za upravljanje energijom.

Hrvatska u takmičenje uključila 12 javnih zgrada

Jedan od treninga za takmičenje u uštedi energije održan u Hrvatskoj

U Hrvatskoj projekat sprovodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a gradovi su u takmičenje uključili 12 javnih zgrada – vrtiće, škole i zgrade javnih gradskih preduzeća, navodi se u saopštenju DOOR-a.

Hrvatski gradovi takmiče se i međusobno u tome čija će zgrada uštedeti najviše energije na godišnjem nivou.

Kako bi gradovi bili što uspešniji u takmičenju, ali i uvođenju sistema upravljanja energijom, na raspolaganju im je Priručnik za Sustav gospodarenja energijom za jedinice lokalne samouprave, koji je pripremljen u sklopu projekta.

Kiparski činovnici daju primer građanima

Krajem novembra 2018. u Bordou je održan sastanak svih 10 partnera u projektu

Kiparska agencija za energetiku (CEA) sprovodi projekat u ovoj ostrvskoj državi.

Kako se navodi na sajtu projekta, cilj aktivnosti na Kipru je sprovođenje akcionih planova lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta sprovođenjem takmičenja i primenom ISO 50001 u javnim zgradama i delatnostima opština.

Opština Agios Athanasios u takmičenju učestvuje sa 3 javne zgrade, dok opština Lakatamia u okviru projekta namerava da razvije sistem upravljanja energijom.

Lokalne vlasti u mestu Aradippou nastoje da nadograde svoj SEAP u SECAP i da dobiju sertifikat ISO 50001, dok u mestu Paralimni planiraju da iskoriste takmičenje kako bi podstakle zaposlene da budu energetski efikasni i tako daju dobar primer ostalim građanima.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

28. mart 2019. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

28. mart 2019. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

28. mart 2019. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

28. mart 2019. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu