Energetska efikasnost

Osam hrvatskih i kiparskih gradova učestvuje u takmičenju u uštedi energije u okviru projekta C4S

hrvatska-i-kipar-gradovi-usteda-energije-projekat-C4S

Slika: C4S

Objavljeno

28.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Četiri hrvatska grada – Zadar, Rijeka, Osijek i Velika Gorica, i četiri kiparska grada – Agios Athanasios, Lakatamia, Aradippou i Paralimni, ove godine učestvuju u evropskom takmičenju u uštedi energije u okviru projekta Compete4SECAP (C4S).

Projekat, koji se finansira iz programa Horizon 2020, se osim u ove dve države sprovodi i u Letoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Mađarskoj.

Cilj C4S je da pomogne lokalnim vlastima da sprovedu svoje postojeće akcione planove za održiv energetski razvoj (Sustainable Energy Action Plans – SEAP). Projekat promoviše usvajanje standardizovanih sistema upravljanja energijom u opštinama i pomaže nadogradnju tih akcionih planova u akcione planove za održivi energetski razvoj i klimatske promene (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), u skladu sa novim standardima planiranja koje promoviše Povelja gradonačelnika.

U okviru projekta svaki grad je formirao lokalni tim za upravljanje energijom koji će implementirati sistem upravljanja energijom (Energy Management System – EnMS) u javnim zgradama i drugim delatnostim koje obavlja samouprava (javna postrojenja, ulična rasveta, vozni park).

Da bi se olakšalo uključivanje gradova i podstaklo sprovođenje projektnih aktivnosti, organizovano je i takmičenje timova za upravljanje energijom.

Hrvatska u takmičenje uključila 12 javnih zgrada

Jedan od treninga za takmičenje u uštedi energije održan u Hrvatskoj

U Hrvatskoj projekat sprovodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a gradovi su u takmičenje uključili 12 javnih zgrada – vrtiće, škole i zgrade javnih gradskih preduzeća, navodi se u saopštenju DOOR-a.

Hrvatski gradovi takmiče se i međusobno u tome čija će zgrada uštedeti najviše energije na godišnjem nivou.

Kako bi gradovi bili što uspešniji u takmičenju, ali i uvođenju sistema upravljanja energijom, na raspolaganju im je Priručnik za Sustav gospodarenja energijom za jedinice lokalne samouprave, koji je pripremljen u sklopu projekta.

Kiparski činovnici daju primer građanima

Krajem novembra 2018. u Bordou je održan sastanak svih 10 partnera u projektu

Kiparska agencija za energetiku (CEA) sprovodi projekat u ovoj ostrvskoj državi.

Kako se navodi na sajtu projekta, cilj aktivnosti na Kipru je sprovođenje akcionih planova lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta sprovođenjem takmičenja i primenom ISO 50001 u javnim zgradama i delatnostima opština.

Opština Agios Athanasios u takmičenju učestvuje sa 3 javne zgrade, dok opština Lakatamia u okviru projekta namerava da razvije sistem upravljanja energijom.

Lokalne vlasti u mestu Aradippou nastoje da nadograde svoj SEAP u SECAP i da dobiju sertifikat ISO 50001, dok u mestu Paralimni planiraju da iskoriste takmičenje kako bi podstakle zaposlene da budu energetski efikasni i tako daju dobar primer ostalim građanima.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije